Snabba frukt- och nötfrallor

Frallor smaksatta med torkad hackad frukt, hasselnötter och mandlar toppade med svarta sesamfrön och solrosfrön. Snabba och lätta att baka med bikarbonat och filmjölk.

Degen behöver ej jäsas eller knådas. Frallorna gräddas i bakform för småbröd.

16 frukt- och nötfrallor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 dl russin
  • 1 dl hackade fikon
  • 1 dl hackad aprikos
  • 1/2 dl hackade hasselnötter
  • 1/2 dl hackade mandlar
  • 1 dl mörk sirap
  • 5 dl filmjölk
  • 1/2 dl svarta sesamfrön till garnering
  • 1/2 dl solrosfrön till garnering
  • 1 msk smör till formarna

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Hacka frukt och nötter i små bitar.
  3. Mät upp och blanda vetemjöl, grahamsmjöl, salt, bikarbonat, nötter samt torkad frukt i en bunke.
  4. Tillsätt filmjölk och sirap.
  5. Rör ihop till en deg.
  6. Smörj två bakformar för småbröd med smör. Eller baka i två omgångar. Fördela smeten i formarna - räkna lite under en dl i varje form.
  7. Du kan även baka frallor utan form. Forma ca 1- 1,5 dl smet i taget till frallor på en plåt med bakplåtspapper. Eller smörj en avlång brödform på ca 1,5 liter med smör och baka ett helt bröd - grädda då i 1 timme och 15 minuter i nedre delen av ugnen.
  8. Strö över sesamfrön och solrosfrön innan gräddning.
  9. Grädda frallorna i mitten av ugnen i 30 minuter till fin färg.
  10. Ta ut och låt frallorna svalna något i formen innan du tar ur dem och låter svalna på galler. Du får en mjukare skorpa om du lägger över bakduk. Skorpan blir hårdare och knaprigare om frallorna får svalna utan bakduk på galler.
Ingredienser till frallorna: vetemjöl, grahamsmjöl, salt, torkad frukt, bikarbonat, filmjölk, sirap, svarta sesamfrön, solrosfrön och hackade nötter.
Ingredienser till frallorna: vetemjöl, grahamsmjöl, salt, torkad frukt, bikarbonat, filmjölk, sirap, svarta sesamfrön, solrosfrön och hackade nötter.
Mät upp torra ingredienser som vetemjöl, grahamsmjöl, bikarbonat, salt, nötter, russin, fikon samt aprikoser.
Mät upp torra ingredienser som vetemjöl, grahamsmjöl, bikarbonat, salt, nötter, russin, fikon samt aprikoser.
Tillsätt filmjölk och sirap samt rör ihop till en tjock smet.
Tillsätt filmjölk och sirap samt rör ihop till en tjock smet.
Fördela smeten i smorda småbrödsformar.
Fördela smeten i smorda småbrödsformar.
Grädda frallorna gyllenbruna.
Grädda frallorna gyllenbruna. Låt svalna i formen.
Låt svalna något innan servering.
Låt svalna något innan servering.

Serveringsförslag

  • Passar som frallor, småbröd eller minibröd till frukost, fika, mellanmål, soppa eller när som.
  • Goda som vanliga frallor med smör, färskost, jordnötssmör, mosad avokado och flingsalt eller med leverpastej och smörgåsgurka eller liknande.

Varianter

  • Andra nötter som du kan ha i är valnötter eller cashewnötter.
  • Mörk sirap kan bytas ljus sirap eller honung.
  • Som torkad frukt passar även dadlar eller tranbär i.
  • Solrosfrön och sesamfrön kan bytas mot pumpafrön, chiafrön eller linfrön.

Val av form

  • Det finns bakformar för småbröd eller minibröd. Leta efter småbrödsform eller minibrödsform. Jag använde en minbrödsform för 8 frallor och bakade i två omgångar.
  • Frallorna kan även bakas i en muffinspanna.
  • Eller utan form - fördela och forma smeten till frallor av ca 1 dl smet och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  • Istället för frallor kan smeten bakas till ett bröd i en 1,5 liters avlång brödform. Grädda då i 1 timme i nedre delen av ugnen.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-01-20

Tillbehör och liknande: