Laxpasta med purjolök, vitt vin och grädde

Introduktion och förberedelse

Laxpasta med purjolök, vitt vin och grädde samt crème fraiche.

Pastafjärilar med kallrökt eller varmrökt lax i krämig sås är en riktig höjdare.

Du kan ta annan pasta som tagliatelle eller penne också. Eller färsk pasta.

Varianter

  • Du kan byta purjolök mot knipplök och även använda blasten att strimla och vända i på slutet. Salladslök funkar också.
  • Du kan ha i hackad gräslök i såsen också. Både färsk och fryst gräslök funkar.
  • Istället för fiskbuljongtärning och vatten kan du ha i hemgjord fiskbuljong.
  • Välj ett torrt vitt vin. Kan ersättas med en vit vermouth. Eller någon msk vit balsamvinäger eller citronsaft samt en halv dl vatten.
  • Att ha i räkor eller kräftstjärtar blir också gott.

Att dricka till

Vintips till är ett halvtorrt vitt vin av druvan Pinot Gris från Alsace eller en Chardonnay utan (Chablis) eller med lätt ekfatslagring.

4 portioner laxpasta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram kallrökt eller varmrökt lax
  • 1/2 purjolök
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1 dl kokbar crème fraiche
  • 2 dl grädde
  • 1/2 tärning fiskbuljong
  • 1 dl vatten
  • 4 msk riven parmesanost eller västerbottenost
  • 350 gram pastafjärilar
  • 2 msk olivolja

Tillagning

  1. Fräs purjolök i oljan på medelvärme utan att det tar färg ca 5 min.
  2. Tillsätt vin och låt koka in.
  3. Rör ner crème fraiche och grädde samt 1 dl vatten och fiskbuljongtärning.
  4. Sjud några minuter. Håll varm.
  5. Koka under tiden pastan al dente. Skölj inte av pastan i vatten när du kokt den då förlorar du stärkelsen som binder såsen med pastan.
  6. Tärna laxen och sätt undan någon dl till garnering - rör ner resten i såsen och koka upp.
  7. Smaka av såsen med salt och nymalen svartpeppar.
  8. Blanda såsen med pastan.
  9. Garnera med resten av laxen, nymalen svartpeppar samt riven ost.
  10. Servera gärna med vitt vin och ett gott bröd samt grönsallad till.
E-mail
Medel: 4.2 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 521 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-30