Chokladtårta med Kahlua

Introduktion och förberedelse

En Mexikansk fyllig chokladpaj eller tårta med bakad knaprig pajbotten och chokladfyllning smaksatt med Kahlua kaffelikör.

Kahlua är en likör smaksatt med kaffe från Mexico.

Serveringsförslag

  • Gott med vispad grädde till. Gärna smaksatt med några tsk Kahlua - Kahluagrädde - och/eller något krm vaniljsocker.
  • Jag hade vispad grädde med Kahlua och vaniljsocker samt en fruktsallad till. Till åtta portioner kan du räkna två äpplen och 4 persikor i klyftor som du marinerar och blandar i en skål med 1 tsk flytande honung, 1 tsk limesaft, 1/2 hackad röd färsk chili, 30 gram finriven 70% choklad, någon msk tequila och msk apelsinsaft. Se bild med chokladpajen serverad med fruktsallad och kahluagrädde.
  • Andra förslag på fruktsallad är enkel fruktsallad med melon och ananas eller ljummen fruktsallad med kokos.
  • Ett annat alternativ är 1-2 kulor vaniljglass eller sorbet.
  • Tårtan kan även garneras innan den stelnat med extra riven choklad, krossad kakaobönor, strössel, hackad hasselnötter, flagad mandel eller silverkulor.

Kan förberedas

Baka den gärna i god tid och förvara i kylen till servering.

Variant utan alkohol

Vill du inte ha Kahlua kaffelikör i ex. om du ej vill ha sprit eller alkohol i vid servering till barn så kan du ta en halv tsk kaffepulver istället eller utesluta likör och kaffe helt.

8 portioner chokladtårta, en pajform på runt 24 cm i diameter

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk vatten
  • 2 msk socker
  • 1 ägg
  • 1 krm salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 250 gram mörk choklad 60-70%
  • 1,5 dl grädde
  • 100 gram florsocker
  • 100 gram smör till chokladfyllningen
  • 3 msk Kahlua eller 1/2 tsk kaffepulver

Tillagning

  1. Tärna smöret och blanda ihop det med vetemjöl, socker, vatten, vaniljsocker, salt och ägg till en fast deg. Slå in degen i gladplast och låt den vila i kylen i 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn.
  3. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en rundel något större än pajformen. Täck botten och kanter i pajformen med pajdegen och skär bort överflödig pajdeg. Jag använde en pajform på runt 24 cm i diameter.
  4. Grädda pajdegen i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills den har fin färg.
  5. Ta ut och låt svalna.
  6. Gör under tiden chokladfyllningen: grovhacka chokladen och lägg den i en bunke.
  7. Tärna smör och lägg det med chokladen.
  8. Värm grädden så den nästan kokar tillsammans med florsocker och Kahlua.
  9. Häll den heta grädden över chokladen och rör runt så att choklad, smör och grädde smälter ihop till en smet.
  10. Häll och fördela chokladsmeten i ett jämnt lager över pajdegen.
  11. Låt chokladkakan stå och stelna i kylen minst någon timme - gärna över natten.
  12. Servera med vispad grädde och fruktsallad eller glass som vaniljglass eller sorbet.
E-mail
Medel: 4.1 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 436 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-28