Vegetarisk gryta med vita bönor och paprika

Introduktion och förberedelse

En god gryta i ungersk stil med goda kokta vita bönor, paprika, chili och vitlök.

Serveringsförslag

Varianter

  • Du kan byta ut de vita bönorna mot andra kokta bönor, kikärter eller linser. Vita bönor i tomatsås går att ha i.
  • Godast är att använda bönor du kokt själv men det går också bra med färdigkokta från affären (skölj dem då). Kokar du egna bönor så koka en stor sats och frys in de som blir över till annan matlagning, sallader osv.
  • Gillar du stark mat så kan du smaka av grytan med mer cayennepeppar, chilisås, tabasco, chiliolja eller göra egen chiliolja.
  • Du kan också ha i quornbitar eller sojabitar. Eller fräst sojafärs - då blir det mer som en Chili sin carne.

4 portioner vegetarisk gryta med vita bönor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 3 msk olivolja eller annan olja
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk salt
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 tsk paprikapulver
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm timjan
  • 2 krm cayennepeppar (eller så starkt du vill)
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 grön paprika
  • 400 gram krossade tomater
  • 3 dl vatten
  • 5 dl kokta vita bönor, stora eller små

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Lägg i en stor kastrull eller gryta med olivoljan. Fräs i 2-3 minuter.
  3. Tillsätt salt, tomatpuré, paprikapulver, rosmarin, timjan samt cayennepeppar och rör om. Fräs 2-3 minuter till. Rör då och då.
  4. Skölj paprikan och skär loss bitar samt skär i ca 2x2 cm bitar. Släng kärnorna och stjälken. Tillsätt paprikan och rör runt.
  5. Häll i krossade tomater och vatten. Rör runt.
  6. Låt grytan koka på svag värme i 20 minuter.
  7. Tillsätt kokta vita bönor (eller andra bönor), rör om och koka upp grytan. Smaka av med salt, paprikapulver samt ev. mer cayennepeppar, chilisås eller tabasco (om du gillar stark gryta).
  8. Servera gärna grytan i djupa tallrikar. Gott till är kokt basmatiris, råris, quinoa, matvete, potatis, pressad potatis eller pasta som tagliatelle.
E-mail
Medel: 4 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 289 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-22

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.