Kex med frön

Kex eller knäckebröd med frön. En slags fröknäcke, frösnacks, nyttiga ostkex eller hälsokex med pumpafrön, solrosfrön och sesamfrön samt olivolja. Jättegoda till ostbricka, friluftsmat, utflykt, snacks eller bara som tilltugg.

Hembakt knäcke fulla med nyttiga frön och bakta med majsmjöl (ej maizena). Bland annat Saltå kvarn och Risenta har majsmjöl och frön som passar. Frökexen är glutenfria.

2 plåtar kex

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 2 dl majsmjöl
  • 1,5 dl solrosfrön
  • 1 dl sesamfrön
  • 1,5 dl pumpafrön
  • 0,5 dl olivolja
  • 2,5 dl kokande vatten
  • 0,5 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda majsmjöl med fröna.
  3. Häll i olivoljan och det kokande vattnet samt blanda till en deg.
  4. Fördela på två plåtar med bakplåtspapper. Bred ut så tunt du kan.
  5. Lägg över ett bakplåtspapper på varje lager deg och kavla ut så det blir ett tunt lager.
  6. Ta bort övre papperet förstiktigt.
  7. Skär ett rutmönster av ca 3-4 cm rektanglar med en kniv.
  8. Strö över flingsalt.
  9. Grädda i ca en timme.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer