Linsgryta
Recept på snabb, god och enkel linsgryta.
Tillagning
- Skala och tärna morötterna samt potatis. Skala och hacka lök samt pressa vitlök.
- Värm olja i en kastrull.
- Tillsätt lök, morötter, potatis, ingefära, garam masala, spiskummin och chiliflakes - rör om och låt få lite färg.
- Tillsätt linser, tomater, mango chutney, salt och vatten.
- Koka linsgrytan på medelvärme med lock och rör då och då tills linserna är mjuka vilket tar 15-20 minuter.
- Smaka av linsgrytan med salt och vitpeppar samt ev. socker, garam masala samt chili efter tycke.
- Servera linsgrytan som den är med gott bröd. Ev. med en klick matyoghurt på toppen. Eller med stekta quornfiléer, halloumi eller tärnad tofu samt couscous, råris, quinoa, potatis, matvete eller pasta. Nötter, rostade pumpafrön och russin är gott att toppa grytan med.
Serveringsförslag
Linsgrytan är god som den är - gärna med ett gott bröd till. Några andra förslag som passar till är:
- En klick matyoghurt, smetana, gräddfil eller crème fraiche är också gott på toppen.
- Jag hade stekt quornfilé till men annars passar stekt halloumi eller tempeh samt vidare tärnad tofu. Det är dock valfritt.
- Gott och matigt är även couscous, råris, quinoa, pressad potatis, blomkålsris eller matvete till.
- Som sallad till passar råkost som denna vitkålssallad med rödbetor eller denna vitkålsallad med senap.
Varianter
Du kan göra linsgrytan matigare genom att ha i andra grönsaker som blomkål, broccoli, strimlad kål osv efter tycke.
Nötter som hackad mandlar, valnötter, hasselnötter eller cashewnötter; rostade pumpafrön eller pinjenötter; och russin är gott att toppa grytan med.
Uppskattat näringsvärde per portion: 369 kcal