Pasta med rökt lax och spenat
Pasta med rökt lax och spenat i god sås. En laxpasta som är lätt, snabbt och god till middag eller lunch.
Du kan ta pasta som spagetti, skruvar, penne, farfalle eller tagliatelle. Gnocchi samt tortellinis funkar också.
Varianter
- Istället för färsk spenat kan du ta fryst spenat (hel eller hackad), fräst purjolök, kokt broccoli, gröna ärtor eller fräst fänkål.
- Istället för rökt lax kan du ta gravad lax eller färsk lax. Du kan också ha skalade räkor samt riven ost som parmesan i pastan.
- Andra smaksättningar som passar till laxsåsen är att ha i något gram saffran. Riven muskot ger också god smak. Lite citronsaft höjer också smaken i pastan.
Tillagning
- Koka upp vatten till pastan. Salta vattnet med ca en tsk. Under tiden du kokar pastan gör du såsen.
- Skala och hacka lök samt vitlök.
- Lägg i en panna med höga kanter och tillsätt olivolja, vitpeppar samt chiliflakes. Fräs under omrörning i någon minut.
- Pudra över mjölet över löken och rör ut.
- Tillsätt grädden, rör om och sätt att koka på låg värme ca 5 minuter. Ta några msk av pastavattnet och rör ut i såsen så den blir lite tunnare. Rör då och då.
- Skär den rökta laxen i tärningar ca 1x1 cm.
- Skölj spenaten i ett durkslag.
- När pastan kokat klart rör du i spenaten samt creme fraiche i såsen och låter bli varmt.
- Rör i laxen i såsen och vänd runt.
- Servera laxsåsen till pastan eller blanda pasta och laxsåsen i en stor kastrull, skål eller panna.
- Smaka av laxpastan med salt och peppar. Tänk på att den rökta laxen ger sälta också.
Att dricka till
Vintips till laxpastan är ett vitt ekfatslagrat vin ex. en Chardonnay från Australien.
Uppskattat näringsvärde per portion: 532 kcal