Linsgryta

Recept på snabb, god och enkel linsgryta.
Linser är rikt på B-vitamin, fibrer, långsamma kolhydrater och proteiner. En riktig GI-gryta om du utesluter potatisen. Linsgryta ger lång mättnadskänsla och är väldigt kalorifattigt.
Du kan göra linsgrytan matigare genom att ha i andra grönsaker som blomkål, broccoli, strimlad kål osv efter tycke.
Servera linsgrytan som den är med gott bröd. Ev. med en klick matyoghurt på toppen. Eller med stekta quornfiléer, halloumi eller tärnad tofu samt couscous, råris, quinoa, potatis, matvete eller pasta. Nötter, rostade pumpafrön och russin är gott att toppa grytan med.

4 portioner linsgryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 morötter
  • 3 tärnade kokta potatisar
  • 1 rödlök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 4 msk olivolja
  • 1 tsk färsk ingefära, riven eller 0,5 tsk torkad
  • 1 tsk garam masala (eller lite curry)
  • 1 krm spiskummin
  • 2 krm chiliflakes (valfritt)
  • 1 msk mango chutney (eller 1 tsk socker)
  • 2 dl röda linser
  • 1 burk krossade eller hela tomater, 400 gram
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • Tillbehör: 4 quornfiléer eller tofu samt couscous, råris, quinoa, potatis, matvete eller pasta

Tillagning

  1. Skala och tärna morötterna samt potatis. Skala och hacka lök samt pressa vitlök.
  2. Värm olja i en kastrull.
  3. Tillsätt lök, morötter, potatis, ingefära, garam masala, spiskummin och chiliflakes - rör om och låt få lite färg.
  4. Tillsätt linser, tomater, mango chutney, salt och vatten.
  5. Koka linsgrytan på medelvärme med lock och rör då och då tills linserna är mjuka vilket tar 15-20 minuter.
  6. Smaka av linsgrytan med salt och vitpeppar samt ev. socker, garam masala samt chili efter tycke.
  7. Servera linsgrytan som den är med gott bröd. Ev. med en klick matyoghurt på toppen. Eller med stekta quornfiléer, halloumi eller tärnad tofu samt couscous, råris, quinoa, potatis, matvete eller pasta. Nötter, rostade pumpafrön och russin är gott att toppa grytan med.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer