Grov limpa med mandel och fikon

Introduktion och förberedelse

Grov limpa med mandel, fikon, filmjölk, rågmjöl och havrekli. Baka ett snabbt och gott mörkt bröd till frukost, soppa eller mackor.

Här till en limpa i en avlång brödform.

1 grov limpa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 4 dl filmjölk
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl havrekli
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 dl grovt hackad mandel med eller utan skal
  • 1 dl tärnade fikon
  • 1 msk smör eller rapsolja till formen

Tillagning

  1. Hacka mandlar och tärna fikon. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Mät upp bikarbonat, havrekli och rågmjöl i en skål. Blanda.
  3. Tillsätt salt och vetemjöl. Blanda i mandlar och fikon.
  4. Tillsätt filmjölk och blanda till en lös deg.
  5. Smörj en bakform med lite smör och lägg i degen. Platta till jämnt.
  6. Baka limpan i nedre delen av ugnen i en timme. Täck över med ett bakplåtspapper de sista 10 minuterna eller när skorpan börjar bli brun på toppen.
  7. Ta ut och låt svalna i formen eller stjälp upp på galler och lägg en bakduk under.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.