Lax och svamppasta

Lax och svamppasta med skogschampinjon, tagliatelle, grädde, vitt vin, schalottenlök och sparris.
Gott i är också en klyfta vitlök. Istället för tagliatelle kan du ta valfri pasta som ex. spagetti. Sparris kan bytas mot sockerärtor, spenat eller broccoli.

4 portioner lax och svamppasta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 300 gram tagliatelle
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 500 gram skogschampinjon
  • 400 gram laxfilé utan skinn i kuber
  • 1 dl vatten
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl grädde
  • Salt och peppar
  • 1 knippe grön sparris, ca 3 sparrisar vardera att garnera med (valfritt)
  • 4 färska salviablad att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan. Tillsätt 0,5 tsk salt och några droppar olivolja.
  2. Skala och hacka löken.
  3. Rensa och skiva svampen.
  4. Bryn lök och svamp i 1 msk smör och 1 msk olivolja i några minuter.
  5. Häll på vitt vin och vatten. Låt puttra på låg värme.
  6. Koka pastan enligt paket (tagliatelle kokas i 6 minuter). Låt sparrisen koka med pastan i ca 4 minuter.
  7. Skär laxen i kuber om det ej redan är gjort.
  8. Bryn laxen i lite olivolja, salt och peppra den samt lägg över med svampen.
  9. Häll över grädden och låt koka upp.
  10. Servera pastan och sparrisen med lax- och svampröran.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer