Gratinerad zucchini med svamp

Introduktion och förberedelse

Gratinerad zucchini med svamp och ost. En vegetarisk rätt som är gott som tillbehör eller egen rätt serverad med ex. tomatsås, sallad samt klyftpotatis, quinoa, matvete eller ris.

Här med champinjoner och portabellasvamp (stora champinjoner). Du kan ta annan svamp som kantarell, skogschampinjon eller ostronskivling efter tycke.

Med riven sojaost får du en vegan rätt.

2 portioner gratinerad zucchini med svamp

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 stor zucchini
  • ca 8 medelstora champinjoner eller skogschampinjoner
  • 1 portabellasvamp (stor champinjon eller fler vanliga champinjoner)
  • 2 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 schalottenlök
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • några kvistar bladpersilja
  • 1,5 - 2 dl riven ost ex. gratängost eller riven mozzarella

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka upp ca 1 liter vatten och en halv tsk salt i en bred panna med höga kanter och lock stor nog att zucchinin får plats på längden.
  3. Skölj och dela zucchinin på längden.
  4. Gröp ur halvorna någon cm med en sked.
  5. Koka zucchinihalvorna i 5 minuter.
  6. Rensa och grovhacka under tiden svampen.
  7. Stek svampen några minuter i en torr panna.
  8. Skala och finhacka shalottenlöken och tillsätt den tillsammans med olivolja.
  9. Skala och pressa i vitlöken.
  10. Tillsätt salt och peppar.
  11. Hacka och tillsätt persilja.
  12. Fördela svampen på zucchinihalvorna.
  13. Toppa med riven ost.
  14. Gratinera zucchinin i ca 10 - 15 minuter tills den fått fin färg.
  15. Ta ut och servera.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept