Farfalle med lax

Pastafjärilar farfalle med rökt lax i sås av cream cheese, grädde, salladslök, citron, vitlök och gräslök.

Blir också gott med annan pasta som penne, gnocchi eller tagliatelle.

Koktid på Farfalle är 10 minuter.

Servera gärna pastan med ett gott bröd samt blandad grönsallad till.

Att dricka till

Vintips blir ett vitt vin ex. en ekfatslagrad Chardonnay.

4 portioner Farfalle med lax

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 400 gram farfalle - pastafjärilar
  • 200 gram rökt lax
  • 50 gram smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tärning fiskbuljong
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 150 gram färskost naturell
  • 1 knippe salladslök
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 0,5 citron
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan. Tillsätt en halv tsk salt samt några droppar olja.
  2. Pressa vitlöken och lägg i en såskastrull samt fräs lätt ljust brun med hälften av smöret.
  3. Häll på grädde och mjölk samt tillsätt en halv buljongtärning. Koka upp samt håll varmt.
  4. Koka pastafjärilarna i 10 minuter eller enligt paket.
  5. Strimla salladslöken och lägg i en panna med resten av smöret.
  6. Riv sönder laxen för hand eller tärna den. Lägg på en tallrik.
  7. Skär ut klyftor av citronen och lägg på en assiett.
  8. Fräs salladslöken mjuk någon minut.
  9. Tillsätt färskost samt rör ut den.
  10. Tillsätt gräslök till pastasåsen samt smaka av den med peppar, citronsaft och salt. Ta även någon dl av pastavattnet så att såsen ej blir så tjock.
  11. När pastan kokat klart och du hällt av den så blandar du pastasåsen, salladslöken samt lax i en stor kastrull eller skål. Spara ev. lite salladslök och lax att garnera med på toppen av pastan.
  12. Servera laxpastan med citronklyftorna. Gott till är också ett bröd samt grönsallad med dressing.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-17

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept