Rester med lax

Laga till nåt av all lax som blivit över från fest eller helg

Lax är som många vet vanligt till svenska högtider som jul, påsk eller midsommar men också till fest och buffé. Då kan det bli lite lax över i kylen. Ta till vara på den och laga något lätt och gott recept till middag, lunch eller ta med som lunchlåda. Hjälpa till att minska matsvinnet, spara en slant och få en god och nyttig måltid på samma gång.

Du kan laga med laxrester som kall stekt lax, kallrökt lax, varmrökt lax eller gravad lax. Färsk lax är det bättre du lagar någon annan laxrätt med tycker jag.

Mina bästa tips att laga med laxrester är:

  • Pasta - blanda i tärnad lax med lite krämig sås av lite grädde, creme fraiche och hackad gräslök och blanda med valfri kokt pasta - vips så har du en god laxpasta. Eller välj någon annan laxpasta nedan - finns många varianter.
  • Fyll bröd med skivad lax ex. bagels med färskost, rökt lax och skivad gurka.
  • Laga laxresterna i ugnen till klassisk laxpudding, lasagne eller annan laxlåda.
  • Toppa bakad potatis med tärnad lax och creme fraiche, gräslök och hackad lök.
  • Servera rester på skivad rökt lax eller gravad lax med dillstuvad potatis, romsås och kokt potatis eller hovmästarsås - goda klassiker.
  • Stekt raggmunkar och ha rökt eller gravad lax samt en creme-fraicheås till.
  • Gör en sallad med varmrökt lax och krutonger - mums.
  • Nu höll jag på att glömma pyttipanna - resträtternas kung. Stek hackad lök och potatis som till en vanlig pyttipanna. Mot slutet vänder du i lax - prova att tärna i rökt lax eller vänd i varmrökt lax - en laxpytt - supergott.
E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2022-09-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.