Pasta med lax och räkor

Introduktion och förberedelse

Spagetti eller tagliatelle pasta med god sås med lax, räkor, grädde, saffran och lite vitlök.

Serveringsförslag

  • En god och smidig pasta till fest eller vardagslyx.
  • Gott till pastan är en sallad av tärnade tomater, avokado, hackad rödlök med lite olivolja, vinäger, salt och peppar.

Kan förberedas

Pastasåsen, räkor och lax kan du förbereda innan och ha i kylen.

Val av räkor

Såsen får god smak av räkskalen då pastan blir godast om du lagar den med handpillade räkor med skal.

  • Du kan köpa frysta räkor med skal av valfri storlek, tina dem och skala dem.
  • Det går också att laga pastan med färdigskalade räkor i lag samt göra en fond av vatten och flytande räk- eller skaldjursfond.

Varianter

  • Saffran är valfritt att ha i men gott och lite lyxigare om pastan lagas till fest.
  • Istället för torkad pasta kan du ta färsk köpt pasta eller hemgjord färsk pasta som tagliatelle.
  • Ta enbart lax och purjolök.

Att dricka till

Vintips blir ett fruktigt vitt vin ex. Chardonnay, Semillon eller liknande.

4 portioner pasta med lax och räkor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 gram tagliatelle, spagetti eller penne
  • 300 gram laxfilé
  • 500 gram räkor med skal
  • 3 msk olivolja
  • 1 dl vitt vin
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 purjolök
  • 2 schalottenlökar
  • 0,5 fänkål
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 krm torkad timjan
  • 2 krm salt
  • 1/2 paket saffran på 0,5 gram
  • 1 krm cayennepeppar
  • 2 msk vetemjöl
  • 2,5 dl grädde
  • 2 msk crème fraiche

Tillagning

  1. Förbered först pastasåsen: Skala räkorna. Lägg skalen i en stor kastrull. Ställ räkorna övertäckta i kylen fram till servering.
  2. Sätt kastrullen på maxvärme och fräs skalen i två msk olivolja. Rör om då och då. Tillsätt 2 dl vatten och låt koka ihop i 10 minuter.
  3. Rensa, skölj, skala och hacka under tiden purjolök, lök, vitlök och fänkål.
  4. Sätt på en annan kastrull och fräs purjo, lök, vitlök och fänkål i lite olivolja. Tillsätt tomatpuré samt, timjan, salt, saffran och cayennepeppar - fräs under omrörning i 3-4 minuter. Pudra över mjölet och rör om. Tillsätt sedan vinet.
  5. Sila ner fonden från räkorna i gräddsåsen.
  6. Släng räkskalen. Koka pastasåsen i 10 minuter på medelvärme. Tillsätt grädde och koka upp. Smaka av såsen med salt och vitpeppar. Tillsätt och rör i crème fraiche - håll varm.
  7. Hit kan du förbereda. Såsen är nu klar. Såsen kan du ställa att svalna och spara i kylen tills det är dags.
  8. Sätt på vatten till pastan och koka pasta enligt paketet. Koka under tiden upp pastasåsen.
  9. Skär laxen i ca 2x2 cm kuber. Lägg i lax i pastasåsen. Låt sjuda upp någon minut. Lägg i räkorna och sjud upp.
  10. Blanda den kokta pastan med lax- och räksåsen i en stor skål eller panna.
  11. Klart att servera. Du kan garnera med finhackad gräslök och/eller lite färsk timjan samt servera sallad till.
E-mail
Medel: 3.5 (20 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 487 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-10-19