Dillstuvad potatis

Dillstuvad potatis som passar kallrökt, rimmad, varmrökt eller kallrökt lax eller annan rökt fisk. En riktig klassiker för alla potatisälskare. Perfekt att laga med potatisrester.

Stuvad potatis kan du laga av nykokt potatis men också potatisrester som blivit över.

Eller planera lite i förväg och koka dubbelt med potatis till middagen nästa gång så har du kokt potatis i kylen redo att stuvas.

Välj en fast sorts potatis. Köp gärna ekologisk potatis. Skala ev. bort skalen. Har de fina tunna skal kan du koka med skal om du putsar bort fula delar.

Dillstuvad potatis är klassiskt med kallrökt lax som på ovan bild. Där med skivad kallrökt lax i hel bit från lokalt rökeri. Serverad med limeklyftor - citron funkar såklart också - samt en sallad med vita bönor, rödlök, cocktailtomater och babyspenat.

Kolla min film på Youtube där jag lagar Bechamelsås.

Varianter:

  • Grillad eller stekt Halloumiost är gott istället för lax - ett vegetariskt tips.
  • Glutenfri stuvning: Vill du ha en sås utan vetemjöl så kan du reda såsen med ljus maizenaredning istället.
  • Vegan stuvning: laga såsen med havremjölk, sojagrädde och mjölkfritt margarin för en vegan Bechamelsås och stuva potatisen i.
  • Man kan stuva färskpotatis på samma vis.
  • Du kan ta fryst hackad dill och blanda i potatisen istället för färsk.

4 portioner dillstuvad potatis

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 900 gram kokt potatis av fast sort
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk smör eller flytande margarin
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl hackad dill
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala ev. potatisarna eller putsa och skrubba dem bara om de har fint tunt skal.
  2. Koka potatisarna. Små potatisar (du kan dela större) kokar mjuka på ca 20-25 minuter. Stora potatisar kokar mjuka på upp mot 30 minuter. Känn med en potatissticka eller gaffel om de är klara.
  3. Stuvningen kan du göra under tiden potatisen kokar: smält fett i en panna med höga kanter. Rör ut mjölet och tillsätt under omrörning mjölken och låt koka några minuter under omrörning på svag värme.
  4. Smaka under tiden av såsen med salt och vitpeppar. En nypa socker kan också höja smaken något. Håll varm.
  5. Häll av potatisen och låt de svalna något.
  6. Dela potatisarna i grova skivor eller tärningar.
  7. Vänd i potatisarna samt dillen och vänd runt.
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. Den dillstuvade potatisen är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.3 (42 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer