Nyponmarmelad
Nyponmarmelad du kokar med färska nyplockade nypon och syltsocker. Jag hade i lite kanelstång också men det är valfritt.
Marmeladen är ett gott sätt att ta vara på färska nypon. Det är lite jobb att rensa ur kärnorna men sedan är de lätta att koka marmelad på med syltsocker som ger fin konsistens och hållbar marmelad.
Tillagning
- Skölj och rensa färska nypon. Ta bort blomfästet, dela dem samt rensa bort kärnorna. Använd gärna plasthandskar och försök undvika att klia dig i ansikte eller liknande då nypon kan göra att man börjar klia sig lite extra.
- Grovhacka nyponskalen.
- Lägg dem i en kastrull tillsammans och 3 msk vatten samt kanelstång.
- Koka under lock på medelvärme i 10 minuter och rör då och då. Tillsätt eventuellt lite mer vatten om det skulle koka torrt.
- Tillsätt och rör i syltsockret samt koka i fyra minuter till.
- Häll i en stor (5 dl) till två små (2x2,5 dl) rena glasburkar.
- Sätt på lock och vänd upp och ner att svalna samt kallna.
- Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
Serveringsförslag
Gott som vanlig marmelad till toast, rostbröd, fika, frukost eller till ostbricka eller osttallrik.
Tips vid plockning
Mogna röda fina nypon finns från augusti och hela hösten. Även mörka nypon kan plockas under vintern.
- Du kan använda stora nypon som är lätta att dela och kärna ur. Mindre nypon är blir godast smak men är lite pillagare att dela och kärna ur.
- Välj nyponbuskar som ej ligger vid trafikerade vägar.
- Det finns buskar utan taggar men det går bra att plocka med trädgårdshandskar från buskar med piggar också.
Med vanligt socker
Du kan koka marmeladen med vanlig socker istället för syltsocker. Fördelen med syltsocker är att den har pektin och lite konserveringsmedel tillsatt. Du behöver även citronsaft och troligen flytande pektin också - så kolla att du har det innan du börjar koka marmeladen.
Ersätt syltsocker med samma mängd strösocker men tillsätt 2 msk citronsaft och testa så marmeladen stelnar när du kokt den genom att hälla en msk marmelad på en kall tallrik och vänta en minut - stelnar den till marmelad så är den klar. Det kallas pektinprov.
Stelnar den inte så tillsätt en dl extra flytande pektin och koka en minut till. Gör om provet.
Varianter
Du kan smaksätta marmeladen om du vill. Några förslag är:
- Med citron eller lime: koka med saften från en halv ekologisk citron eller en lime samt riv med lite av skalet.
- Med stjärnanis: Koka med en halv stjärnanis för lite lakrits ton på marmeladen.
Förvaring
Häll gärna marmeladen på burk med lock som är väl rengjorda och helst steriliserade för extra lång hållbarhet.
Öppnad burk förvaras i kylen.
Marmeladen håller minst något år om du har den mörkt och svalt samt kokat med syltsocker och använt steriliserade burkar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 48 kcal