Farfalle med lax

Pastafjärilar med rökt lax i sås av creeme cheese, grädde, salladslök, citron, vitlök och gräslök.
Blir också gott med annan pasta som penne, gnocchi eller tagliatelle.
Koktid på Farfalle är 10 minuter.
Servera gärna pastan med ett gott bröd samt blandad grönsallad till.
Vintips blir ett vitt vin ex. en ekfatslagrad Chardonnay.

4 portioner Farfalle med lax

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 400 gram farfalle - pastafjärilar
  • 200 gram rökt lax
  • 50 gram smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tärning fiskbuljong
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 150 gram färskost naturell
  • 1 knippe salladslök
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 0,5 citron
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan. Tillsätt en halv tsk salt samt några droppar olja.
  2. Pressa vitlöken och lägg i en såskastrull samt fräs lätt ljust brun med hälften av smöret.
  3. Häll på grädde och mjölk samt tillsätt en halv buljongtärning. Koka upp samt håll varmt.
  4. Koka pastafjärilarna i 10 minuter eller enligt paket.
  5. Strimla salladslöken och lägg i en panna med resten av smöret.
  6. Riv sönder laxen för hand eller tärna den. Lägg på en tallrik.
  7. Skär ut klyftor av citronen och lägg på en assiett.
  8. Fräs salladslöken mjuk någon minut.
  9. Tillsätt färskost samt rör ut den.
  10. Tillsätt gräslök till pastasåsen samt smaka av den med peppar, citronsaft och salt. Ta även någon dl av pastavattnet så att såsen ej blir så tjock.
  11. När pastan kokat klart och du hällt av den så blandar du pastasåsen, salladslöken samt lax i en stor kastrull eller skål. Spara ev. lite salladslök och lax att garnera med på toppen av pastan.
  12. Servera laxpastan med citronklyftorna. Gott till är också ett bröd samt grönsallad med dressing.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer