Fillimpa
Fillimpa är ett grovt bröd som går snabbt att baka med filmjölk och bikarbonat.
Vidare är det mörk sirap, honung, rågsikt, grahamsmjöl, vetemjöl, vetekross, vetegroddar och vetekli i brödet.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Mät upp vetemjöl, grahamsmjöl, rågsikt, vetekross, vetekli, vetegroddar, salt och bikarbonat i en stor skål.
- Blanda väl.
- Tillsätt filmjölk, sirap och honung. Rör ihop till en jämn smet/deg.
- Smörj två brödformar på insidan med smör. Tillsätt ströbröd och bröa insidan på formarna.
- Fördela degen i brödformarna. Bred ut jämnt med en slickepott.
- Grädda fillimporna mitt i ugnen i 1 timme och 40 minuter.
- Täck över limporna med en bit folie efter en timme.
- Ta ut och låt svalna något i formarna innan du tar ur dem och låter svalna på galler. Du får en mjuk skorpa om du lägger över bakduk. Skorpan blir hård om brödet får svalna på galler utanför formarna.
Serveringsförslag
- Fillimpan passar som grovt bröd till frukost, fika, mellanmål, utflykt, julbord, sillbord, smörgåsbord eller husmanskost.
- Passar med smör, färskost, jordnötssmör, mosad avokado och flingsalt och/eller annat pålägg.
- Vidare passar brödet till matiga mackor som sillmacka, med leverpastej, kokt ägg, med stekt inlagd sill, stekt ägg, rostbiff, smörrebröd eller liknande.
Med bakpulver
- Har du inte bikarbonat så kan du ta dubbelt så mycket bakpulver. 1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver.
- Vetekross, vetegroddar och vetekli är valfritt att ha i.
Tips
Du behöver två avlånga brödformar på vardera 1,5 liter.
Variant till jul
Lägger du till 1 msk kanel, 1 msk mald nejlika och 1 msk mald ingefära så får du en grov fillimpa med julsmak som passar till julbord. Tillsätt i början med övriga torra ingredienser.
Uppskattat näringsvärde per portion: 99 kcal