Sparrissallad med valnötter
Sparrissallad med valnötter, rädisor, bladspenat och senapsvinägrett smakar riktigt bra ihop.
Tillagning
- Koka upp ca 1 liter vatten i en kastrull. Tillsätt en halv tsk salt.
- Skär en ny snittyta längst ner på sparrisen och skär dem sedan i tre delar på tvären.
- Koka sparrisen i mjuk i 3-4 minuter. Häll av och skölj kallt.
- Krossa valnötterna grovt och rosta dem ljust bruna i en torr stekpanna. Sätt åt sidan.
- Skölj och strimla salladslöken.
- Blanda vinägretten av senap, honung, olja, vinäger, salt och peppar.
- Skölj machesallad och spenat. Lägg upp på ett fat eller salladsskål.
- Skölj och skiva rädisor. Lägg med salladen.
- Blanda sparris, sallad, salladslök och rädisor på salladsfat eller i en skål. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
- Vid servering så vänder du i vinägretten eller serverar den vid sidan. Valnötterna kan du blanda i eller servera vid sidan (kan vara bra om du ska bjuda på salladen om någon skulle vara nötallergiker).
Serveringsförslag
- Servera som salladstillbehör till middagen - gott till grillad laxfilé, kycklingfilé, halloumi eller annat.
- Vidare kan sparrissalladen serveras som förrätt med en bit bröd till.
- Servera på buffé eller lätt lunchsallad och ägg till kokta halverad ägg, stekt bacon, riven parmesan, varmrökt lax, tonfisk, räkor, krabba, vit sparris eller annat gott.
Varianter
Annat gott att blanda med sparrisen är:
- Grönt som strimlad salladslök, ramslök, grönsallad, ruccola, rödlök, riven morot, riven rotselleri, kokta rödbetor, kokt broccoli, blomkål, kokta gröna bönor, linser, cocktailtomater, kokta bönor, paprika, skivade champinjoner, riven rödbeta med mera.
- Ost som tärnad tomat, fetaost, mozzarella, smulad grönmögelost eller getost.
- Frön och nötter som rostade pinjenötter, rostade hasselnötter, rostade solrosfrön och/eller pumpafrön.
Uppskattat näringsvärde per portion: 110 kcal