Raggmunk med kallrökt lax och pepparrot

Raggmunk med kallrökt lax, pepparrot och crème fraiche.
Gott som alternativ till raggmunk med fläsk.
Blir 10 st raggmunkar på ca 12 cm i diameter. Du kan öka receptet om du vill ha mer mat såklart.
Kan också serveras som förrätt - räkna då 1 raggmunk per portion och garnera ev. med lite extra rom på toppen.
Steker du bara få raggmunkar så kan du steka dem klart i stekpannan på låg värme och behöver ej sätta in dem i ugnen.

4 portioner, 2,5 st raggmunk per portionerion

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 6 potatisar, fasta eller mjöliga
  • 1 ägg
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 2 msk vatten
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 4 msk smör att steka i
  • 4 msk olja som olivolja att steka i
  • Tillbehör: 0,5 dl finriven pepparrot
  • 1 dl crème fraiche
  • 12 skivor kallrökt lax

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala potatisen.
  3. Riv den grovt på järn eller i matberedare.
  4. Blanda med ägg, vetemjöl och vatten i en bunke. Blanda i salt och peppar.
  5. Värm en stor stekpanna.
  6. Stek 2-3 stycken raggmunkar i taget (räkna ca 0,75 dl per styck, ca 12 cm diameters runda plättar) i någon msk smör och olja. Använd nästan högsta värme. Stek tills de är brynta och lossnar från pannan ca 2-3 minuter. Vänd och stek andra sidan i ytterligare 2 minuter.
  7. Lägg upp i en ugnsform efter hand medan du steker resterande raggmunkar.
  8. Sätt in raggmunkarna i mitten av ugnen ca 5 minuter medan du förbereder resten.
  9. Skala och riv pepparrot fint. Räkna med ca 0,5 dl finriven pepparrot.
  10. Blanda 1-2 msk av pepparroten i créme fraiche i en skål till sås.
  11. Öppna laxen och lägg upp den på tallrik eller fat.
  12. Servera raggmunkarna varma med kallrökt lax och créme fraiche-såsen samt toppa med resterande riven pepparrot som garnering.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer