Vegetarisk Chow Mein

Introduktion och förberedelse för tillagning

Vegetarisk Chow Mein med nudlar, tofu och ägg i sojasås med sesamolja, vitlök, ingefära och chili.

Här har jag gjort en egen variant med mer grönsaker som bok choi, salladslök, torkad svamp, färska champinjoner och sockerärtor.

Chow Mein är kinesiska för snabbstekta (wokade) nudlar och kan lagas på massor av vis. Du kan själv variera smak och ingredienser efter tycke. Tips är att inte tillsätta för mycket soja, chili osv i början utan smaka av på slutet så att det blir lagom.

Se bild på ingredienser - jag använde vanligt vitt torrt vin, Lee Kum Kee mörk kinesisk soja, Lee Kum Kee ljus kinesisk soja, Panda Brand Oyster sauce, ChinKiang svart vinäger. Vidare vanlig majstärkelse i vatten, sesamolja, vitlöksolja, ingefärsvatten, torkad röd chili, hemgjord chilisås, salt, svartpeppar och socker.

På bilden även andra ingredienser som passar i wok som sötsursås, svart bönpasta, Hoisinsås, Sriracha chilisås, Maggi sojasås samt Sichuanpeppar.

Du hittar mörk risvinäger, mörk soja med mera i välsorterade asiatiska butiker. Där är det ofta billigare än i vanlig affär samt de har bättre sortiment. Kinesiskt matlagningsvin säljer de inte längre då det var alkohol i det. Köp vanligt vitt vin, torr sherry eller alkoholfritt vitt vin i vanlig affär. Tänk på att en flaska risvinäger eller soja räcker till många wokar och håller länge om du sen förvarar den i kylen. Som chili kan du välja färsk röd chili, små röda färska thai-chilis, Sriracha-chilisås på flaska eller annan valfri chili efter tycke. Chow mein tycker jag dock inte behöver vara så het. Tofun kan bytas mot quorn eller annan sojaprodukt.

Andra grönsaker som passar i Chow Mein är salladskål, minimajs, morot, all slags svamp, rödkål, vitkål, spetskål, broccoli, blomkål, bambuskott, spenat, rödlök, purjolök, vattenkastanj, gröna bönor, palsternacka, rotselleri med mera. Man kan också ha i rostade cashewnötter eller jordnötter.

Om du vill kan du dryga ut till hungriga gäster så kan du servera kokt jasminris till.

Du behöver en wokpanna att laga i. Helst en riktig wok och gasspis. Det finns koreanska billiga små portabla gasspisar som funkar utmärkt att woka på. Perfekt att ha i sommarköket sen. I nödfall kan du ta en wokpanna med platt botten för vanlig spis. Det viktiga är att woken blir riktigt het vid tillagningen.

Det är lagom att laga 2 portioner i taget i woken (woken måste hålla hettan uppe). Vill du laga till fyra eller flera så förbered alla ingredienser och laga sedan två portioner i taget eller woka ingredienserna i omgångar och lägg över på en tallrik som du sedan lägger ihop i woken eller stor gryta och värmer upp allt till servering.

2 portioner vegetarisk Chow Mein

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 125 gram äggnudlar
  • 150 gram tofu
  • 3 ägg
  • 0,5 dl torkade trattkantareller eller annan torkad svamp
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk hackad färsk ingefära
  • 0,5 röd chilifrukt eller efter tycke
  • 2 salladslökar
  • 200 gram bok choi
  • 8 champinjoner
  • 200 gram sockerärtor eller sugarsnaps
  • 4 msk matolja som majsolja eller jordnötsolja
  • Woksås: 1 msk mörk (svart) risvinäger eller risvinäger
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 dl vitt vin (alkoholfritt funkar bra)
  • 3 msk ljus soja
  • 1 tsk mörk soja
  • 0,5 tsk sesamolja
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk maizena

Tillagning

  1. Lägg torkad svamp i blöt.
  2. Koka upp vatten till nudlarna och koka dem några minuter enligt paket.
  3. Skär tofu i tärningar.
  4. Häll av nudlarna och skölj dem kalla.
  5. Blanda woksåsen av risvinäger, socker, vitt vin, ljus soja, mörk soja samt sesamolja. Blanda vatten och maizena i ett glas.
  6. Hacka vitlök och ingefära fint.
  7. Dela, kärna ur och hacka chilin fint.
  8. Skölj och strimla salladslök. Dela upp nederdel och blast i två högar.
  9. Skölj och skär bok choi i grova bitar. Dela upp nederdel och blast i två högar.
  10. Skölj champinjoner och skiva dem.
  11. Skölj sockerärtor.
  12. Häll av vattnet från den torkade svampen.
  13. Dags att woka: Hetta upp woken och tillsätt lite matolja.
  14. Tillsätt chili, ingefära och vitlök samt tofun. Woka så att det får färg. Obs det ska ej brännas men bli brynt. Lägg över på en tallrik.
  15. Tillsätt lite matolja och knäck i äggen och rör runt till en äggröra. Lägg över med tofun.
  16. Tillsätt lite olja samt den grova delen på bok choi samt grova delen på salladslöken.
  17. Tillsätt svamp och sockerärtor. Woka någon minut till.
  18. Tillsätt bladen av bok choi, blasten av salladslök samt tofu och ägg.
  19. Vänd i nudlarna samt woksåsen. Koka upp.
  20. Rör i vatten och maizena lite i taget så att du får såsen så tjock du vill ha den. För tunnare sås tillsätt lite vatten. För tjockare sås tillsätt maizena utrört i vatten.
  21. Smaka av grönsakswoken med salt, soja, chili, vinäger och socker samt servera.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.