Lax med hollandaisesås

Lax med hollandaisesås är en klassiker med kokt potatis samt grönsaker som kokt sparris eller fräst spenat. Kokta ärtor, gröna bönor, vaxbönor, kokta morötter, kokta ärtor, blomkål är andra goda tillbehör.

Du kan grilla, steka eller koka laxen. Istället för vanlig lax kan du ta varmrökt lax eller annan fisk. Välj laxkotletter eller bitar av filé med eller utan skinn. Lax med skinn är lättast att grilla. Grilla först skinnsidan nedåt på hög värme. Vänd och ge andra sidan grillmönster på hög värme. Grilla sedan klart laxen på skinnsidan som ju kan bli bränd utan att det gör något. Istället för sparris kan du ta fräst spenat.

Prova ett vitt ekfatslagrat vin av druvan Chardonnay till eller en elegant Chablis. 

4 portioner lax med Hollandaisesås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 laxkotletter eller laxfiléer
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 1 knippe sparris, grön eller vit
  • 4 klyftor citron till servering
  • Hollandaisesås: 150 gram smält smör
  • 3 äggulor
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 2 msk vatten eller vitt vin
  • 0,5 tsk socker

Tillagning

  1. Lägg gärna laxbitarna i salt och olivolja en kvart innan grillning.
  2. Förbered grillen. Börja koka potatis.
  3. Koka upp vatten till att koka sparrisen.
  4. Koka sparrisen i ca 4 minuter. Ta upp och skölj kallt.
  5. Gör under tiden hollandaisesåsen: Smält smör i en kastrull och sätt åt sidan att svalna något.
  6. Sjud en stor vid panna med vatten till vattenbad.
  7. Knäck äggen och separera äggulorna till en skål eller bunke. Spara ev. äggvitor till annat.
  8. Vispa ihop äggulorna någon minut. Tips: Ställ skålen gärna på en blöt wettex eller trasa så står den stadigt.
  9. Ställ bunken med äggen i det varma vattenbadet och vispa äggulorna så att de blir lite över fingervarma. Ta av från vattenbadet så fort de börjar bli för varma, runt 65 grader, och stelna - du ska inte göra äggröra!
  10. Tillsätt smält smör - först droppvis - under vispning till äggblandningen. Såsen tjocknar och smöret kan tillsättas i jämnare stråle lite i taget.
  11. Vispa i och smaka av såsen med salt, socker och peppar samt citronsaft. Tycker du Hollandaisesåsen är för tjock kan du spä med någon matsked vatten eller vitt vin.
  12. Servera Hollandaisesåsen direkt när den är varm. Du kan också hålla den varm i vattenbad som är ca 50 grader varmt upp till någon halvtimme. Rör då och då och akta så att inte såsen blir för varm och äggen koagulerar och såsen spricker.
  13. Grilla eller stek laxen några minuter på varje sida.
  14. Servera laxen med hollandaisesåsen, kokt potatis samt kokt sparris. Lägg gärna till en citronklyfta också.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer