Snabbt äppelbröd

Ett grovt äppelbröd som är snabbt och lätt att baka samt får god smak av rivet äpple, honung, valnötter, dinkel, havregryn och kruskakli.

Degen behöver ej knådas eller jäsas utan gräddas med bikarbonat som jäsmedel.

1 snabbt äppelbröd

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 35 min

Ingredienser

  • 5 dl dinkelmjöl
  • 1 dl kruskakli
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl hackade valnötter
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 krm salt
  • 3,5 dl filmjölk
  • 3 msk honung
  • 2 dl rivet äpple, ca 1 äpple
  • TOPPING: 1 msk sesamfrön
  • 1 msk pumpafrön

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn.
  2. Hacka valnötter grovt.
  3. Sikta ner dinkelmjöl i en stor bakbunke.
  4. Tillsätt valnötter, kruskakli, havregryn, salt och bikarbonat.
  5. Tillsätt filmjölk och sirap.
  6. Skölj äpple. Det behövs ej skalas. Riv det grovt och tillsätt till bunken.
  7. Blanda hastigt ihop till en jämn deg.
  8. Klä en avlång brödform på 1,5 liter med bakplåtspapper. Fördela degen jämnt i formen.
  9. Strö över pumpafrön och sesamfrön. Tryck ner lätt i degen.
  10. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme och 20 minuter.
  11. Ta ut och låt svalna något i formen. Stjälp upp ur formen och låt svalna på galler. Låt gärna ligga någon timme att svalna helt innan servering.
Till brödet behöver du en avlång brödform på 1,5 liter, degbunke, slickepott, honung, bikarbonat, dinkelmjöl, filmjölk, kruskakli, rivet äpple, havregryn, valnötter, pumpafrön, sesamfrön och salt.
Till brödet behöver du en avlång brödform på 1,5 liter, degbunke, slickepott, honung, bikarbonat, dinkelmjöl, filmjölk, kruskakli, rivet äpple, havregryn, valnötter, pumpafrön, sesamfrön och salt.
Sikta ner dinkelmjöl i en stor bakbunke.
Sikta ner dinkelmjöl i en stor bakbunke.
Tillsätt valnötter, kruskakli, havregryn, salt och bikarbonat.
Tillsätt valnötter, kruskakli, havregryn, salt och bikarbonat.
Tillsätt filmjölk och sirap.
Tillsätt filmjölk och sirap.
Tillsätt rivet äpple samt blanda ihop till en deg.
Tillsätt rivet äpple samt blanda ihop till en deg.
Bred ut degen i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper samt toppa med frön.
Bred ut degen i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper samt toppa med frön.
Grädda brödet till fin färg på 180 grader vanlig ugn i 1 timme och 20 minuter.
Grädda brödet till fin färg på 180 grader vanlig ugn i 1 timme och 20 minuter.

Serveringsförslag

  • Passar som bröd till frukost, fika, mellanmål, soppa eller när som.
  • Gott med smör, färskost, jordnötssmör, mosad avokado och flingsalt eller med leverpastej och smörgåsgurka eller liknande.

Varianter

  • Dinkelmjöl kan bytas mot vetemjöl. 
  • Kruskakli är 50% kostfiber som görs av skalet på vete och kan bytas mot vetekli.
  • Valnötter kan bytas mot andra nötter som hasselnötter eller mandel. 
  • Filmjölk kan bytas mot naturell yoghurt.
  • Honung kan bytas mot sirap. 
  • Jag toppade brödet med pumpafrön och sesamfrön men man kan även ta solrosfrön, svarta sesamfrön, havregryn, rågflingor eller liknade - eller blanda.
  • Du kan även ha i russin, hackad torkad frukt eller torkade bär.
  • Rågkross eller vetekross passar också i brödet - byt förslagsvis ut 1 dl av havregrynen.

Du behöver

  • Du behöver en avlång brödform på 1,5 liter.
  • Vidare kan man baka brödet som frallor i småbrödsform för portionsbröd; eller som 2-3 cm höga scones; eller 2-3 cm hög stor rund brödkaka på bakplåt med bakplåtspapper. Nagga då med gaffel och markera ut tårtbitar innan du gräddar brödet.

Låt brödet svalna någon timme innan du skär upp det.
Låt brödet svalna någon timme innan du skär upp det.

E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 101 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-02-05

Tillbehör och liknande: