Linsgryta

Recept på snabb, god och enkel linsgryta. Servera linsgrytan som den är med gott bröd. Ev. med en klick matyoghurt på toppen. Eller med stekta quornfiléer, halloumi eller tärnad tofu samt couscous, råris, quinoa, potatis, matvete eller pasta.

Linser är rikt på B-vitamin, fibrer, långsamma kolhydrater och proteiner. En riktig GI-gryta om du utesluter potatisen. Linsgryta ger lång mättnadskänsla och är väldigt kalorifattigt.

Du kan göra linsgrytan matigare genom att ha i andra grönsaker som blomkål, broccoli, strimlad kål osv efter tycke.

Nötter, rostade pumpafrön och russin är gott att toppa grytan med.

4 portioner linsgryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 morötter
  • 3 tärnade kokta potatisar
  • 1 rödlök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 4 msk olivolja
  • 1 tsk färsk ingefära, riven eller 0,5 tsk torkad
  • 1 tsk garam masala (eller lite curry)
  • 1 krm spiskummin
  • 2 krm chiliflakes (valfritt)
  • 1 msk mango chutney (eller 1 tsk socker)
  • 2 dl röda linser
  • 1 burk krossade eller hela tomater, 400 gram
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • Tillbehör: 4 quornfiléer eller tofu samt couscous, råris, quinoa, potatis, matvete eller pasta

Tillagning

  1. Skala och tärna morötterna samt potatis. Skala och hacka lök samt pressa vitlök.
  2. Värm olja i en kastrull.
  3. Tillsätt lök, morötter, potatis, ingefära, garam masala, spiskummin och chiliflakes - rör om och låt få lite färg.
  4. Tillsätt linser, tomater, mango chutney, salt och vatten.
  5. Koka linsgrytan på medelvärme med lock och rör då och då tills linserna är mjuka vilket tar 15-20 minuter.
  6. Smaka av linsgrytan med salt och vitpeppar samt ev. socker, garam masala samt chili efter tycke.
  7. Servera linsgrytan som den är med gott bröd. Ev. med en klick matyoghurt på toppen. Eller med stekta quornfiléer, halloumi eller tärnad tofu samt couscous, råris, quinoa, potatis, matvete eller pasta. Nötter, rostade pumpafrön och russin är gott att toppa grytan med.
E-mail
Medel: 3.2 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-21

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer