Anslag till tårta eller tårtbotten

Introduktion och förberedelse

Anslag till tårta eller tårtbotten. Ett recept på tårtbotten som kallas för anslag på konditori. Egen tårtbotten är lätt att baka själv och blir mycket godare än den köpta.

I princip bakar du en hög rund, fyrkantig, avlång eller hjärtformad sockerkaka som du sedan skär till tre bottnar lagom för en tårta. Sedan är det bara att fylla lagren med ex. hårt vispad vaniljvisp eller vaniljkräm eller mosad banan, sedan ett lager med sylt som jordgubbssylt eller hallonsylt och sist klär du tårtan med vispad grädde och garnerar med färska bär och riven vit choklad.

1 anslag till en tårta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk smör till formen
  • 1 dl ströbröd till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader (175 grader varmluft).
  2. Smörj och bröa en rund springform, ev. med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  3. Vispa ägg och socker pösigt.
  4. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke.
  5. Blanda ner mjölblandningen och rör till en jämn sockerkakssmet.
  6. Häll smeten i formen.
  7. Grädda anslaget i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Kontrollera så att sockerkakan är genombakt genom att sticka ner en provsticka eller kniv. Är den kladdig med obakt sockerkakssmet så får du baka lite till, förslagsvis 10 minuter.
  8. Låt anslaget svalna något innan du tar ut den ur formen och lägger på galler.
  9. Skär sockerkakan i 2 eller 3 tårtbottnar när den kallnat.
  10. Fyll med valfri tårtfyllning ex. vaniljkräm först och sedan ett lager sylt. Garnera förslagsvis tårtan med vispad grädde och färska bär.
E-mail
Medel: 4.3 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 137 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer