Fyllda zucchiniblommor

Fyllda zucchiniblommor gratinerade och bakade i ugnen fyllda med fårost, feta eller getost, citron, riven parmesan och lite smör.

Rätten är vegetarisk om man bortser från att ex. parmesan mfl ostar ystats med löpe.

Serveringsförslag

  • Passar att servera som förrätt som de är eller tillbehör till stekt eller grillat kött, fisk, grönsaker eller kyckling.
  • Servera dem varma direkt från ugnen då är de godast.

2 portioner fyllda zucchiniblommor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 6 zucchiniblommor
  • 120 gram färskost som fårost, feta eller getost
  • 0,5 skal från en citron
  • 0,5 dl ströbröd
  • 0,5 dl riven parmesanost
  • 1 msk hackad persilja
  • 1 äggvita
  • 20 gram smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Plocka eller klipp försiktig bort ståndarna i blommorna utan att skada blombladen. Täck över dem och håll fuktiga medan du gör fyllningen. Förslagsvis kan du täcka över med en fuktig handduk.
  3. Riv parmesanost och hacka persilja. Skölj och riv skal av citronen ner i en skål.
  4. Smula och mosa ihop färskosten med citronskal, skorpmjöl, persilja och hälften av parmesanosten. Blanda väl. Smaka av med salt och peppar.
  5. Vispa äggvitan till fast skum och vänd ner i ostblandningen.
  6. Fördela fyllningen i zucchiniblomma och fyll varje blomma med ca 1-2 skedan av ostfyllningen. Vik in bladen så att du får små paket. Lägg dem i en ugsform.
  7. Smält smöret och ringa det över blommorna. Toppa med resterande parmesan.
  8. Gratinera zucchiniblommorna i ca 12 minuter i mitten av ugnen. Blommorna pöser då upp och får fin färg.
  9. Servera zucchiniblommorna direkt från ugnen.

Portionsberäkning

Räkna 2-3 zucchiniblommor per portion. Det kan man utöka om man bjuder till fest och vill vara säker på att det räcker.

Val av blommor

Både han och honblommor går att äta. Här har jag använt han-blommor som är lite mindre och växer med smal stam. Honblommornas stam utvecklas till zucchinis så låt dem vara kvar om du vill ha sådana senare.

Tänk på att klippa bort ståndare och pistiller.

Att dricka till

Vintips till är ett lättare rött ex. Pinot Noir, rosé eller kraftigare vitt.

E-mail
Medel: 3.9 (39 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 328 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-21