Raggmunk med kallrökt lax och pepparrot

Raggmunk med kallrökt lax, pepparrot och crème fraiche.
Gott som alternativ till raggmunk med fläsk.
Blir 10 st raggmunkar på ca 12 cm i diameter. Du kan öka receptet om du vill ha mer mat såklart.
Kan också serveras som förrätt - räkna då 1 raggmunk per portion och garnera ev. med lite extra rom på toppen.
Steker du bara få raggmunkar så kan du steka dem klart i stekpannan på låg värme och behöver ej sätta in dem i ugnen.

4 portioner, 2,5 st raggmunk per portionerion

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 6 potatisar, fasta eller mjöliga
  • 1 ägg
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 2 msk vatten
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 4 msk smör att steka i
  • 4 msk olja som olivolja att steka i
  • Tillbehör: 0,5 dl finriven pepparrot
  • 1 dl crème fraiche
  • 12 skivor kallrökt lax

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala potatisen.
  3. Riv den grovt på järn eller i matberedare.
  4. Blanda med ägg, vetemjöl och vatten i en bunke. Blanda i salt och peppar.
  5. Värm en stor stekpanna.
  6. Stek 2-3 stycken raggmunkar i taget (räkna ca 0,75 dl per styck, ca 12 cm diameters runda plättar) i någon msk smör och olja. Använd nästan högsta värme. Stek tills de är brynta och lossnar från pannan ca 2-3 minuter. Vänd och stek andra sidan i ytterligare 2 minuter.
  7. Lägg upp i en ugnsform efter hand medan du steker resterande raggmunkar.
  8. Sätt in raggmunkarna i mitten av ugnen ca 5 minuter medan du förbereder resten.
  9. Skala och riv pepparrot fint. Räkna med ca 0,5 dl finriven pepparrot.
  10. Blanda 1-2 msk av pepparroten i créme fraiche i en skål till sås.
  11. Öppna laxen och lägg upp den på tallrik eller fat.
  12. Servera raggmunkarna varma med kallrökt lax och créme fraiche-såsen samt toppa med resterande riven pepparrot som garnering.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer