Gravad lax med hovmästarsås

Introduktion och förberedelse

Gravad lax med hovmästarsås eller gravlaxsås samt kokt färskpotatis eller delikatesspotatis och citron.

Du kan köpa färdig gravad lax eller grava egen lax.

Portionsberäkning

Räkna förslagsvis tre skivor och mellan 120-150 gram gravad lax per portion.

4 portioner gravad lax med hovmästasås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 16 färskpotatisar eller delikatesspotatis
  • 500 gram gravad lax
  • 2 dl hovmästarsås
  • Hovmästarsås: 2 msk mild senap, gärna lite söt
  • 2 tsk fransk stark senap, typ Dijon
  • 2 msk socker
  • 2 msk vinäger, vit
  • 2 dl matolja som solrosolja, rapsolja eller majsolja
  • 2 dl hackad dill

Tillagning

  1. Skrubba potatis. Lämna skalet på om det är fint. Koka potatisen mjuk mellan 15-25 minuter beroende på storlek.
  2. HOVMÄSTARSÅS: Mosa ihop socker och dill i en skål (eller i en mortel) så att sockret löser sig med dillen. Tillsätt senap och vinäger. Droppa i olja sakta sakta i början och rör kraftigt. Tillsätt resten i en stråle och rör. Smaka av med lite salt och vitpeppar.
  3. Skär den gravade laxen i skivor om den inte redan är det. Känn efter innan om det är ben kvar - ta i så fall bort med laxtång.
  4. Lägg upp laxen på fat eller tallrik. Garnera med citronklyftor. Servera med kokt potatis och hovmästarsås. En klick smör och lite salt är gott på potatisen. Man kan även garnera med färsk dill.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 374 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-13