Gravad lax med hovmästarsås

Gravad lax med hovmästarsås och färskpotatis eller delikatesspotatis samt citron. Här med färdig gravlax men hemgjord hovmästarsås.

Räkna förslagsvis tre skivor och mellan 120-150 gram gravad lax per portion.

Om du vill kan du grava egen lax.

4 portioner gravad lax med hovmästasås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 16 färskpotatisar eller delikatesspotatis
  • 500 gram gravad lax
  • 2 dl hovmästarsås
  • Hovmästarsås: 2 msk mild senap, gärna lite söt
  • 2 tsk fransk stark senap, typ Dijon
  • 2 msk socker
  • 2 msk vinäger, vit
  • 2 dl matolja som solrosolja, rapsolja eller majsolja
  • 2 dl hackad dill

Tillagning

  1. Koka potatis.
  2. Gör hovmästarsås: Mosa ihop socker och dill i en skål (eller i en mortel) så att sockret löser sig med dillen. Tillsätt senap och vinäger. Droppa i olja sakta sakta i början och rör kraftigt. Tillsätt resten i en stråle och rör. Smaka av med lite salt och vitpeppar.
  3. Skär den gravade laxen i skivor om den inte redan är det.
  4. Lägg upp på fat och garnera med citronklyftor eller lägg upp på tallrik. Servera med kokt potatis och hovmästarsåsen.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-01-09

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.