Gratinerad zucchini med svamp

Gratinerad zucchini med svamp och ost. En vegetarisk rätt som är gott som tillbehör eller egen rätt serverad med ex. tomatsås, sallad samt klyftpotatis, quinoa, matvete eller ris.

Här med champinjoner och portabellasvamp (stora champinjoner). Du kan ta annan svamp som kantarell, skogschampinjon eller ostronskivling efter tycke.

Med riven sojaost får du en vegan rätt.

2 portioner gratinerad zucchini med svamp

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 stor zucchini
  • ca 8 medelstora champinjoner eller skogschampinjoner
  • 1 portabellasvamp (stor champinjon eller fler vanliga champinjoner)
  • 2 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 schalottenlök
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • några kvistar bladpersilja
  • 1,5 - 2 dl riven ost ex. gratängost eller riven mozzarella

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka upp ca 1 liter vatten och en halv tsk salt i en bred panna med höga kanter och lock stor nog att zucchinin får plats på längden.
  3. Skölj och dela zucchinin på längden.
  4. Gröp ur halvorna någon cm med en sked.
  5. Koka zucchinihalvorna i 5 minuter.
  6. Rensa och grovhacka under tiden svampen.
  7. Stek svampen några minuter i en torr panna.
  8. Skala och finhacka shalottenlöken och tillsätt den tillsammans med olivolja.
  9. Skala och pressa i vitlöken.
  10. Tillsätt salt och peppar.
  11. Hacka och tillsätt persilja.
  12. Fördela svampen på zucchinihalvorna.
  13. Toppa med riven ost.
  14. Gratinera zucchinin i ca 10 - 15 minuter tills den fått fin färg.
  15. Ta ut och servera.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer