Ugnsrostad potatis med timjan och rosmarin

Ugnsrostad potatis med timjan, rosmarin och basilika. Rosta potatisar med skal i olivolja, salt, peppar och örter. Blir mycket gott och är enkelt att laga.

4 portioner ugnsrostad potatis

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 900 gram delikatesspotatis med fint skal
  • 4 msk rapsolja
  • 2 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 msk hackad basilika

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj potatisen och skär ev. bort fula delar.
  3. Dela potatisarna på längden i halvor.
  4. Häll olja i en ugnsform ex. en ugnsplåt.
  5. Lägg i potatisarna samt tillsätt timjan och rosmarin samt salt och peppar.
  6. Vänd runt potatisarna i oljan och kryddorna.
  7. Vänd på potatisarna så att skalet är nedåt och snittytan uppåt.
  8. Ugnsrosta potatisen i mitten av ugnen i ca 25 minuter. De ska ha fin färg och vara mjuka inuti. Smaka gärna på en potatishalva.
  9. Hacka basilika.
  10. Ta ut potatisen och blanda med basilikan och servera.

Val av potatis

  • Här har jag räknat en påse delikatesspotatis som vanligen väger 900 gram. Annars räcker även 800 gram till 4 portioner. Men tycker det är lika bra att laga hela påsen.
  • Istället för delikatesspotatis kan du köpa vanlig potatis av fast sort. Om de har fint skal är det bara att skrubba dem och dela i grova bitar. Putsa bort fula delar.
  • Eller använda färskpotatis - skölj och skrubba dem rena.

Varianter

  • Potatisen blir knaprig med matolja som rapsolja, majsolja eller solrosolja men man kan såklart ta olivolja också.
  • Det finns frysta hackade örter som är smidiga att använda. Använd då ett halvt paket gräslök, ett halvt paket hackad persilja och ett halvt paket basilika till nedan recept. Smaksätt då även med lite torkade örter provencale eller torkad timjan och rosmarin efter tycke.
E-mail
Medel: 3.7 (95 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 210 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-03-18