Gratinerad zucchini med svamp
Gratinerad zucchini med svamp och ost.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Koka upp ca 1 liter vatten och en halv tsk salt i en bred panna med höga kanter och lock stor nog att zucchinin får plats på längden.
- Skölj och dela zucchinin på längden.
- Gröp ur halvorna någon cm med en sked. Hacka det du gröpt ur.
- Koka zucchinihalvorna/skalen i 5 minuter.
- Rensa och grovhacka under tiden svampen.
- Stek svampen några minuter i en torr panna.
- Skala och finhacka shalottenlöken och tillsätt den tillsammans den hackade zucchinin samt olivolja.
- Skala och pressa i vitlöken. Stek några minuter.
- Tillsätt och smaka av med salt och peppar.
- Hacka och tillsätt persilja.
- Fördela svampröran på zucchinihalvorna.
- Toppa med riven ost.
- Gratinera zucchinin i ca 10 - 15 minuter tills den fått fin färg.
- Ta ut och servera som grönsakstillbehör eller som vegetarisk rätt med ex. tomatsås, grönsallad samt klyftpotatis, quinoa, matvete eller ris.
Serveringsförslag
- En vegetarisk rätt som är gott som tillbehör eller egen rätt serverad med ex. tomatsås, sallad samt klyftpotatis eller med quinoasallad, matvetesallad eller tabbouleh med råris.
- Som grönsakstillbehör räcker det till fyra portioner.
Varianter
- Här med champinjoner och portabellasvamp (stor champinjon). Du kan ta svamp efter tycke. Gott är även kantarell, Karljohan, shii-take, trattkantarell, fjällskivling, citronskivling, ostronskivling eller annan matsvamp.
- Med riven sojaost eller annan vegan ost får du en vegan rätt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 342 kcal