Bakad hel sötpotatis

Introduktion och förberedelse

Bakad hel sötpotatis gör du i ugnen som vanlig bakad potatis. Gott till det mesta som tillbehör.

Sötpotatis har en sötare smak än vanlig bakpotatis och passar som tillbehör till grillat kött, grillad kyckling, viltfågel, vilträtter, viltfilé, på buffé med mera.

Räkna 4 stycken sötpotatisar - en per portion - på ca 250 gram styck.

4 portioner bakad sötpotatis

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 2 min

Ingredienser

  • 1 kg sötpotatisar
  • 4 klickar smör och nymald svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader eller baka övertäckt i mikro på full effekt i 25 minuter.
  2. Glöm inte att stick små hål i sötpotatisarna med en sticka eller gaffel först bara (annars kan de gå sönder på våldsamt vis).
  3. Baka sötpotatisarna mitt i ugnen på folieark ca en timme eller lite mindre beroende på storlek. Stick en provsticka eller gaffel i dem för att se om de är mjuka och klara.
  4. Ta ut de bakade sötpotatisarna och låt svalna något. Skär upp dem på mitten med ett kryss i toppen och tryck till på sidorna så att de öppnar sig. Fyll ev. den bakade sötpotatisen med en klick smör och strö över en nypa nymalen svartpeppar vid servering.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 82 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.