Dillstuvad potatis

Dillstuvad potatis som passar kallrökt, rimmad, varmrökt eller kallrökt lax eller annan rökt fisk. En riktig klassiker för alla potatisälskare. Perfekt att laga med potatisrester.

Stuvad potatis kan du laga av nykokt potatis men också potatisrester som blivit över.

Eller planera lite i förväg och koka dubbelt med potatis till middagen nästa gång så har du kokt potatis i kylen redo att stuvas.

Välj en fast sorts potatis. Köp gärna ekologisk potatis. Skala ev. bort skalen. Har de fina tunna skal kan du koka med skal om du putsar bort fula delar.

Dillstuvad potatis är klassiskt med kallrökt lax som på ovan bild. Där med skivad kallrökt lax i hel bit från lokalt rökeri. Serverad med limeklyftor - citron funkar såklart också - samt en sallad med vita bönor, rödlök, cocktailtomater och babyspenat.

Kolla min film på Youtube där jag lagar Bechamelsås.

Varianter:

  • Grillad eller stekt Halloumiost är gott istället för lax - ett vegetariskt tips.
  • Glutenfri stuvning: Vill du ha en sås utan vetemjöl så kan du reda såsen med ljus maizenaredning istället.
  • Vegan stuvning: laga såsen med havremjölk, sojagrädde och mjölkfritt margarin för en vegan Bechamelsås och stuva potatisen i.
  • Man kan stuva färskpotatis på samma vis.
  • Du kan ta fryst hackad dill och blanda i potatisen istället för färsk.

4 portioner dillstuvad potatis

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 900 gram kokt potatis av fast sort
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk smör eller flytande margarin
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl hackad dill
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala ev. potatisarna eller putsa och skrubba dem bara om de har fint tunt skal.
  2. Koka potatisarna. Små potatisar (du kan dela större) kokar mjuka på ca 20-25 minuter. Stora potatisar kokar mjuka på upp mot 30 minuter. Känn med en potatissticka eller gaffel om de är klara.
  3. Stuvningen kan du göra under tiden potatisen kokar: smält fett i en panna med höga kanter. Rör ut mjölet och tillsätt under omrörning mjölken och låt koka några minuter under omrörning på svag värme.
  4. Smaka under tiden av såsen med salt och vitpeppar. En nypa socker kan också höja smaken något. Håll varm.
  5. Häll av potatisen och låt de svalna något.
  6. Dela potatisarna i grova skivor eller tärningar.
  7. Vänd i potatisarna samt dillen och vänd runt.
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. Den dillstuvade potatisen är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.2 (44 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer