Limepaj med kondenserad mjölk

Introduktion och förberedelse

Limepaj med kondenserad mjölk, limesaft och äggula med knaprig Digestivebotten. Om du vill använda äggvitorna som blir över kan du toppa limepajen med maräng som på bilden men det är valfritt.

Limepajen kan också serveras med en klick vispad grädde. Pajen går att laga utan ugn. Fyllningen stelnar i kylen på några timmar utan att bakas i ugnen.

Digestivebotten behöver då ej bakas heller utan enbart bredas ut i formen.

Syltat limeskal:

Riv fina strimlor av lime med zestskal eller skala med potatisskalare och strimla fint med kniv. Lägg i en kastrull och koka några minuter med några msk socker och några msk vatten. Låt svalna i sockerlagen.

Krullat limeskal:

Dra skalstrimlor av lime med sk zestjärn eller skala med potatisskalare och strimla fint. Lägger dem i ett glas vatten i kylen över natten så krullar de sig.

Alternativ hållbar maräng:

Pajen är godast nybakad. Ska du spara pajen och vill ha en maräng som håller sig fin i flera dagar så ska du toppa med en varmvispad maräng. Då bakar du ej pajen med marängen som i nedan recept utan marängen varmvispas och används sedan att toppa pajen i fint tjockt mönster och bränns med en gasbrännare lite lätt på toppen för att få färg.

8 portioner limepaj

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 14 Digestivekex, ca 200 gram
  • 100 gram smält smör
  • Fyllning: 4 äggulor
  • 1 burk sötad, kondenserad (400 gram) mjölk
  • 0,75 dl pressad limesaft från 2 lime + finrivet skal av en lime
  • Maräng: 4 äggvitor
  • 1 dl socker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Mixa, krossa eller smula kexen och blanda med smöret samt vaniljsocker till en grynig röra - pajdeg som ska bli pajbotten.
  4. Tryck ut pajdegen på botten samt lite upp på kanten i en rund bakform ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant.
  5. Grädda pajskalet i ca 10 minuter. Ta ut och låt pajskalet svalna något. Sänk värmen till 125 grader.
  6. Skölj limefrukterna noga. Riv skalet av en lime fint. Dela dem och pressa ur saften.
  7. Blanda under tiden äggulor och kondenserad mjölk i en bunke.
  8. Rör i limesaften och limeskal.
  9. Häll blandningen i pajskalet och grädda i 30 minuter på 125 grader.
  10. Ta ut limepajen och låt den svalna och ställ in i kylen att stelna någon timme eller över natten.
  11. Servering: servera som den är förslagsvis med rivet limeskal och en klick grädde (på varje tänkt del limepaj).
  12. Vill du ha maräng på toppen så sätter du ugnen på grill.
  13. Vispa sakta 4 äggvitor fluffiga. Tillsätt 1 dl socker och vispa fortare till ett hårt skum. Bred över den kalla limepajen. Grädda marängen under grill några minuter tills den fått fin färg. Akta så den inte bränns. Garnera med rivet limeskal.
E-mail
Medel: 3.9 (46 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 223 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.