Ugnsrostad potatis
Ugnsrostad potatis - potatis blir supergod när man steker eller rostar den i ugnen.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Tvätta och borsta potatisen och skär i klyftor eller grova bitar. Själv gillar jag när skalet är på.
- Skölj potatisen i vatten (valfritt för att få bort stärkelsen som gör att potatisen fastnar i långpannan), torka potatisen med lite papper och lägg i en långpanna eller stor stekpanna och blanda med olivolja, salt och vitpeppar.
- Lägg gärna till lite extra färsk plockad timjan eller torkad timjan samt extra grönsaker om du vill som morötter, lök och vitlök eller andra goda rotfrukter och lökar. Detta är dock valfritt.
- Baka potatisen i ugnen tills de fått färg och är mjuka inuti ca 25-30 minuter. Börjar potatisen bli för bränd mot slutet så sänk värmen till 150 grader så att potatisen blir mjuk utan att bli för bränd. Har potatisen tvärtom för lite färg så kan du istället slå på grillelementet i ugnen en stund mot slutet.
- Vänd gärna runt på potatisen någon gång under tillagningen.
- Skär i en bit potatis och smaka innan du serverar för att se så att potatisen är klar. Annars stek lite till.
- Servera direkt ur pannan eller lägg upp på fat eller tallrik. Garnera ev. med lite färsk timjan eller torkad timjan.
Serveringsförslag
Ett gott potatistillbehör till det mesta, både kött och fisk, grillat eller gryta.
Val av potatis
- Välj en god fast sorts potatis - gärna ekologiskt odlad.
- Ukama, Asterix, delikatesspotatis eller färskpotatis är gott att rosta i ugnen.
Tips
Potatis med fint skal behöver du ej skala - bara skölja, skrubba lite och ev. skära bort fula delar.
Varianter
- Fler varianter på ugnsrostad potatis är att rosta skivad potatis, klyftpotatis, potatishalvor, hela små potatisar eller Hasselbackspotatis.
- Eller med örtolja för en festlig variant.
- Lägg gärna till mer grönsaker och rosta med potatisen. Jag brukar ibland lägga till klyftad rödlök eller gul lök, lite grovt skurna morötter, palsternacka, klyftad vitkål och/eller tärnad rotselleri.
- Några andra förslag är med sötpotatis, paprika, med timjan och rosmarin, rödbetor och morot, med äpple eller med knipplök och kålrot.
- Hela klyftor vitlök brukar jag också slänga med ibland. De mjuknar och sedan kan man pressa ut vitlöken till servering som blir underbart god, krämig och mild.
Uppskattat näringsvärde per portion: 210 kcal