Laxpasta med rostade tomater och spenat

Introduktion och förberedelse

Laxpasta med rostade tomater och spenat i grädde och parmesan.

Gott till vardags men funkar också som festligare pasta till helgen.

Små fylliga tomater som cocktailtomater rostas i ugnen med lite olivolja och blandas i pastan. Det ger en god och fin smak.

Köp helst ekologiska tomater. Eller du kanske har egna odlade tomater.

Serveringsförslag

Du kan ta vilken pasta du vill som spagetti, bucatoni, farfalle, penne eller tagliatelle osv.

Färsk tagliatelle blir extra festligt. Om du vill kan du göra hemgjord tagliatelle till.

Gott till är en grönsallad också.

Kan garneras med mer riven parmesan eller grana padano och färsk hackad gräslök.

Varianter

Istället för fryst spenat kan du ta en stor påse färsk babyspenat ca 250 gram. En liten påse på 65 gram funkar också.

Gillar du chili kan du strö något krm chiliflakes på tomaterna när du rostar dem i ugnen.

Att dricka till

Ett vitt vin som ekfatslagrad Chardonnay, Pinot Grigio eller Semillon passar till pastan.

4 portioner laxpasta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram laxfilé
  • 15 cocktailtomater
  • 5 msk olivolja
  • 200 gram fryst spenat
  • 350 gram pasta som spagetti, penne, tagliatelle, farfalle eller valfritt
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk mjöl
  • 2 dl grädde
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 dl riven parmesan (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och dela tomaterna. Lägg tomaterna på en halva av en djup ugnsplåt. Häll på en msk olivolja, salt samt lite svartpeppar och blanda.
  3. Sätt in tomaterna och rosta dem under tiden du lagar resten ca 10 minuter. Ta ut tomaterna när du ser att de tappat vätska. Häll bort vätskan eller sug upp vätskan med hushållspapper och sätt in tomaterna igen. Tomaterna ska torka ihop lite och få färg men ej brännas.
  4. Sätt på en kastrull med vatten till pastan. Salta vattnet med ca 0,5 tsk salt.
  5. Pastasås: Gör såsen medan pastan kokar och tomater är i ugnen.
  6. Skala vitlöken och pressa den i en kastrull.
  7. Tillsätt 2 msk olivolja och fräs vitlöken någon minut under omrörning.
  8. Tillsätt mjölet och rör ut det.
  9. Tillsätt 1 dl kokvatten från pastan och rör ut till en jämn blandning. Tillsätt grädde samt fiskbuljongtärning och rör. Smaka av såsen med salt och vitpeppar. Koka pastasåsen på medelvärme i 5 minuter och rör då och då.
  10. Koka pastan.
  11. Tina fryst spenat i en skål. Eller skölj färsk spenat noga.
  12. Dax för lax: skär laxen i kuber ca 2x2 cm. Blanda laxen med en msk olivolja, 1 krm salt och 0,5 krm vitpeppar.
  13. Ta ut tomaterna och ställ åt sidan. Lämna ugnen på.
  14. Fördela laxbitarna med mellanrum på andra halvan av blecket med tomaterna.
  15. Sätt in tomaterna och laxen i ugnen ca 5 minuter tills laxbitarna är lagade och fasta.
  16. När du hällt av pastan blandar du den med såsen, tomaterna, spenat samt toppar med laxbitarna.
  17. Servera gärna laxpastan med riven parmesan.
E-mail
Medel: 3.3 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 495 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-10