Pasta med lax och räkor

Spagetti eller tagliatelle pasta med god sås med lax, räkor, grädde, saffran och lite vitlök. En god och smidig pasta till fest. Pastasåsen kan du förbereda innan.

Vintips blir ett fruktigt vitt vin ex. chardonnay, semillon etc.

Gott till pastan är en sallad av tärnade tomater, avokado, hackad rödlök med lite olivolja, vinäger, salt och peppar.

4 portioner pasta med lax och räkor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 gram tagliatelle, spagetti eller penne
  • 300 gram laxfilé
  • 500 gram räkor med skal
  • 3 msk olivolja
  • 1 dl vitt vin
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 purjolök
  • 2 schalottenlökar
  • 0,5 fänkål
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 krm torkad timjan
  • 2 krm salt
  • 1 krm cayennepeppar
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl grädde eller kokbar crème fraiche

Tillagning

  1. Förbered först pastasåsen: Skala räkorna. Lägg skalen i en stor kastrull. Spara räkorna i kylen så länge.
  2. Sätt kastrullen på maxvärme och fräs skalen i två msk olivolja. Rör om då och då. Tillsätt 2 dl vatten och låt koka ihop i 10 minuter.
  3. Rensa, skölj, skala och hacka under tiden purjolök, lök, vitlök och fänkål.
  4. Sätt på en annan kastrull och fräs purjo, lök, vitlök och fänkål i lite olivolja. Tillsätt tomatpure samt, timjan, salt och cayennepeppar - fräs under omrörning i 3-4 minuter. Pudra över mjölet och rör om. Tillsätt sedan vinet och grädden.
  5. Sila ner fonden från räkorna i gräddsåsen.
  6. Släng räkskalen. Koka pastasåsen i 10 minuter på medelvärme. Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
  7. Hit kan du förbereda. Såsen är nu klar och kan svalna och sparas i kylen tills det är dags.
  8. Sätt på vatten till pastan och koka pasta enligt paketet. Koka under tiden upp pastasåsen.
  9. Skär laxen i ca 2x2 cm kuber. Lägg i lax och räkor i pastasåsen. Låt sjuda upp och ta av från värmen.
  10. Blanda pastan med såsen i en stor skål eller panna.
  11. Klart att servera. Du kan garnera med finhackad gräslök och/eller lite färsk timjan samt servera sallad till.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept