Laxpasta med pesto och rökt lax

Laxpasta med pesto och rökt lax är en enkel och god pasta men ändå rätt lyxig. Du kan också ha i en burk creme fraiche eller grädde för en krämigare sås.

Vidare kan du ha i lite färsk eller tinad spenat samt riven ost som parmesan eller grano padano.

Istället för persilja kan du ha i hackad basilika eller dill. Istället för torkad pasta kan du koka 2 paket färsk pasta ex. tagliatelle.

Vintips:

Till pastan passar ett vitt vin av druvan Chardonnay - gärna ekfatslagrat.

4 portioner laxpasta med pesto och rökt lax

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som tagliatelle, spagetti, penne eller farfalle
  • 1,5 dl pesto, köpt eller hemgjord
  • 300 gram rökt lax
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 2 dl creme fraiche eller grädde
  • 50 gram färsk spenat
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan i en stor kastrull och salta pastavattnet med 0,5 tsk salt. Tillsätt några droppar olivolja.
  2. Koka pastan enligt förpackning, torkad pasta ca 8-10 minuter; färsk pasta 1-3 minuter.
  3. Skär laxen i strimlor eller små tärningar.
  4. Skölj och hacka persiljan grovt.
  5. Häll av pastan i ett durkslag.
  6. Blanda den varma pastan med peston, laxen och persilja samt ev. creme fraiche eller grädde. Smaka av och ta ev. mer pesto om du gillar det. Vill du ha färsk spenat så sköljer du den och vänder i den i pastan. Garnera gärna pastan med riven parmesan.
  7. Servera laxpastan förslagsvis i djupa tallrikar.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.