Sparrissallad med valnötter

Sparrissallad med valnötter, rädisor, bladspenat och senapsvinägrett - dessa grejer smakar riktigt bra ihop. Servera som salladstillbehör till middagen - gott till grillad laxfilé, kycklingfilé, halloumi eller annat.

Funkar också till buffén eller lätt lunchsallad och då kan du lägga till kokta halverad ägg, stekt bacon, riven parmesan, varmrökt lax, tonfisk, räkor, krabba, vit sparris eller annat gott. Vidare kan sparrissalladen serveras som förrätt med en bit bröd till.

Annat gott att blanda med sparrisen är strimlad salladslök, ramslök, grönsallad, ruccola, rödlök, riven morot, riven rotselleri, kokta rödbetor, kokt broccoli, blomkål, kokta gröna bönor, linser, tärnad tomat, fetaost, mozzarella, cocktailtomater, paprika, kokta bönor, rostade pinjenötter, rostade hasselnötter, rostade solrosfrön, smulad grönmögelost, skivade champinjoner, riven rödbeta med mera.

4 portioner sparrissallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 500 gram grön sparris
  • 100 gram rädisor
  • 2 dl valnötter
  • 65 gram machesallad
  • 65 gram bladspenat
  • 2 salladslökar
  • Senapsvinägrett: 2 msk Dijonsenap
  • 2 tsk flytande honung
  • 0,75 dl rapsolja
  • 2 msk vit balsamvinäger eller annan vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Koka upp ca 1 liter vatten i en kastrull. Tillsätt en halv tsk salt.
  2. Skär en ny snittyta längst ner på sparrisen och skär dem sedan i tre delar på tvären.
  3. Koka sparrisen i mjuk i 3-4 minuter. Häll av och skölj kallt.
  4. Krossa valnötterna grovt och rosta dem ljust bruna i en torr stekpanna. Sätt åt sidan.
  5. Skölj och strimla salladslöken.
  6. Blanda vinägretten av senap, honung, olja, vinäger, salt och peppar.
  7. Skölj machesallad och spenat. Lägg upp på ett fat eller salladsskål.
  8. Skölj och skiva rädisor. Lägg med salladen.
  9. Blanda sparris, sallad, salladslök och rädisor på salladsfat eller i en skål. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  10. Vid servering så vänder du i vinägretten eller serverar den vid sidan. Valnötterna kan du blanda i eller servera vid sidan (kan vara bra om du ska bjuda på salladen om någon skulle vara nötallergiker).
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer