Fillimpa

Introduktion och förberedelse

Fillimpa är ett grovt bröd som går snabbt att baka med filmjölk och bikarbonat.

Vidare är det mörk sirap, honung, rågsikt, grahamsmjöl, vetemjöl, vetekross, vetegroddar och vetekli i brödet.

Serveringsförslag

Med bakpulver

  • Har du inte bikarbonat så kan du ta dubbelt så mycket bakpulver. 1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver.
  • Vetekross, vetegroddar och vetekli är valfritt att ha i.

Tips

Du behöver två avlånga brödformar på vardera 1,5 liter.

Variant till jul

Lägger du till 1 msk kanel, 1 msk mald nejlika och 1 msk mald ingefära så får du en grov fillimpa med julsmak som passar till julbord. Tillsätt i början med övriga torra ingredienser.

Fillimpa på skärbräda i skivor
Fillimpan passar som grovt bröd till frukost, fika, mellanmål eller till mat som soppa, smörgåsbord, sill eller smörrebröd med mera.

ca 40 portioner eller skivor, 2 fillimpor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 40 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 280 gram vetemjöl, ca 5 dl
  • 130 gram grahamsmjöl, ca 2 dl
  • 170 gram rågsikt, ca 3 dl
  • 185 gram vetekross, ca 2,5 dl
  • 25 gram vetekli, 1 dl
  • 20 gram vetegroddar, 0,5 dl
  • 1 tsk salt
  • 4 tsk bikarbonat
  • 1 liter filmjölk
  • 1,5 dl mörk sirap
  • 0,5 dl flytande honung
  • 2 tsk smör till formarna
  • 0,5 dl ströbröd till formarna

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Mät upp vetemjöl, grahamsmjöl, rågsikt, vetekross, vetekli, vetegroddar, salt och bikarbonat i en stor skål.
  3. Blanda väl.
  4. Tillsätt filmjölk, sirap och honung. Rör ihop till en jämn smet/deg.
  5. Smörj två brödformar på insidan med smör. Tillsätt ströbröd och bröa insidan på formarna.
  6. Fördela degen i brödformarna. Bred ut jämnt med en slickepott.
  7. Grädda fillimporna mitt i ugnen i 1 timme och 40 minuter.
  8. Täck över limporna med en bit folie efter en timme.
  9. Ta ut och låt svalna något i formarna innan du tar ur dem och låter svalna på galler. Du får en mjuk skorpa om du lägger över bakduk. Skorpan blir hård om brödet får svalna på galler utanför formarna.
E-mail
Medel: 4.3 (27 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 99 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-21