Chokladtårta med Kahlua

En Mexikansk fyllig chokladpaj eller tårta med bakad knaprig pajbotten och chokladfyllning smaksatt med kaffelikör. Baka den gärna i god tid och förvara i kylen till servering.
Gott med vispad grädde eller glass som vaniljglass eller sorbet. Smaksätt ev. grädden med Kahlua eller lite vaniljsocker. Vidare kan man ha en fruktsallad till med tärnad mango, ananas eller annan frukt blandad med lite honung, limesaft, lite hackad röd chili, riven choklad, tequila och apelsinsaft.
Tårtan kan garneras innan den stelnat med extra riven choklad, krossad kakaobönor, strössel, hackad hasselnötter, flagad mandel eller silverkulor.
Du behöver en pajform på runt 24 cm i diameter.

8 portioner chokladtårta med Kahlua

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk vatten
  • 2 msk socker
  • 1 ägg
  • 1 krm salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 250 gram mörk choklad 60-70%
  • 1,5 dl grädde
  • 100 gram florsocker
  • 100 gram smör till chokladfyllningen
  • 3 msk Kahlua

Tillagning

  1. Tärna smöret och blanda ihop det med vetemjöl, socker, vatten, vaniljsocker, salt och ägg till en fast deg. Slå in degen i gladplast och låt den vila i kylen i 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 180 grader.
  3. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en rundel något större än pajformen. Täck formen med pajdegen och skär bort överflödig pajdeg.
  4. Grädda pajdegen i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills den har fin färg.
  5. Ta ut och låt svalna.
  6. Gör under tiden chokladfyllningen: grovhacka chokladen och lägg den i en bunke.
  7. Tärna smör och lägg det med chokladen.
  8. Värm grädden så den nästan kokar tillsammans med florsocker och Kahlua.
  9. Häll den heta grädden över chokladen och rör runt så att choklad, smör och grädde smälter ihop till en smet.
  10. Häll och fördela chokladsmeten i ett jämnt lager över pajdegen.
  11. Låt chokladkakan stå och stelna i kylen minst någon timme - gärna över natten.
  12. Servera med vispad grädde och fruktsallad eller glass som vaniljglass eller sorbet.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer