Laxpasta med pesto och rökt lax

Laxpasta med pesto och rökt lax är en enkel och god pasta men ändå rätt lyxig. Du kan också ha i en burk creme fraiche eller grädde för en krämigare sås.
Vidare kan du ha i lite färsk eller tinad spenat samt riven ost som parmesan eller grano padano.
Istället för persilja kan du ha i hackad basilika eller dill.
Istället för torkad pasta kan du koka 2 paket färsk pasta ex. tagliatelle.
Vintips till är ett vitt vin av druvan Chardonnay, gärna ekfatslagrat.

4 portioner laxpasta med pesto och rökt lax

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som tagliatelle, spagetti, penne eller farfalle
  • 1,5 dl pesto, köpt eller hemgjord
  • 300 gram rökt lax
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 2 dl creme fraiche eller grädde
  • 50 gram färsk spenat
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan i en stor kastrull och salta pastavattnet med 0,5 tsk salt. Tillsätt några droppar olivolja.
  2. Koka pastan enligt förpackning, torkad pasta ca 8-10 minuter; färsk pasta 1-3 minuter.
  3. Skär laxen i strimlor eller små tärningar.
  4. Skölj och hacka persiljan grovt.
  5. Häll av pastan i ett durkslag.
  6. Blanda den varma pastan med peston, laxen och persilja samt ev. creme fraiche eller grädde. Smaka av och ta ev. mer pesto om du gillar det. Vill du ha färsk spenat så sköljer du den och vänder i den i pastan. Garnera gärna pastan med riven parmesan.
  7. Servera laxpastan förslagsvis i djupa tallrikar.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Frisk sufflé med passionsfrukt och fruktsallad

Här är det enkla receptet. Detta är en annons från Kenwood. 

Läs mer

Sponsrat

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer