Makaronipudding eller makaronilåda

Använd gärna riktiga makaroner men koka dem inte riktigt klara. De ska ju bakas i ugnen också med äggstanning, ost, lök och ex. skinka eller kassler.

Snabbmakaroner blir rätt degiga i makaronilåda men det finns ju de som gillar det med :)

Makaronipudding är en bra rätt att göra om du har pasta över eller köttrester från ex. julskinkan. Du kan byta ut makaronerna mot annan pasta som gnocchi, penne eller italienska jättemakaroner.

Vegetarisk makaronilåda får du om du byter kött mot hackade soltorkade tomater som är salta och smakrika.
Om du vill lyxa till lådan och gillar mer såsig makaronilåda kan du ha i 2 dl grädde i äggstanningen.

4 portioner makaronipudding

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 5 dl okokta makaroner
  • 10 cm purjolök eller en gul lök
  • 200 gram skinka, kassler, korv eller 1,5 dl hackade soltorkade tomater i olja
  • 2 dl riven ost, typ gratängost, mozzarella eller efter tycke
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano (valfritt)
  • ÄGGSTANNING: 3 ägg
  • 5 dl mjölk
  • 3 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala, skölj och hacka lök.
  3. Tärna kött eller hacka soltorkade tomater för vegetarisk makaronilåda.
  4. Ta fram en liten ugnsform.
  5. Koka makaronerna enligt paketet, ex. Barillas makaroner ska koka i 8 minuter.
  6. Vispa under tiden samman äggstanningen i en skål (vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar).
  7. Häll av makaronerna i ett durkslag när de kokat klart.
  8. Häll upp dem i formen.
  9. Blanda i hackad lök, riven ost och kött (eller soltorkade tomater).
  10. Häll på äggstanningen.
  11. Strö över riven parmesan om du vill ha det.
  12. Grädda makaronilådan i ugnen i ca 30 minuter tills den fått färg och äggstanningen stelnat.
  13. Ta ut och servera makaronipuddingen. Gott till är grönsallad samt tomatsallad. Ketchup gillar en del också till.
E-mail
Medel: 4.1 (49 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept