Pasta med rökt lax och spenat

Pasta med rökt lax och spenat i god sås. En laxpasta som är lätt, snabbt och god till middag eller lunch.
Istället för färsk spenat kan du ta fryst spenat (hel eller hackad), fräst purjolök, kokt broccoli, gröna ärtor eller fräst fänkål.

Istället för rökt lax kan du ta gravad lax eller färsk lax. Du kan också ha skalade räkor samt riven ost som parmesan i pastan.

Andra smaksättningar som passar till laxsåsen är att ha i något gram saffran. Riven muskot ger också god smak. Lite citronsaft höjer också smaken i pastan.

Du kan ta pasta som spagetti, skruvar, penne, farfalle eller tagliatelle. Gnocchi samt tortellinis funkar också. Vintips till laxpastan är ett vitt ekfatslagrat vin ex. en Chardonnay från Australien.

4 portioner pasta med rökt lax

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram okokt pasta som spagetti, skruvar, penne, farfalle eller tagliatelle
  • 250 gram rökt lax
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 krm chiliflakes eller cayenne peppar
  • 3 msk mjöl
  • 2 dl grädde
  • 2 dl creme fraiche naturell
  • 500 gram färsk spenat eller motsvarande fryst spenat

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan. Salta vattnet med ca en tsk. Under tiden du kokar pastan gör du såsen.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök.
  3. Lägg i en panna med höga kanter och tillsätt olivolja, vitpeppar samt chiliflakes. Fräs under omrörning i någon minut.
  4. Pudra över mjölet över löken och rör ut.
  5. Tillsätt grädden, rör om och sätt att koka på låg värme ca 5 minuter. Ta några msk av pastavattnet och rör ut i såsen så den blir lite tunnare. Rör då och då.
  6. Skär den rökta laxen i tärningar ca 1x1 cm.
  7. Skölj spenaten i ett durkslag.
  8. När pastan kokat klart rör du i spenaten samt creme fraiche i såsen och låter bli varmt.
  9. Rör i laxen i såsen och vänd runt.
  10. Servera laxsåsen till pastan eller blanda pasta och laxsåsen i en stor kastrull, skål eller panna.
  11. Smaka av laxpastan med salt och peppar. Tänk på att den rökta laxen ger sälta också.
E-mail
Medel: 3.9 (14 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer