Sparrissallad med valnötter

Sparrissallad med valnötter, rädisor, bladspenat och senapsvinägrett - dessa grejer smakar riktigt bra ihop. Servera som salladstillbehör till middagen - gott till grillad laxfilé, kycklingfilé, halloumi eller annat.

Funkar också till buffén eller lätt lunchsallad och då kan du lägga till kokta halverad ägg, stekt bacon, riven parmesan, varmrökt lax, tonfisk, räkor, krabba, vit sparris eller annat gott. Vidare kan sparrissalladen serveras som förrätt med en bit bröd till.

Annat gott att blanda med sparrisen är strimlad salladslök, ramslök, grönsallad, ruccola, rödlök, riven morot, riven rotselleri, kokta rödbetor, kokt broccoli, blomkål, kokta gröna bönor, linser, tärnad tomat, fetaost, mozzarella, cocktailtomater, paprika, kokta bönor, rostade pinjenötter, rostade hasselnötter, rostade solrosfrön, smulad grönmögelost, skivade champinjoner, riven rödbeta med mera.

4 portioner sparrissallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 500 gram grön sparris
  • 100 gram rädisor
  • 2 dl valnötter
  • 65 gram machesallad
  • 65 gram bladspenat
  • 2 salladslökar
  • Senapsvinägrett: 2 msk Dijonsenap
  • 2 tsk flytande honung
  • 0,75 dl rapsolja
  • 2 msk vit balsamvinäger eller annan vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Koka upp ca 1 liter vatten i en kastrull. Tillsätt en halv tsk salt.
  2. Skär en ny snittyta längst ner på sparrisen och skär dem sedan i tre delar på tvären.
  3. Koka sparrisen i mjuk i 3-4 minuter. Häll av och skölj kallt.
  4. Krossa valnötterna grovt och rosta dem ljust bruna i en torr stekpanna. Sätt åt sidan.
  5. Skölj och strimla salladslöken.
  6. Blanda vinägretten av senap, honung, olja, vinäger, salt och peppar.
  7. Skölj machesallad och spenat. Lägg upp på ett fat eller salladsskål.
  8. Skölj och skiva rädisor. Lägg med salladen.
  9. Blanda sparris, sallad, salladslök och rädisor på salladsfat eller i en skål. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  10. Vid servering så vänder du i vinägretten eller serverar den vid sidan. Valnötterna kan du blanda i eller servera vid sidan (kan vara bra om du ska bjuda på salladen om någon skulle vara nötallergiker).
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer