Vegetarisk gryta med vita bönor och paprika

Introduktion och förberedelse för tillagning

En god gryta i ungersk stil med goda kokta vita bönor, paprika, chili och vitlök.

Gott till är kokt basmatiris, råris, quinoa, matvete, potatis, pressad potatis eller pasta som tagliatelle.

Du kan byta ut de vita bönorna mot andra kokta bönor, kikärter eller linser. Vita bönor i tomatsås går att ha i.

Godast är att använda bönor du kokt själv men det går också bra med färdigkokta från affären (skölj dem då). Kokar du egna bönor så koka en stor sats och frys in de som blir över till annan matlagning, sallader osv.

Gillar du stark mat så kan du smaka av grytan med mer cayennepeppar, chilisås eller tabasco.

Du kan också ha i quornbitar eller sojabitar.

4 portioner vegetarisk gryta med vita bönor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 3 msk olivolja eller annan olja
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk salt
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 tsk paprikapulver
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm timjan
  • 2 krm cayennepeppar (eller så starkt du vill)
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 grön paprika
  • 400 gram krossade tomater
  • 3 dl vatten
  • 5 dl kokta vita bönor, stora eller små

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Lägg i en stor kastrull eller gryta med olivoljan. Fräs i 2-3 minuter.
  3. Tillsätt salt, tomatpuré, paprikapulver, rosmarin, timjan samt cayennepeppar och rör om. Fräs 2-3 minuter till. Rör då och då.
  4. Skölj paprikan och skär loss bitar samt skär i ca 2x2 cm bitar. Släng kärnorna och stjälken. Tillsätt paprikan och rör runt.
  5. Häll i krossade tomater och vatten. Rör runt.
  6. Låt grytan koka på svag värme i 20 minuter.
  7. Tillsätt kokta vita bönor (eller andra bönor), rör om och koka upp grytan. Smaka av med salt, paprikapulver samt ev. mer cayennepeppar, chilisås eller tabasco (om du gillar stark gryta).
  8. Servera gärna grytan i djupa tallrikar. Gott till är kokt basmatiris, råris, quinoa, matvete, potatis, pressad potatis eller pasta som tagliatelle.
E-mail
Medel: 4 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.