Stekt entrecote med tillbehör

Stekt entrecote med tillbehör som svampsås med torkade trattkantareller, klyftpotatis, kokt morot, kokt blomkål samt en sallad med avokado, strimlad rödkål, babyspenat och tärnad tomat.

Du kan såklart laga andra tillbehör till entrecoten efter tycke och smak.

Gott är Bearnaisesås, Gorgonzolasås, kalla såser eller rödvinssås.

Vidare passar Hasselbackspotatis, potatisgratäng eller råris till.

Eller välj annat tillbehör eller sallad.

Hos mig var det eldningsförbud när jag lagade denna rätt så då fick det bli stekt kött men det går såklart utmärkt att grilla entrecote-skivorna på utegrill om man kan och vill det.

Att dricka till:

Ett fylligt rött vin som Shiraz eller Cabernet Sauvignon från Australien är ett säkert kort. Öl som IPA, lager eller pilsner passar också till. Alkoholfrik öl eller Ginger beer är andra förslag.

Stektips

Tillagningstiderna nedan är ungefärliga. När köttsaft börjar tränga upp efter att du vänt köttet en gång så är köttet medium. Ta gärna fram köttet några minuter innan tillagning så att det håller rumstemperatur när du steker det. Tjockare bitar kött blir goda om de får vila några minuter och värmen sprida sig i köttet efter du stekt det.

Stekgrad entrecôte 1 cm tjock 2 cm tjock
Röd, blodig, rosa 58 °C 1 minut per sida 1-2 minuter per sida
Medium, rosa 62 °C 1,5 minuter per sida 2-3 minuter per sida
Well done, välstekt 65 °C 2-3 minuter per sida 3-4 minuter per sida

4 portioner stekt entrecote med tillbehör

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 bitar entrecote på runt 130-150 gram styck
  • 2 msk smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • TRATTIS-SÅS: 20 gram torkade trattkantareller
  • 2 msk smör
  • 2 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2,5 dl grädde
  • 2 msk ljus soja eller 1 tsk kinesisk soja
  • 2,5 msk ljus maizenaredning
  • 0,5 krm svartpeppar
  • TILLBEHÖR: ca 12 kokta färskpotatisar eller delikatesspotatis. 800-900 gram
  • 1 msk rapsolja, majsolja eller olivolja
  • 4 morötter
  • 1 huvud blomkål
  • SALLAD: 2 msk vit balsamvinäger
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 65 gram babyspenat, 1 påse
  • 2 stora kvisttomater
  • 100 gram finstrimlad rödkål
  • 1 avokado
  • 4 kvistar persilja och timjan till garnering (valfritt)
  • 4 klyftor citron (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg de torkade trattkantarellerna i blöt i 2 dl vatten i en skål. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn om du vill ha klyftpotatis till. Ta fram kött så att det blir rumstempererat.
  2. KLYFTPOTATIS: Skala potatisar. Fina potatis behövs ej skalas bara skrubbas. Skär i klyftor. Lägg potatisklyftorna blandade med lite olja i en ugnsfast panna och stek dem i mitten av ugnen i 20-25 minuter.
  3. TRATTIS-SÅS: Häll av svampen och hacka den grovt.
  4. Koka upp vattnet i en såskastrull och rör ut buljongtärningen.
  5. Fräs svampen i en stekpanna med lite smör någon minut under omrörning. Salta den med ett krm salt. Lägg över i såskastrullen.
  6. Koka upp och rör i samt red med ljus maizenaredning.
  7. Tillsätt grädden och koka upp. Smaka av svampsåsen med soja och svartpeppar. Håll varm till servering.
  8. GRÖNSAKER: Koka och förbered grönsaker. Skala och skär morötter i grova bitar. Koka i vatten i en liten kastrull i 2 minuter. Skär blomkål i buketter och koka med morötterna i ytterligare 2 minuter. Häll av och håll varmt fram till servering.
  9. SALLAD: skölj babyspenat och lägg upp på ett fat eller salladsskål. Skölj tomater och tärna dem. Dela och kärna ur avokado samt gröp ur dem samt skär i skivor eller strimlor. Strimla rödkålen fint. Tillsätt olivolja och vinäger samt vänd runt försiktigt.
  10. STEKDAGS: Dags att steka entrecote: värm en stekpanna eller grillpanna.
  11. Lägg i en klick smör och vänta tills det är ljust brunt.
  12. Bryn och stek köttet på båda sidor till önskad stekgrad se ovan. Jag rekommenderar medium stekgrad och då steker du 1,5 minuter på varje sida om köttet är cirka 1 cm tjockt. Salta och peppra under tiden.
  13. Servera entrecoten med trattis-såsen, klyftpotatisen, kokta grönsaker samt salladen.
  14. Servera gärna med en liten klyfta citron att pressa över köttet vid servering. Strö vidare gärna över lite flingsalt och nymalen svartpeppar på köttet samt garnera med lite blad av persilja och färsk timjan.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-23

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer