Sparrissoppa

Introduktion och förberedelse

Laga en krämig sparrissoppa med grön sparris och en skvätt grädde garnerad med tärnad tomat och sparristoppar. Blir lika gott med vit sparris.

Gott och enkelt att laga till förrätt, lunch eller middag samt till vardags, fest eller buffé.

Extra len och krämig soppa

Riktigt len och fin blir soppan om du silar och passerar den koka strimlade sparrisen genom finmaskig stålsil eller chinoise. Tryck igenom så mycket du kan med en slev. Då får du kvar lite träiga fibrer och delar du slänger bort. Kvar blir endast len och fin soppa.

Det är överkurs att sila soppan och det blir gott även utan att sila om du strimlar sparrisstjälkarna fint innan.

Med vit sparris

Du kan även laga soppan med vit fin sparris. Då kan du behöva skala den något om den är lite träig i skalet. Eller så silar du sparrisen när du kokt och mixat den genom en finmaskig sil så du inte får träiga delar i soppan och den blir len och krämig.

Vegan sparrissoppa

Istället för grädde kan du fräsa i rapsolja samt ta havregrädde eller sojagrädde istället för vanlig grädde.

Serveringsförslag

Sparrissoppa med räkor och pepparrot i tallrik
Sparrissoppa med grön sparris till fest. Silad, krämig och len soppa toppad med handpillade räkor, färsk riven pepparrot och sparrisknoppar.

Sparrissoppa med räkor och pepparrot

Extra festlig - till förrätt, lunch eller soppmiddag - blir soppan med handpillade räkor blandade med färsk riven pepparrot som på bilden ovan.

Blanda 120 gram räkor utan skal med 2 msk finriven pepparrot samt 2 msk hackad bladpersilja och fördela tillsammans med sparrisknopparna i mitten på botten av varje tallrik samt slå soppan runt.

Du kan också toppa med en liten klick créme fraiche samt lite hackad persilja eller gräslök som garnering.

Att dricka till

Vintips till sparrissoppa är ett kylt vitt friskt vin, förslagsvis från Loire i Frankrike. Eller ett vitt Pinot Blanc från Alsace eller Weissburgunder från Tyskland är klassiskt till sparris. Men även en Chardonnay med eller utan ekfatslagring är gott tycker jag.

Ett mousserande kylt vin som champagne eller cava passar också. Vidare fransk torr cider. Alkoholfritt förslag är en kall alkoholfri cider.

4 portioner sparrissoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram, 2 x 250 gram knippen grön sparris eller vit sparris
  • 2 schalottenlökar eller 1/2 gul lök
  • 1 msk olivolja, rapsolja eller smör
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 8 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • 4 msk kokbar créme fraiche
  • 1/2 dl grovhackad persilja (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 6 cocktailtomater till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj sparrisen. Skär bort 1/2 cm av nedre delen av sparrisstjälken. Skär av knopparna och spara dem vid sidan.
  2. Strimla sparrisstjälkarna så fint du kan och lägg i en soppkastrull.
  3. Skala och finhacka löken och tillsätt den.
  4. Tillsätt olivolja, rapsolja eller smör.
  5. Fräs sparrisen och löken någon minut.
  6. Tillsätt 6 dl vatten och smula ner grönsaksbuljongtärning.
  7. Koka sparrisbitarna mjuka i ca 8 minuter.
  8. Skölj tomaterna. Skär dem i tärningar.
  9. Skölj och hacka persilja.
  10. Tillsätt persiljan till soppan. Rör om.
  11. Mixa sparrisbitarna till en slät soppa i en matberedare eller med stavmixer. Soppan blir extra fin och len om du nu silar soppan genom en finmaskig stålsil som en chinoise. Tryck igenom så mycket du kan med en slev. Att sila är dock valfritt.
  12. Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt grädde - koka upp - samt smaka av med salt, vitpeppar och en klick créme fraiche. Håll varm.
  13. Koka sparrisknopparna i vatten i en kastrull i ca 3 minuter. Häll av och servera sparristopparna med soppan. Du kan röra i dem i soppan, fördela i sopptallrikarna i mitten samt garnera soppan med topparna.
  14. Garnera soppan med tärnade tomater och eventuellt lite blad hackad persilja.
E-mail
Medel: 3.4 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 110 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-19

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept