Pasta med lax och räkor

Spagetti eller tagliatelle pasta med god sås med lax, räkor, grädde, saffran och lite vitlök.
En god och smidig pasta till fest. Pastasåsen kan du förbereda innan.
Vintips blir ett fruktigt vitt vin ex. chardonnay, semillon etc.
Gott till pastan är en sallad av tärnade tomater, avokado, hackad rödlök med lite olivolja, vinäger, salt och peppar.

4 portioner pasta med lax och räkor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 gram tagliatelle, spagetti eller penne
  • 300 gram laxfilé
  • 500 gram räkor med skal
  • 3 msk olivolja
  • 1 dl vitt vin
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 purjolök
  • 2 schalottenlökar
  • 0,5 fänkål
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 krm torkad timjan
  • 2 krm salt
  • 1 krm cayennepeppar
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl grädde eller kokbar crème fraiche

Tillagning

  1. Förbered först pastasåsen: Skala räkorna. Lägg skalen i en stor kastrull. Spara räkorna i kylen så länge.
  2. Sätt kastrullen på maxvärme och fräs skalen i två msk olivolja. Rör om då och då. Tillsätt 2 dl vatten och låt koka ihop i 10 minuter.
  3. Rensa, skölj, skala och hacka under tiden purjolök, lök, vitlök och fänkål.
  4. Sätt på en annan kastrull och fräs purjo, lök, vitlök och fänkål i lite olivolja. Tillsätt tomatpure samt, timjan, salt och cayennepeppar - fräs under omrörning i 3-4 minuter. Pudra över mjölet och rör om. Tillsätt sedan vinet och grädden.
  5. Sila ner fonden från räkorna i gräddsåsen.
  6. Släng räkskalen. Koka pastasåsen i 10 minuter på medelvärme. Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
  7. Hit kan du förbereda. Såsen är nu klar och kan svalna och sparas i kylen tills det är dags.
  8. Sätt på vatten till pastan och koka pasta enligt paketet. Koka under tiden upp pastasåsen.
  9. Skär laxen i ca 2x2 cm kuber. Lägg i lax och räkor i pastasåsen. Låt sjuda upp och ta av från värmen.
  10. Blanda pastan med såsen i en stor skål eller panna.
  11. Klart att servera. Du kan garnera med finhackad gräslök och/eller lite färsk timjan samt servera sallad till.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer