Ugnsrostad potatis

Ugnsrostad potatis - potatis blir supergod när man steker eller rostar den i ugnen.

4 portioner ugnsrostad potatis

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 800 gram potatis av fast sort ex. Ukama, Asterix, färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 4 msk matolja som rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 4-8 kvistar färsk timjan eller 1-2 krm torkad timjan (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Tvätta och borsta potatisen och skär i klyftor eller grova bitar. Själv gillar jag när skalet är på.
  3. Skölj potatisen i vatten (valfritt för att få bort stärkelsen som gör att potatisen fastnar i långpannan), torka potatisen med lite papper och lägg i en långpanna eller stor stekpanna och blanda med olivolja, salt och vitpeppar.
  4. Lägg gärna till lite extra färsk plockad timjan eller torkad timjan samt extra grönsaker om du vill som morötter, lök och vitlök eller andra goda rotfrukter och lökar. Detta är dock valfritt.
  5. Baka potatisen i ugnen tills de fått färg och är mjuka inuti ca 25-30 minuter. Börjar potatisen bli för bränd mot slutet så sänk värmen till 150 grader så att potatisen blir mjuk utan att bli för bränd. Har potatisen tvärtom för lite färg så kan du istället slå på grillelementet i ugnen en stund mot slutet.
  6. Vänd gärna runt på potatisen någon gång under tillagningen.
  7. Skär i en bit potatis och smaka innan du serverar för att se så att potatisen är klar. Annars stek lite till.
  8. Servera direkt ur pannan eller lägg upp på fat eller tallrik. Garnera ev. med lite färsk timjan eller torkad timjan.

Serveringsförslag

Ett gott potatistillbehör till det mesta, både kött och fisk, grillat eller gryta.

Val av potatis

  • Välj en god fast sorts potatis - gärna ekologiskt odlad.
  • Ukama, Asterix, delikatesspotatis eller färskpotatis är gott att rosta i ugnen.

Tips

Potatis med fint skal behöver du ej skala - bara skölja, skrubba lite och ev. skära bort fula delar.

Varianter

E-mail
Medel: 3.6 (142 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 210 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-07-06

Tillbehör och liknande: