Lax och svamppasta

Lax och svamppasta med skogschampinjon, tagliatelle, grädde, vitt vin, schalottenlök och sparris.

Gott i är också en klyfta vitlök.

Istället för tagliatelle kan du ta valfri pasta som ex. spagetti. Även färsk tagliatelle passar såklart.

Överkurs är hemgjord pasta taglitatelle.

Sparris kan bytas mot sockerärtor, gröna sojabönor, babyspenat eller broccoli.

Att dricka till

Ett vitt vin som en smörig chardonnay från Australien eller en mer neutral Pinot Gris från norra Italien passar.

4 portioner lax och svamppasta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 300 gram tagliatelle
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 500 gram skogschampinjon
  • 400 gram laxfilé utan skinn i kuber
  • 1 dl vatten
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl grädde
  • Salt och peppar
  • 1 knippe grön sparris, ca 3 sparrisar vardera att garnera med (valfritt)
  • 4 färska salviablad att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan. Tillsätt 0,5 tsk salt och några droppar olivolja.
  2. Skala och hacka löken.
  3. Rensa och skiva svampen.
  4. Bryn lök och svamp i 1 msk smör och 1 msk olivolja i några minuter.
  5. Häll på vitt vin och vatten. Låt puttra på låg värme.
  6. Koka pastan enligt paket (tagliatelle kokas i 6 minuter). Låt sparrisen koka med pastan i ca 4 minuter.
  7. Skär laxen i kuber om det ej redan är gjort.
  8. Bryn laxen i lite olivolja, salt och peppra den samt lägg över med svampen.
  9. Häll över grädden och låt koka upp.
  10. Servera pastan och sparrisen med lax- och svampröran.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-05

Författare:

Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Läs mer om mig.