Oxfilé Provencale för två

Introduktion och förberedelse

Oxfilé Provencale portionsvis istället för helstekt. Här för två portioner men kan dubbleras såklart.

Oxfilén steks eller grillas portionsvis i skivor istället för helstekt oxfilé som sedan skivas som är vanligt till oxfilé provencale.

Jag lagade och skrev receptet för två personer men du kan dubblera till fyra i en stor ugnsfast stekpanna eller ännu fler i långpanna.

En svensk klassiker

Trots namnet är detta en svensk klassiker - vad jag förstår så är Oxfilé Provencale skapad i Sverige av Julius Karlssson - en av svensk gastronomis stora och läromästare till Bengt Wedholm bla - smaksatt med kryddor som vitlök och örter från Provence i södra Frankrike.

Tillbehör

Varianter

 • Potatisen samt hela rätten kan även kryddas med örtsalt eller örter som torkad timjan och rosmain.
 • Vidare kan rätten garneras med färska örter som hackad persilja, dragon, timjan, rosmarin samt nymalen svartpeppar och flingsalt.

Stekgrader till oxfilé

Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.

Att dricka till

Ett fylligt rött vin passar till ex. Syrah från Rhone, Ripasso från norra Italien eller en lyxig Chateauneuf du Pape från södra Frankrike.

Oxfilén bryns och lagas klart på en bädd av skivad potatis och toppas med vitlökssmör samt serveras med tomat.
Oxfilén bryns och lagas klart på en bädd av skivad potatis och toppas med vitlökssmör samt serveras med tomat.

2 portioner oxfilé Provencale

 • Förberedelse: 15 min
 • Tillagning: 50 min
 • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

 • 2 skivor oxfilé, ca 300 gram totalt, helst mittendelen
 • 500 gram fast potatis
 • 2 msk olivolja
 • 1 stor kvisttomat
 • Till vitlökssmör: 1/2 - 1 klyfta vitlösklyfta
 • 2 msk finhackad persilja. Fryst hackad persilja funkar bra.
 • 60 g mjukt smör
 • 2 krm salt
 • 2 krm svartpeppar, helst nymalen från kvarn
 • 1 krm dragon till tomaterna
 • 2 msk hackad färsk persilja till garnering (valfritt)

Tillagning

 1. Gör först vitlökssmöret: Hacka persilja och lägg i en skål. Skala och pressa i vitlök. Blanda med mjukt smör samt smaka av med ca ett krm salt och ett halvt krm svartpeppar. Ställ åt sidan i kylen. Du kan också rulla in vitlökssmöret till en rulle i smörpapper och lägga att stelna i kylen. Då får du snygga skivor att lägga på sedan.
 2. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
 3. Skala och skiva potatisen i 2 mm tjocka skivor.
 4. Skölj potatisen i ett durkslag så att stärkelsen sköljs av. Skaka av potatisskivorna och torka dem gärna med lite hushållspapper.
 5. Hetta upp en stor stekpanna med höga kanter som tål ugn.
 6. Bryn potatisskivorna i olivolja några minuter i stekpannan.
 7. Salta med något halvt krm salt och svartpeppar. Sätt in potatisen i ugnen och efterstek tills de är mjuka ca 10-15 minuter.
 8. Grilltomater: Dela tomat i två halvor. Vänd i olivolja, salt och svartpeppar. Något krm torkad dragon passar också. Grilla den i grillpanna eller på utegrill så den får grillränder på båda sidor. Håll varma i folie på grillen. Eller lägg på ett litet fat, assiett eller skål - mikra på full effekt 1 minut innan servering så de blir varma och lite mjukare. Håll varma under folie.
 9. Vänd köttet i lite olivolja samt salta och peppra köttet - ca en halv krm salt och svartpeppar. Bryn oxfilén någon minut på hög värme på varje sida. Du kan grilla och få fina grillränder i grillpanna eller grilla på utegrill. Lägg upp på en tallrik att vila övertäckta ca fem minuter.
 10. Ta ut stekpannan med potatisen och lägg köttet på potatisskivorna.
 11. Sätt i en termometer i den tjockaste biten på köttet. Sätt in pannan med kött och potatis i ugnen igen. Stek köttet till önskad stekgrad. 60 grader är det medium vilket jag rekommenderar. 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
 12. Sätt ugnen på max grill. Skär upp köttet i skivor, lägg tillbaka det på potatisen och lägg skivor eller klickar av vitlökssmör över köttet. Sätt in pannan igen några sekunder och ta ut när smöret precis börjat smälta. Servera direkt.
 13. Oxfilé provencale är klart att servera.
E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 564 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-04-09