Makaronipudding eller makaronilåda

Introduktion och förberedelse

Använd gärna riktiga makaroner men koka dem inte riktigt klara. De ska ju bakas i ugnen också med äggstanning, ost, lök och ex. skinka eller kassler.

Makaronipudding är en bra rätt att göra om du har pasta över eller köttrester från ex. julskinkan eller påläggskinka.

Du kan byta ut makaronerna mot annan pasta som gnocchi, penne eller italienska jättemakaroner. Snabbmakaroner blir rätt degiga i makaronilåda men det finns ju de som gillar det med :)

Vegetarisk makaronilåda får du om du byter kött mot hackade soltorkade tomater som är salta och smakrika.

Om du vill lyxa till lådan och gillar mer såsig makaronilåda kan du ha i 2 dl grädde i äggstanningen.

4 portioner makaronipudding

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 5 dl okokta makaroner
  • 10 cm purjolök eller en gul lök
  • 200 gram skinka, kassler, korv eller 1,5 dl hackade soltorkade tomater i olja
  • 2 dl riven ost, typ gratängost, mozzarella eller efter tycke
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano (valfritt)
  • ÄGGSTANNING: 3 ägg
  • 5 dl mjölk
  • 3 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala, skölj och hacka lök.
  3. Tärna kött eller hacka soltorkade tomater för vegetarisk makaronilåda.
  4. Ta fram en liten ugnsform.
  5. Koka makaronerna enligt paketet, ex. Barillas makaroner ska koka i 8 minuter.
  6. Vispa under tiden samman äggstanningen i en skål (vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar).
  7. Häll av makaronerna i ett durkslag när de kokat klart.
  8. Häll upp dem i formen.
  9. Blanda i hackad lök, riven ost och kött (eller soltorkade tomater).
  10. Häll på äggstanningen.
  11. Strö över riven parmesan om du vill ha det.
  12. Grädda makaronilådan i ugnen i ca 30 minuter tills den fått färg och äggstanningen stelnat.
  13. Ta ut och servera makaronipuddingen. Gott till är grönsallad samt tomatsallad. Ketchup gillar en del också till.
E-mail
Medel: 4.2 (78 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 455 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-30

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.