Gratinerad zucchini med svamp

Introduktion och förberedelse

Gratinerad zucchini med svamp och ost. 

Serveringsförslag

Varianter

  • Här med champinjoner och portabellasvamp (stor champinjon). Du kan ta svamp efter tycke. Gott är även kantarell, Karljohan, shii-take, trattkantarell, fjällskivling, citronskivling, ostronskivling eller annan matsvamp. 
  • Med riven sojaost eller annan vegan ost får du en vegan rätt.

2 portioner gratinerad zucchini med svamp

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 medelstor zucchini, ca 400 gram
  • 8 medelstora champinjoner eller skogschampinjoner
  • 1 portabellasvamp
  • 2 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 schalottenlök
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • 1,5 dl riven ost som gratängost eller riven mozzarella

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Koka upp ca 1 liter vatten och en halv tsk salt i en bred panna med höga kanter och lock stor nog att zucchinin får plats på längden.
  3. Skölj och dela zucchinin på längden.
  4. Gröp ur halvorna någon cm med en sked. Hacka det du gröpt ur.
  5. Koka zucchinihalvorna/skalen i 5 minuter.
  6. Rensa och grovhacka under tiden svampen.
  7. Stek svampen några minuter i en torr panna.
  8. Skala och finhacka shalottenlöken och tillsätt den tillsammans den hackade zucchinin samt olivolja.
  9. Skala och pressa i vitlöken. Stek några minuter.
  10. Tillsätt och smaka av med salt och peppar.
  11. Hacka och tillsätt persilja.
  12. Fördela svampröran på zucchinihalvorna.
  13. Toppa med riven ost.
  14. Gratinera zucchinin i ca 10 - 15 minuter tills den fått fin färg.
  15. Ta ut och servera som grönsakstillbehör eller som vegetarisk rätt med ex. tomatsås, grönsallad samt klyftpotatis, quinoa, matvete eller ris.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 342 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-09-14