Linsgryta

Recept på snabb, god och enkel linsgryta.
Linser är rikt på B-vitamin, fibrer, långsamma kolhydrater och proteiner. En riktig GI-gryta om du utesluter potatisen. Linsgryta ger lång mättnadskänsla och är väldigt kalorifattigt.
Du kan göra linsgrytan matigare genom att ha i andra grönsaker som blomkål, broccoli, strimlad kål osv efter tycke.
Servera linsgrytan som den är med gott bröd. Ev. med en klick matyoghurt på toppen. Eller med stekta quornfiléer, halloumi eller tärnad tofu samt couscous, råris, quinoa, potatis, matvete eller pasta. Nötter, rostade pumpafrön och russin är gott att toppa grytan med.

4 portioner linsgryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 morötter
  • 3 tärnade kokta potatisar
  • 1 rödlök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 4 msk olivolja
  • 1 tsk färsk ingefära, riven eller 0,5 tsk torkad
  • 1 tsk garam masala (eller lite curry)
  • 1 krm spiskummin
  • 2 krm chiliflakes (valfritt)
  • 1 msk mango chutney (eller 1 tsk socker)
  • 2 dl röda linser
  • 1 burk krossade eller hela tomater, 400 gram
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • Tillbehör: 4 quornfiléer eller tofu samt couscous, råris, quinoa, potatis, matvete eller pasta

Tillagning

  1. Skala och tärna morötterna samt potatis. Skala och hacka lök samt pressa vitlök.
  2. Värm olja i en kastrull.
  3. Tillsätt lök, morötter, potatis, ingefära, garam masala, spiskummin och chiliflakes - rör om och låt få lite färg.
  4. Tillsätt linser, tomater, mango chutney, salt och vatten.
  5. Koka linsgrytan på medelvärme med lock och rör då och då tills linserna är mjuka vilket tar 15-20 minuter.
  6. Smaka av linsgrytan med salt och vitpeppar samt ev. socker, garam masala samt chili efter tycke.
  7. Servera linsgrytan som den är med gott bröd. Ev. med en klick matyoghurt på toppen. Eller med stekta quornfiléer, halloumi eller tärnad tofu samt couscous, råris, quinoa, potatis, matvete eller pasta. Nötter, rostade pumpafrön och russin är gott att toppa grytan med.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat