Karamelliserad äppelpaj i stekpanna

Introduktion och förberedelse

Karamelliserad äppelpaj i stekpanna med mördeg, äpplen och kanel i amerikansk soul food stil. 

Äppelpajen lagade jag på en kurs hos Meyers madhus i Köpenhamn med temat Southern BBQ & Soul food. 

Serveringsförslag

  • Till pajen serverade jag en salt karamellglass
  • Andra förslag på tillbehör är vaniljglass eller annan valfri glass. 
  • Andra förslag är cidersorbet eller vispad grädde smaksatt med lite vaniljsocker. 

Du behöver

Du kan välja valfri stekpanna av gjutjärn, non-stick eller stål. Se till att handtåget tål ugn. 

Äppelpajen serverad med salt karamellglass. Äppelpajen serverad med salt karamellglass. En mycket god kombination för dig som gillar söta desserter.

6 portioner karamelliserad äppelpaj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • DEG: 125 gram smör
  • 200 gram vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 1 ägg
  • FYLLNING: 500 gram äpplen
  • 1/2 tsk kanel
  • 1 dl socker
  • KARAMELL: 100 gram smör
  • 150 gram farinsocker
  • 1 ägg att pensla med
  • 1 msk florsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. DEG: Tärna smöret och blanda till en deg med mjöl och ägg samt salt i en bunke. Ställ övertäckt i kylen att vila och kallna i 20 minuter.
  3. FYLLNING: Skala och dela äpplen samt skär i klyftor eller skivor. Skär bort kärnhuset.
  4. Lägg äpplena i en bunke och blanda med kanel och socker.
  5. KARAMELL: Smält smöret i en stekpanna och tillsätt farinsocker. Värm och rör tills sockret löst sig. Ta av från värmen.
  6. Ta fram degen och knåda den mjuk nog att kavla ut. Kavla ut degen på mjölat bakbord eller mellan två non-stick bakdukar. Degen bör vara ca 5 mm tjocklek och i storlek så att du får ut en rundel som täcker botten på stekpannan samt en lite större rundel som ska bli locket över äpplena på toppen. Mät din stekpanna så du får ut ungefärlig storlek på rundlarna.
  7. Skär ut en rundel som du lägger i botten på stekpannan över karamellen - farin- och smörsockerblandningen.
  8. Fördela äpplena över degen.
  9. Skär ut en rundel som täcker äpplena ut till kanten av stekpannan.
  10. Resterna på degen kan du använda att garnera pajen med. Förslagsvis göra två cm breda remsor du snurrar och lägger längs kanterna. Man kan också skära ut remsor, blad eller andra former och lägga på som garnering.
  11. Skär några små snitt ca 2 cm breda i mönster mot mitten i degen på toppen.
  12. Pensla pajdegen med uppvispat ägg. Pudra över florsocker.
  13. Grädda äppelpajen i mitten av ugnen i ca 45 minuter tills den har fin färg.
  14. Ta ut och låt svalna något innan servering.
  15. Gott med glass till.
E-mail
Medel: 0 (0 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 376 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-24