Lax med hollandaisesås

Lax med hollandaisesås är en klassiker med kokt potatis samt grönsaker som kokt sparris eller fräst spenat. Kokta ärtor, gröna bönor, vaxbönor, kokta morötter, kokta ärtor, blomkål är andra goda tillbehör.

Du kan grilla, steka eller koka laxen. Istället för vanlig lax kan du ta varmrökt lax eller annan fisk. Välj laxkotletter eller bitar av filé med eller utan skinn. Lax med skinn är lättast att grilla. Grilla först skinnsidan nedåt på hög värme. Vänd och ge andra sidan grillmönster på hög värme. Grilla sedan klart laxen på skinnsidan som ju kan bli bränd utan att det gör något. Istället för sparris kan du ta fräst spenat.

Prova ett vitt ekfatslagrat vin av druvan Chardonnay till eller en elegant Chablis. 

4 portioner lax med Hollandaisesås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 laxkotletter eller laxfiléer
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 1 knippe sparris, grön eller vit
  • 4 klyftor citron till servering
  • Hollandaisesås: 150 gram smält smör
  • 3 äggulor
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 2 msk vatten eller vitt vin
  • 0,5 tsk socker

Tillagning

  1. Lägg gärna laxbitarna i salt och olivolja en kvart innan grillning.
  2. Förbered grillen. Börja koka potatis.
  3. Koka upp vatten till att koka sparrisen.
  4. Koka sparrisen i ca 4 minuter. Ta upp och skölj kallt.
  5. Gör under tiden hollandaisesåsen: Smält smör i en kastrull och sätt åt sidan att svalna något.
  6. Sjud en stor vid panna med vatten till vattenbad.
  7. Knäck äggen och separera äggulorna till en skål eller bunke. Spara ev. äggvitor till annat.
  8. Vispa ihop äggulorna någon minut. Tips: Ställ skålen gärna på en blöt wettex eller trasa så står den stadigt.
  9. Ställ bunken med äggen i det varma vattenbadet och vispa äggulorna så att de blir lite över fingervarma. Ta av från vattenbadet så fort de börjar bli för varma, runt 65 grader, och stelna - du ska inte göra äggröra!
  10. Tillsätt smält smör - först droppvis - under vispning till äggblandningen. Såsen tjocknar och smöret kan tillsättas i jämnare stråle lite i taget.
  11. Vispa i och smaka av såsen med salt, socker och peppar samt citronsaft. Tycker du Hollandaisesåsen är för tjock kan du spä med någon matsked vatten eller vitt vin.
  12. Servera Hollandaisesåsen direkt när den är varm. Du kan också hålla den varm i vattenbad som är ca 50 grader varmt upp till någon halvtimme. Rör då och då och akta så att inte såsen blir för varm och äggen koagulerar och såsen spricker.
  13. Grilla eller stek laxen några minuter på varje sida.
  14. Servera laxen med hollandaisesåsen, kokt potatis samt kokt sparris. Lägg gärna till en citronklyfta också.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer