Laxpasta med purjolök, vitt vin och grädde

Laxpasta med purjolök, vitt vin och grädde samt färskost. Pastafjärilar med kallrökt eller varmrökt lax i krämig sås är en riktig höjdare. Du kan ta annan pasta som tagliatelle eller penne också.

Att dricka till:

Vintips till är ett halvtorrt vitt vin av druvan Pinot Gris från Alsace eller en Chardonnay utan eller med lätt ekton.

4 portioner laxpasta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram kallrökt eller varmrökt lax
  • 1 st purjolök i strimlor
  • 1,5 dl torrt vittvin
  • 1 dl kokbar crème fraiche
  • 2 dl grädde
  • 4 msk riven parmesanost eller västerbottenost
  • 300 gram pastafjärilar
  • 2 msk olivolja

Tillagning

  1. Fräs purjolök i oljan på medelvärme utan att det tar färg ca 5 min.
  2. Tillsätt vin och låt koka in.
  3. Rör ner crème fraiche och grädde.
  4. Finhacka lax (spara lite till garnering) och rör ner i pastasåsen.
  5. Sjud till simmig konsistens.
  6. Koka under tiden pastan al dente (skölj inte av pastan i vatten då förlorar du stärkelsen som binder såsen med pastan).
  7. Smaka av såsen med salt och nymalen svartpeppar.
  8. Blanda såsen med pastan.
  9. Garnera med lax, nymalen svartpeppar samt riven ost.
  10. En riktigt god laxpasta. Servera gärna med vitt vin och ett gott bröd samt grönsallad till.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-17

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.