Vegetarisk gryta med vita bönor och paprika
En god gryta i ungersk stil med goda kokta vita bönor, paprika, chili och vitlök.
Tillagning
- Skala och hacka lök samt vitlök.
- Lägg i en stor kastrull eller gryta med olivoljan. Fräs i 2-3 minuter.
- Tillsätt salt, tomatpuré, paprikapulver, rosmarin, timjan samt cayennepeppar och rör om. Fräs 2-3 minuter till. Rör då och då.
- Skölj paprikan och skär loss bitar samt skär i ca 2x2 cm bitar. Släng kärnorna och stjälken. Tillsätt paprikan och rör runt.
- Häll i krossade tomater. Rör runt. Späd med lite vatten - förslagsvis någon dl - till önskad tjocklek.
- Låt grytan koka på svag värme i 20 minuter.
- Tillsätt kokta vita bönor (eller andra bönor), rör om och koka upp grytan. Smaka av med salt, paprikapulver samt ev. mer cayennepeppar, chilisås eller tabasco (om du gillar stark gryta).
- Servera gärna grytan i djupa tallrikar. Gott till är kokt basmatiris, råris, quinoa, matvete, potatis, pressad potatis eller pasta som tagliatelle.
Serveringsförslag
- Kan serveras med gott bröd som rågsurdegsbröd och solrospesto.
- Gott till är även kokt jasminris, råris, matvete, pressad potatis, potatisstomp eller pasta.
Varianter
- Du kan byta ut de vita bönorna mot andra kokta bönor, kikärter eller linser. Vita bönor i tomatsås går att ha i.
- Godast är att använda bönor du kokt själv men det går också bra med färdigkokta från affären (skölj dem då). Kokar du egna bönor så koka en stor sats och frys in de som blir över till annan matlagning, sallader osv.
- Gillar du stark mat så kan du smaka av grytan med mer cayennepeppar, chilisås, tabasco, chiliolja eller göra egen chiliolja.
- Du kan också ha i quornbitar eller sojabitar. Eller fräst sojafärs - då blir det mer som en Chili sin carne.
Uppskattat näringsvärde per portion: 289 kcal