Laxpasta med purjolök, vitt vin och grädde

Introduktion och förberedelse

Laxpasta med purjolök, vitt vin och grädde samt färskost. Pastafjärilar med kallrökt eller varmrökt lax i krämig sås är en riktig höjdare. Du kan ta annan pasta som tagliatelle eller penne också.

Att dricka till:

Vintips till är ett halvtorrt vitt vin av druvan Pinot Gris från Alsace eller en Chardonnay utan eller med lätt ekton.

4 portioner laxpasta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram kallrökt eller varmrökt lax
  • 1 st purjolök i strimlor
  • 1,5 dl torrt vittvin
  • 1 dl kokbar crème fraiche
  • 2 dl grädde
  • 4 msk riven parmesanost eller västerbottenost
  • 300 gram pastafjärilar
  • 2 msk olivolja

Tillagning

  1. Fräs purjolök i oljan på medelvärme utan att det tar färg ca 5 min.
  2. Tillsätt vin och låt koka in.
  3. Rör ner crème fraiche och grädde.
  4. Finhacka lax (spara lite till garnering) och rör ner i pastasåsen.
  5. Sjud till simmig konsistens.
  6. Koka under tiden pastan al dente (skölj inte av pastan i vatten då förlorar du stärkelsen som binder såsen med pastan).
  7. Smaka av såsen med salt och nymalen svartpeppar.
  8. Blanda såsen med pastan.
  9. Garnera med lax, nymalen svartpeppar samt riven ost.
  10. En riktigt god laxpasta. Servera gärna med vitt vin och ett gott bröd samt grönsallad till.
E-mail
Medel: 4.2 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept