Thanksgiving

Kalkon är en klassisk rätt till Thanksgiving i USA som firas den 4:e torsdagen i november.

Här är lite recept och tips till en lite försvenskad variant. Torsdagen på Thanksgiving är en helgdag - en familjehögtid - det mesta är stängt. Men dagen innan är det Black Friday och rea på allt. I Kanada firas den andra måndagen i oktober.

Helstekt kalkon är det vanligaste att servera på familjemiddagen. Till kalkonen serveras ofta tranbärssås samt en sås på skyn, potatismos, kokt majskolv, kokt brysselkål, ugnstekt palsternacka, bakad sötpotatis, kokta gröna bönor, stekt zucchini och liknande.

Som efterrätt är en paj vanligt - pumpapaj, äppelpaj eller pekanpaj år några varianter.

Lite kul fakta är att kalkon innehåller ett ämne (tryptophan) som gör att man blir trött - varför alla äldre sitter och dåsar efter middagen - eller så är de bara mätta och nöjda :)

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2022-11-23

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.