Fyllda zucchiniblommor

Fyllda zucchiniblommor gratinerade och bakade i ugnen fyllda med fårost, feta eller getost, citron, riven parmesan och lite smör.

Passar att servera som förrätt som de är eller tillbehör till stekt eller grillat kött, fisk, grönsaker eller kyckling. Fyllda med färskost, örter och riven parmesan. Vegetariska.

Servera dem varma direkt från ugnen då är de godast.

Räkna 2-3 zucchiniblommor per portion. Det kan man utöka om man bjuder till fest och vill vara säker på att det räcker.

Både han och honblommor går att äta. Här har jag använt han-blommor som är lite mindre och växer med smal stam. Honblommornas stam utvecklas till zucchinis så låt dem vara kvar om du vill ha sådana senare. Tänk på att klippa bort ståndare och pistiller.

Att dricka till:

Vintips till är ett lättare rött ex. Pinot Noir, rosé eller kraftigare vitt.

2 portioner fyllda zucchiniblommor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 6 zucchiniblommor
  • 120 gram färskost som fårost, feta eller getost
  • 0,5 skal från en citron
  • 0,5 dl ströbröd
  • 0,5 dl riven parmesanost
  • 1 msk hackad persilja
  • 1 äggvita
  • 20 gram smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Plocka eller klipp försiktig bort ståndarna i blommorna utan att skada blombladen. Täck över dem och håll fuktiga medan du gör fyllningen. Förslagsvis kan du täcka över med en fuktig handduk.
  3. Riv parmesanost och hacka persilja. Skölj och riv skal av citronen ner i en skål.
  4. Smula och mosa ihop färskosten med citronskal, skorpmjöl, persilja och hälften av parmesanosten. Blanda väl. Smaka av med salt och peppar.
  5. Vispa äggvitan till fast skum och vänd ner i ostblandningen.
  6. Fördela fyllningen i zucchiniblomma och fyll varje blomma med ca 1-2 skedan av ostfyllningen. Vik in bladen så att du får små paket. Lägg dem i en ugsform.
  7. Smält smöret och ringa det över blommorna. Toppa med resterande parmesan.
  8. Gratinera zucchiniblommorna i ca 12 minuter i mitten av ugnen. Blommorna pöser då upp och får fin färg.
  9. Servera zucchiniblommorna direkt från ugnen.
E-mail
Medel: 4.1 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-04

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer