Thanksgiving

Kalkon är en klassisk rätt till Thanksgiving i USA som firas den 4:e torsdagen i november.

Här är lite recept och tips till en lite försvenskad variant. Torsdagen på Thanksgiving är en helgdag - en familjehögtid - det mesta är stängt. Men dagen innan är det Black Friday och rea på allt. I Kanada firas den andra måndagen i oktober.

Helstekt kalkon är det vanligaste att servera på familjemiddagen. Till kalkonen serveras ofta tranbärssås samt en sås på skyn, potatismos, kokt majskolv, kokt brysselkål, kokt majskolv, ugnstekt palsternacka, bakad sötpotatis, kokta gröna bönor, stekt zucchini och liknande.

Som efterrätt är en paj vanligt - pumpapaj, äppelpaj eller pekanpaj år några varianter.

Lite kul fakta är att kalkon innehåller ett ämne (tryptophan) som gör att man blir trött - varför alla äldre sitter och dåsar efter middagen - eller så är de bara mätta och nöjda :)

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2018-10-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan.