Fyllda zucchiniblommor

Fyllda zucchiniblommor gratinerade och bakade i ugnen fyllda med fårost, feta eller getost, citron, riven parmesan och lite smör.

Passar att servera som förrätt som de är eller tillbehör till stekt eller grillat kött, fisk, grönsaker eller kyckling. Fyllda med färskost, örter och riven parmesan. Vegetariska. 

Servera dem varma direkt från ugnen då är de godast. 

Vintips till är ett lättare rött ex. Pinot Noir, rosé eller kraftigare vitt. 

Räkna 2-3 zucchiniblommor per portion. Det kan man utöka om man bjuder till fest och vill vara säker på att det räcker. 

Både han och honblommor går att äta. Här har jag använt han-blommor som är lite mindre och växer med smal stam. Honblommornas stam utvecklas till zucchinis så låt dem vara kvar om du vill ha sådana senare. Tänk på att klippa bort ståndare och pistiller. 

2 portioner fyllda zucchiniblommor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 6 zucchiniblommor
  • 120 gram färskost som fårost, feta eller getost
  • 0,5 skal från en citron
  • 0,5 dl ströbröd
  • 0,5 dl riven parmesanost
  • 1 msk hackad persilja
  • 1 äggvita
  • 20 gram smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Plocka eller klipp försiktig bort ståndarna i blommorna utan att skada blombladen. Täck över dem och håll fuktiga medan du gör fyllningen. Förslagsvis kan du täcka över med en fuktig handduk.
  3. Riv parmesanost och hacka persilja. Skölj och riv skal av citronen ner i en skål.
  4. Smula och mosa ihop färskosten med citronskal, skorpmjöl, persilja och hälften av parmesanosten. Blanda väl. Smaka av med salt och peppar.
  5. Vispa äggvitan till fast skum och vänd ner i ostblandningen.
  6. Fördela fyllningen i zucchiniblomma och fyll varje blomma med ca 1-2 skedan av ostfyllningen. Vik in bladen så att du får små paket. Lägg dem i en ugsform.
  7. Smält smöret och ringa det över blommorna. Toppa med resterande parmesan.
  8. Gratinera zucchiniblommorna i ca 12 minuter i mitten av ugnen. Blommorna pöser då upp och får fin färg.
  9. Servera zucchiniblommorna direkt från ugnen.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer