Valnötsbröd

Baka ett gott valnötsbröd med valnötter, vetemjöl samt grahamsmjöl, lite extra fiber med vetekli, nyttig valnötsolja och lite honung för sötma.

Passar som vardagsbröd - kanske nybakt till en god soppa - om du som jag gillar valnötter. Även gott att rosta i skivor.

Smaka på dina valnötter innan du bakar med dem då de snabbt smakar lite gammalt. Man kan prova att rosta dem i en panna några minuter så blir de som nya igen. Men är de för gamla så använd dem ej för då förstör de hela brödbaket tycker jag.

2 valnötsbröd

  • Förberedelse: 3 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 500 g vetemjöl special
  • 200 g grahamsmjöl
  • 50 g vetekli
  • 1 tsk salt
  • 25 g färsk jäst
  • 1 msk brödsirap
  • 1 msk honung
  • 2 msk valnötsolja eller olivolja
  • 300 g valnötter utan skal, grovhackade
  • 6 dl ljummet vatten
  • 3 dl extra vetemjöl att baka ut med

Tillagning

  1. Blanda allt mjöl med salt i en stor degbunke (använd ev. köksassistent, degblandare).
  2. Smula ner jäst, tillsätt honung, brödsirap, salt, valnötsolja och valnötter.
  3. Häll i vatten och knåda till en smidig deg i minst 10 minuter.
  4. Lägg degen på mjölat bord och sträck och knåda den i 5 minuter.
  5. Låt jäsa övertäckt i en skål på varm plats i två timmar eller tills den har svällt till ca 3 ggr storlek.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Vält ut degen försiktigt och forma två tjocka limpor.
  8. Lägg dem på bakplåtspapper på plåt. Ta en kniv och skär sneda snitt och pensla med valnötsolja.
  9. Låt jäsa i 30 minuter till.
  10. Grädda limporna i 30 minuter tills de fått fin färg och är genomgräddade.
  11. Ta ut och låt valnötsbröden svalna på galler.
E-mail
Medel: 3.7 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-17

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept