Oxfilé Provencale för två

Oxfilé Provencale portionsvis istället för helstekt. Här för två portioner. Oxfilén steks eller grillas portionsvis i skivor istället för helstekt oxfilé som sedan skivas som är vanligt till oxfilé provencale.

Här för två personer men kan dubbleras till fyra i en stor ugnsfast stekpanna eller ännu fler i långpanna.

Trots namnet är detta en svensk klassiker - vad jag förstår så är Oxfilé Provencale skapad i Sverige av Julius Karlssson - en av svensk gastronomis stora och läromästare till Bengt Wedholm bla - smaksatt med kryddor som vitlök och örter från Provence i södra Frankrike.

Tillbehör

Varianter

  • Potatisen samt hela rätten kan även kryddas med örtsalt eller örter som torkad timjan och rosmain.
  • Vidare kan rätten garneras med färska örter som hackad persilja, dragon, timjan, rosmarin samt nymalen svartpeppar och flingsalt.

Stekgrader till oxfilé:

Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.

Att dricka till

Ett fylligt rött vin passar till ex. Syrah från Rhone, Ripasso från norra Italien eller en lyxig Chateauneuf du Pape från södra Frankrike.

2 portioner oxfilé Provencale

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 2 skivor oxfilé, ca 300 gram totalt, helst mittendelen
  • 500 gram fast potatis
  • 2 msk olivolja
  • 1 stor kvisttomat
  • Till vitlökssmör: 1/2 - 1 klyfta vitlösklyfta
  • 2 msk finhackad persilja. Fryst hackad persilja funkar bra.
  • 60 g mjukt smör
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar, helst nymalen från kvarn
  • 1 krm dragon till tomaterna
  • 2 msk hackad färsk persilja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Gör först vitlökssmöret: Hacka persilja och lägg i en skål. Skala och pressa i vitlök. Blanda med mjukt smör samt smaka av med ca ett krm salt och ett halvt krm svartpeppar. Ställ åt sidan i kylen. Du kan också rulla in vitlökssmöret till en rulle i smörpapper och lägga att stelna i kylen. Då får du snygga skivor att lägga på sedan.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Skala och skiva potatisen i 2 mm tjocka skivor.
  4. Skölj den i ett durkslag så att stärkelsen sköljs av. Skaka av potatisskivorna och torka dem gärna lite med ex. lite papper.
  5. Hetta upp en stor stekpanna med höga kanter som tål ugn.
  6. Bryn potatisskivorna några i taget några minuter i stekpannan i olivolja.
  7. Salta med något halvt krm salt och svartpeppar. Sätt in potatisen i ugnen och stek mjuka i ca 10 minuter. Smaka gärna.
  8. Vänd köttet i lite olivolja samt salta och peppra köttet - ca en halv krm salt och svartpeppar. Bryn oxfilén någon minut på hög värme på varje sida. Du kan grilla och få fina grillränder i grillpanna eller grilla på riktig grill såklart. Lägg upp på en tallrik att vila minst fem minuter medan potatisen blir klar.
  9. Ta ut potatisen och lägg köttet på potatisskivorna.
  10. Stek färdigt köttet tillsammans med potatisen några minuter. Sätt gärna in en termometer i köttet och se så att det blir ca 60 grader då är det medium vilket jag rekommenderar. 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
  11. Grilltomater: Dela tomat i två halvor. Vänd i olivolja, salt och svartpeppar. Något krm torkad dragon passar också. Grilla den i grillpanna eller på utegrill så den får grillränder på båda sidor. Håll varma i folie på grillen. Eller lägg på ett litet fat, assiett eller skål - mikra på full effekt 1 minut innan servering så de blir varma och lite mjukare.
  12. Skär upp köttet i skivor, lägg tillbaka det på potatisen och lägg skivor eller klickar av vitlökssmör över köttet, sätt ugnen på grill och grilla allt hastigt tills smöret börjat smälta.
  13. Oxfilé provencale är klart att servera.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-31

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer