Raggmunk med kallrökt lax och pepparrot
Frasig nystekt raggmunk med kallrökt lax, pepparrotscrème fraiche och dill.
Gott som alternativ till raggmunk med fläsk.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skala potatisen.
- Riv den grovt på järn eller i matberedare.
- Blanda med ägg, vetemjöl och vatten i en bunke. Blanda i salt och peppar.
- Värm en stor stekpanna.
- Stek 2-3 stycken raggmunkar i taget (räkna ca 0,75 dl per styck, ca 12 cm diameters runda plättar) i någon msk smör och olja. Använd nästan högsta värme. Stek tills de är brynta och lossnar från pannan ca 2-3 minuter. Vänd och stek andra sidan i ytterligare 2 minuter.
- Lägg upp i en ugnsform efter hand medan du steker resterande raggmunkar.
- Sätt in raggmunkarna i mitten av ugnen ca 5 minuter medan du förbereder resten.
- Skala och riv pepparrot fint. Räkna med ca 0,5 dl finriven pepparrot.
- Blanda 1-2 msk av pepparroten i créme fraiche i en skål till sås.
- Öppna laxen och lägg upp den på tallrik eller fat.
- Servera raggmunkarna varma med kallrökt lax och créme fraiche-såsen samt toppa med resterande riven pepparrot som garnering.
Serveringsförslag
Passar som lunch eller middag.
Kan också serveras som förrätt - räkna då 1 raggmunk per portion och garnera ev. med lite extra rom på toppen.
Kan även serveras och garneras med en klyfta citron eller lime.
Portionsberäkning
Räkna att du får ut 10 st raggmunkar på ca 12 cm i diameter. Du kan öka receptet om du vill ha mer mat såklart.
Steker du bara få raggmunkar så kan du steka dem klart i stekpannan på låg värme och behöver ej sätta in dem i ugnen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 473 kcal