Fyllda zucchiniblommor

Fyllda zucchiniblommor gratinerade och bakade i ugnen fyllda med fårost, feta eller getost, citron, riven parmesan och lite smör.

Passar att servera som förrätt som de är eller tillbehör till stekt eller grillat kött, fisk, grönsaker eller kyckling. Fyllda med färskost, örter och riven parmesan. Vegetariska. 

Servera dem varma direkt från ugnen då är de godast. 

Vintips till är ett lättare rött ex. Pinot Noir, rosé eller kraftigare vitt. 

Räkna 2-3 zucchiniblommor per portion. Det kan man utöka om man bjuder till fest och vill vara säker på att det räcker. 

Både han och honblommor går att äta. Här har jag använt han-blommor som är lite mindre och växer med smal stam. Honblommornas stam utvecklas till zucchinis så låt dem vara kvar om du vill ha sådana senare. Tänk på att klippa bort ståndare och pistiller. 

2 portioner fyllda zucchiniblommor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 6 zucchiniblommor
  • 120 gram färskost som fårost, feta eller getost
  • 0,5 skal från en citron
  • 0,5 dl ströbröd
  • 0,5 dl riven parmesanost
  • 1 msk hackad persilja
  • 1 äggvita
  • 20 gram smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Plocka eller klipp försiktig bort ståndarna i blommorna utan att skada blombladen. Täck över dem och håll fuktiga medan du gör fyllningen. Förslagsvis kan du täcka över med en fuktig handduk.
  3. Riv parmesanost och hacka persilja. Skölj och riv skal av citronen ner i en skål.
  4. Smula och mosa ihop färskosten med citronskal, skorpmjöl, persilja och hälften av parmesanosten. Blanda väl. Smaka av med salt och peppar.
  5. Vispa äggvitan till fast skum och vänd ner i ostblandningen.
  6. Fördela fyllningen i zucchiniblomma och fyll varje blomma med ca 1-2 skedan av ostfyllningen. Vik in bladen så att du får små paket. Lägg dem i en ugsform.
  7. Smält smöret och ringa det över blommorna. Toppa med resterande parmesan.
  8. Gratinera zucchiniblommorna i ca 12 minuter i mitten av ugnen. Blommorna pöser då upp och får fin färg.
  9. Servera zucchiniblommorna direkt från ugnen.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer