Valnötsbröd

Baka ett gott valnötsbröd med valnötter, vetemjöl samt grahamsmjöl, lite extra fiber med vetekli, nyttig valnötsolja och lite honung för sötma.

Passar som vardagsbröd - kanske nybakt till en god soppa - om du som jag gillar valnötter.

Även gott att rosta i skivor.

2 valnötsbröd

  • Förberedelse: 3 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 500 g vetemjöl special
  • 200 g grahamsmjöl
  • 50 g vetekli
  • 1 tsk salt
  • 25 g färsk jäst
  • 1 msk brödsirap
  • 1 msk honung
  • 2 msk valnötsolja eller olivolja
  • 300 g valnötter utan skal, grovhackade
  • 6 dl ljummet vatten
  • 3 dl extra vetemjöl att baka ut med

Tillagning

  1. Blanda allt mjöl med salt i en stor degbunke (använd ev. köksassistent, degblandare).
  2. Smula ner jäst, tillsätt honung, brödsirap, salt, valnötsolja och valnötter.
  3. Häll i vatten och knåda till en smidig deg i minst 10 minuter.
  4. Lägg degen på mjölat bord och sträck och knåda den i 5 minuter.
  5. Låt jäsa övertäckt i en skål på varm plats i två timmar eller tills den har svällt till ca 3 ggr storlek.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Vält ut degen försiktigt och forma två tjocka limpor.
  8. Lägg dem på bakplåtspapper på plåt. Ta en kniv och skär sneda snitt och pensla med valnötsolja.
  9. Låt jäsa i 30 minuter till.
  10. Grädda limporna i 30 minuter tills de fått fin färg och är genomgräddade.
  11. Ta ut och låt valnötsbröden svalna på galler.

Kolla valnötterna

Smaka på dina valnötter innan du bakar med dem då de snabbt smakar lite gammalt. Man kan prova att rosta dem i en panna några minuter så blir de som nya igen. Men är de för gamla så använd dem ej för då förstör de hela brödbaket tycker jag.

Valnötter ger god smak i brödet eller limpan
Valnötter ger god smak i brödet eller limpan. Kolla så de färska och smakar gott först innan du bakar med dem.

E-mail
Medel: 3.8 (21 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 140 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-01