Limepaj med kondenserad mjölk

Limepaj med kondenserad mjölk, limesaft och äggula med knaprig Digestivebotten. Om du vill använda äggvitorna som blir över kan du toppa limepajen med maräng som på bilden men det är valfritt.

Limepajen kan också serveras med en klick vispad grädde. Limepaj går att laga utan ugn. Fyllningen stelnar i kylen på några timmar utan att bakas i ugnen. Anledningen att man bakar den är att ägg kan ha salmonella (ej i Sverige dock) samt att den stelnar mer om den bakas något. Digestivebotten behöver då ej bakas heller utan enbart bredas ut i formen. 

Syltat limeskal: riv fina strimlor av lime med zestskal eller skala med potatisskalare och strimla fint med kniv. Lägg i en kastrull och koka några minuter med några msk socker och några msk vatten. Låt svalna i sockerlagen.

Dekoration: vispad grädde, rivet skal av en lime; syltat limeskal; krullat limeskal; skivade jordgubbar; limeklyftor eller twistade skivor lime. Krullat limeskal: dra skalstrimlor av lime med sk zestjärn eller skala med potatisskalare och strimla fint. Lägger dem i ett glas vatten i kylen över natten så krullar de sig.

8 portioner limepaj med kondenserad mjölk

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 14 Digestivekex, ca 200 gram
  • 100 gram smält smör
  • Fyllning: 4 äggulor
  • 1 burk sötad, kondenserad (400 gram) mjölk
  • 0,75 dl pressad limesaft från 2 lime + finrivet skal av en lime
  • Maräng: 4 äggvitor
  • 1 dl socker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Mixa, krossa eller smula kexen och blanda med smöret samt vaniljsocker till en grynig röra - pajdeg som ska bli pajbotten.
  4. Tryck ut pajdegen på botten samt lite upp på kanten i en rund bakform ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant.
  5. Grädda pajskalet i ca 10 minuter. Ta ut och låt pajskalet svalna något. Sänk värmen till 125 grader.
  6. Skölj limefrukterna noga. Riv skalet av en lime fint. Dela dem och pressa ur saften.
  7. Blanda under tiden äggulor och kondenserad mjölk i en bunke.
  8. Rör i limesaften och limeskal.
  9. Häll blandningen i pajskalet och grädda i 30 minuter på 125 grader.
  10. Ta ut limepajen och låt den svalna och ställ in i kylen att stelna någon timme eller över natten.
  11. Servering: servera som den är förslagsvis med rivet limeskal och en klick grädde (på varje tänkt del limepaj).
  12. Vill du ha maräng på toppen så sätter du ugnen på grill.
  13. Vispa sakta 4 äggvitor fluffiga. Tillsätt 1 dl socker och vispa fortare till ett hårt skum. Bred över den kalla limepajen. Grädda marängen under grill några minuter tills den fått fin färg. Akta så den inte bränns. Garnera med rivet limeskal.
E-mail
Medel: 4.7 (18 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer