Tagliatelle med lax
Tagliatelle med lax, grädde, citron, fiskbuljong och gräslök. En genialiskt enkel men mycket god rätt.
En snäll och barnvänlig rätt.
Vidare passar den för IBS-diet samt för laktosintolleranta om du väljer laktosfri grädde och laktosfri crème fraiche.
Tillagning
- Koka upp vatten till pastan.
- Koka upp grädden med vatten och rör ut buljongtärningarna.
- Tärna laxen och tillsätt den tillsammans med creme fraiche. Låt sjuda.
- Koka tagliatellen enligt paket - vanligtvis 6 minuter.
- Smaksätt under tiden laxsåsen med citron, salt och peppar samt tillsätt gräslöken.
- Förbered tillbehör som förslagsvis grönsallad med klyftade tomater och bröd. Riv parmesanost om du vill ha det till.
- Häll av pastan och blanda den med såsen samt servera med önskade tillbehör som förslagsvis klyftade citroner, grönsallad med tomater, riven parmesanost och ett gott bröd.
Serveringsförslag
Förslag är att servera pastan med en grönsallad med tomater samt klyftade tomater och vinägrett, ett gott bröd som baguette samt riven parmesan att strö över pastan.
Varianter
- Du kan också laga pastan med kallrökt lax, varmrökt lax eller gravad lax.
- Pastan kan varieras på massor av vis - några goda smaksättningar: 0,5 gram saffran; 100 gram smulad ädelost; 1 tsk dragon; 0,5 tsk chiliflakes eller 2 msk tomatpuré och 1 tsk oregano.
- Om man vill köra lite överkurs kan man även fräsa två finhackade scholottenlökar samt en pressad klyfta vitlök i lite smör och sedan hälla på grädden osv.
- Vidare kan man variera innehållet och tillsätta skaldjur som räkor, musslor eller skaldjursmix.
- Ärtor, halverad cocktailtomater och finstrimlad fänkål är också gott i.
Att dricka till
Vintips är ett vitt fylligt vin som en kyld ekfatslagrad Chardonnay eller Semillon; Chablis eller Pinot Gris.
Uppskattat näringsvärde per portion: 412 kcal