Chokladtårta med Kahlua

Introduktion och förberedelse

En Mexikansk fyllig chokladpaj eller tårta med bakad knaprig pajbotten och chokladfyllning smaksatt med Kahlua kaffelikör. Baka den gärna i god tid och förvara i kylen till servering.

Vill du inte ha Kahlua kaffelikör i ex. om du ej vill ha sprit eller alkohol i vid servering till barn så kan du ta en halv tsk kaffepulver istället eller utesluta kaffe helt.

Kahlua är en likör smaksatt med kaffe från Mexico.

Gott med vispad grädde eller glass som vaniljglass eller sorbet. Smaksätt ev. grädden med Kahlua eller lite vaniljsocker. Vidare kan man ha en fruktsallad till med tärnad mango, ananas eller annan frukt blandad med lite honung, limesaft, lite hackad röd chili, riven choklad, tequila och apelsinsaft.

Tårtan kan garneras innan den stelnat med extra riven choklad, krossad kakaobönor, strössel, hackad hasselnötter, flagad mandel eller silverkulor.

Du behöver en pajform på runt 24 cm i diameter.

8 portioner chokladtårta med Kahlua

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk vatten
  • 2 msk socker
  • 1 ägg
  • 1 krm salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 250 gram mörk choklad 60-70%
  • 1,5 dl grädde
  • 100 gram florsocker
  • 100 gram smör till chokladfyllningen
  • 3 msk Kahlua eller 1/2 tsk kaffepulver

Tillagning

  1. Tärna smöret och blanda ihop det med vetemjöl, socker, vatten, vaniljsocker, salt och ägg till en fast deg. Slå in degen i gladplast och låt den vila i kylen i 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 180 grader.
  3. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en rundel något större än pajformen. Täck formen med pajdegen och skär bort överflödig pajdeg.
  4. Grädda pajdegen i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills den har fin färg.
  5. Ta ut och låt svalna.
  6. Gör under tiden chokladfyllningen: grovhacka chokladen och lägg den i en bunke.
  7. Tärna smör och lägg det med chokladen.
  8. Värm grädden så den nästan kokar tillsammans med florsocker och Kahlua.
  9. Häll den heta grädden över chokladen och rör runt så att choklad, smör och grädde smälter ihop till en smet.
  10. Häll och fördela chokladsmeten i ett jämnt lager över pajdegen.
  11. Låt chokladkakan stå och stelna i kylen minst någon timme - gärna över natten.
  12. Servera med vispad grädde och fruktsallad eller glass som vaniljglass eller sorbet.
E-mail
Medel: 4.3 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-19

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.