Tagliatelle med lax

Tagliatelle med lax, grädde, citron, fiskbuljong och gräslök. En genialiskt enkel men mycket god rätt.
Du kan också laga pastan med rökt lax.

Förslag är att servera pastan med en grönsallad med tomater samt klyftade tomater och vinägrett, ett gott bröd som baguette samt riven parmesan att strö över pastan.

En snäll och barnvänlig rätt. Vidare passar den för IBS-diet samt för laktosintolleranta om du väljer laktosfri grädde och creme fraiche.

Varianter:

Pastan kan varieras på massor av vis - några goda smaksättningar: 0,5 gram saffran; 100 gram smulad ädelost; 1 tsk dragon; 0,5 tsk chiliflakes eller 2 msk tomatpuré och 1 tsk oregano.

Om man vill köra lite överkurs kan man även fräsa två finhackade scholottenlökar samt en pressad klyfta vitlök i lite smör och sedan hälla på grädden osv.

Vidare kan man variera innehållet och tillsätta skaldjur som räkor, musslor eller skaldjursmix. Ärtor, halverad cocktailtomater och finstrimlad fänkål är också gott i.

Att dricka till:

Vintips är ett vitt fylligt vin ex. ekfatslagrad Chardonnay.

4 portioner tagliatelle med lax

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 350 gram tagliatelle
  • 400 gram laxfilé
  • 2,5 dl grädde
  • 2 dl creme fraiche, kokbar
  • 2 dl vatten
  • 2 tärningar fiskbuljong
  • 0,5 dl citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 35 gram fryst hackad gräslök eller någon dl färsk hackad gräslök
  • Tillbehör: 4 klyftor citron till servering
  • 50 gram grönsallad
  • 2 tomater i klyftor
  • 4 msk vinägrett
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan.
  2. Koka upp grädden med vatten och rör ut buljongtärningarna.
  3. Tärna laxen och tillsätt den tillsammans med creme fraiche. Låt sjuda.
  4. Koka tagliatellen enligt paket - vanligtvis 6 minuter.
  5. Smaksätt under tiden laxsåsen med citron, salt och peppar samt tillsätt gräslöken.
  6. Förbered tillbehör som förslagsvis grönsallad med klyftade tomater och bröd. Riv parmesanost om du vill ha det till.
  7. Häll av pastan och blanda den med såsen samt servera med önskade tillbehör som förslagsvis klyftade citroner, grönsallad med tomater, riven parmesanost och ett gott bröd.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept