Snabbt dinkelbröd med havre, nötter och frön
Ett rustikt bröd som går snabbt att baka med dinkelmjöl och havregryn samt bakpulver eller bikarbonat som jäsmedel. Med förslag på variationer. Jag toppade med hasselnötter och pumpafrön.
Brödet bakas utan jäst och behöver ej jäsa så det går snabbt att röra ihop degen med bakpulver eller bikarbonat som jäsmedel.
Jag hade även i solroskärnor samt smaksatte med fänkål och vinbär men det är valfritt.
Tillagning
- Värm ugnen till 175° vanlig ugn.
- Smörj två avlånga brödformar på ca 1,5 liter med fett eller olja.
- Blanda dinkelmjöl, havregryn, solrosfrön, salt och bikarbonat eller bakpulver i en stor degbunke.
- Mortla sönder fänkålsfröna samt tillsätt dem.
- Tillsätt filmjölken och bär. Rör ihop hastigt till en kladdig deg.
- Fördela degen jämnt i bakformarna.
- Grädda brödet på nedersta falsen i ugnen i ca 60 minuter.
- Täck ev. brödet med bakplåtspapper efter halva gräddningstiden om det ser ut att brännas på toppen.
- Ta ut och låt svalna. Låt svalna i formen för ett bröd med mjuka kanter eller stjälp upp ur formen och låt svalna på galler för ett bröd med knapriga kanter.
Varianter
- Filmjölken kan bytas mot naturell yoghurt.
- Vinbären kan uteslutas eller bytas mot andra bär som lingon eller tranbär.
- Hackad torkad frukt som aprikoser passar också att blanda i degen.
- Annat som passar att strö i och över brödet är sesamfrön och/eller vallmofrön.
- Gott i är även hela kärnor av dinkel. Blötlägg 1 dl hel dinkel, dinkelkorn eller kärnor kvällen innan. Eller koka i dubbla mängden vatten i 35 minuter samt låt svalna. Tillsätt till degen. Här är en variant på dinkelbröd med tre sorters dinkel,
- Du kan även baka ett jäst vanligt dinkelbröd med enbart siktat dinkelmjöl och fullkornsdinkel.
Tips
- Du behöver två avlånga brödformar på vardera 1,5 liter.
- Receptet kan halveras till ett bröd i en form.
Uppskattat näringsvärde per portion: 108 kcal