Gravad lax med hovmästarsås

Gravad lax med hovmästarsås och färskpotatis. Här är det köpt gravlax men hovmästarsåsen är hemgjord.
Räkna förslagsvis tre skivor och mellan 120-150 gram rökt lax per portion.

4 portioner gravad lax med hovmästasås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 16 färskpotatisar eller delikatesspotatis
  • 500 gram gravad lax
  • 2 dl hovmästarsås
  • Hovmästarsås: 2 msk mild senap, gärna lite söt
  • 2 tsk fransk stark senap, typ Dijon
  • 2 msk socker
  • 2 msk vinäger, vit
  • 2 dl matolja som solrosolja, rapsolja eller majsolja
  • 2 dl hackad dill

Tillagning

  1. Koka potatis.
  2. Gör hovmästarsås: Mosa ihop socker och dill i en skål (eller i en mortel) så att sockret löser sig med dillen. Tillsätt senap och vinäger. Droppa i olja sakta sakta i början och rör kraftigt. Tillsätt resten i en stråle och rör. Smaka av med lite salt och vitpeppar.
  3. Skär den gravade laxen i skivor om den inte redan är det.
  4. Lägg upp på fat och garnera med citronklyftor eller lägg upp på tallrik. Servera med kokt potatis och hovmästarsåsen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer