Valnötsbröd
Baka ett gott valnötsbröd med valnötter, vetemjöl samt grahamsmjöl, lite extra fiber med vetekli, nyttig valnötsolja och lite honung för sötma.
Passar som vardagsbröd - kanske nybakt till en god soppa - om du som jag gillar valnötter.
Även gott att rosta i skivor.
Tillagning
- Blanda allt mjöl med salt i en stor degbunke (använd ev. köksassistent, degblandare).
- Smula ner jäst, tillsätt honung, brödsirap, salt, valnötsolja och valnötter.
- Häll i vatten och knåda till en smidig deg i minst 10 minuter.
- Lägg degen på mjölat bord och sträck och knåda den i 5 minuter.
- Låt jäsa övertäckt i en skål på varm plats i två timmar eller tills den har svällt till ca 3 ggr storlek.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Vält ut degen försiktigt och forma två tjocka limpor.
- Lägg dem på bakplåtspapper på plåt. Ta en kniv och skär sneda snitt och pensla med valnötsolja.
- Låt jäsa i 30 minuter till.
- Grädda limporna i 30 minuter tills de fått fin färg och är genomgräddade.
- Ta ut och låt valnötsbröden svalna på galler.
Kolla valnötterna
Smaka på dina valnötter innan du bakar med dem då de snabbt smakar lite gammalt. Man kan prova att rosta dem i en panna några minuter så blir de som nya igen. Men är de för gamla så använd dem ej för då förstör de hela brödbaket tycker jag.
Uppskattat näringsvärde per portion: 140 kcal