Tagliatelle med lax

Introduktion och förberedelse

Tagliatelle med lax, grädde, citron, fiskbuljong och gräslök. En genialiskt enkel men mycket god rätt.
Du kan också laga pastan med rökt lax.

Förslag är att servera pastan med en grönsallad med tomater samt klyftade tomater och vinägrett, ett gott bröd som baguette samt riven parmesan att strö över pastan.

En snäll och barnvänlig rätt. Vidare passar den för IBS-diet samt för laktosintolleranta om du väljer laktosfri grädde och creme fraiche.

Varianter:

Pastan kan varieras på massor av vis - några goda smaksättningar: 0,5 gram saffran; 100 gram smulad ädelost; 1 tsk dragon; 0,5 tsk chiliflakes eller 2 msk tomatpuré och 1 tsk oregano.

Om man vill köra lite överkurs kan man även fräsa två finhackade scholottenlökar samt en pressad klyfta vitlök i lite smör och sedan hälla på grädden osv.

Vidare kan man variera innehållet och tillsätta skaldjur som räkor, musslor eller skaldjursmix. Ärtor, halverad cocktailtomater och finstrimlad fänkål är också gott i.

Att dricka till:

Vintips är ett vitt fylligt vin ex. ekfatslagrad Chardonnay.

4 portioner tagliatelle med lax

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 350 gram tagliatelle
  • 400 gram laxfilé
  • 2,5 dl grädde
  • 2 dl creme fraiche, kokbar
  • 2 dl vatten
  • 2 tärningar fiskbuljong
  • 0,5 dl citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 35 gram fryst hackad gräslök eller någon dl färsk hackad gräslök
  • Tillbehör: 4 klyftor citron till servering
  • 50 gram grönsallad
  • 2 tomater i klyftor
  • 4 msk vinägrett
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan.
  2. Koka upp grädden med vatten och rör ut buljongtärningarna.
  3. Tärna laxen och tillsätt den tillsammans med creme fraiche. Låt sjuda.
  4. Koka tagliatellen enligt paket - vanligtvis 6 minuter.
  5. Smaksätt under tiden laxsåsen med citron, salt och peppar samt tillsätt gräslöken.
  6. Förbered tillbehör som förslagsvis grönsallad med klyftade tomater och bröd. Riv parmesanost om du vill ha det till.
  7. Häll av pastan och blanda den med såsen samt servera med önskade tillbehör som förslagsvis klyftade citroner, grönsallad med tomater, riven parmesanost och ett gott bröd.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.