Spenatsallad med valnötter

Introduktion och förberedelse

Spenatsallad med valnötter, fin balsamvinäger och olivolja. En god och nyttig sallad som passar som tillbehör till det mesta.

Innan du använder dina valnötter du köpt eller har hemma så smaka på dem så de inte smakar gammalt vilket de lätt gör efter ett tag. Köp isåfall nya.

Med babyspenat eller storbladig spenat

Smidig och enkel att laga med fin färdig babyspenat i påse.

Men salladen kan också lagas på större sköljd och rensad bladspenat. Skär då bort den grövre stammen och mittdelen på bladen. Lägg spenatbladen i en stor bunke med vatten och rör runt. Ta upp ur vattnet och låt rinna av i ett durkslag. Dela grovt och använd till salladen.

Lyxigare med finare olja och balsamvinäger

  • Ta en fin kallpressad olivolja eller rapsolja.
  • Balsamvinäger finns i olika prisklasser och den jag brukar använda kostar runt 100 kr för en liten flaska från Modena i Italien.
  • Vill du lyxa till det så är ett alternativ att toppa och droppa över riktigt fin äkta balsamvinäger precis innan servering. Kolla efter ordet Tradizionale och märkningarna DOC och D.O.P. för äkta balsamvinäger.

Varianter

  • Istället för balsamvinäger kan du ta annan valfri lagrad vinäger som röd vinäger, vit balsamvinäger eller äppelcidervinäger, risvinäger eller pressad citron.
  • Det finns massor av annat gott som passar i salladen: granatäpple, äppelskivor, smulad grönmögelost, annan bladsallad, tärnad fetaost, grillad halloumi, halverade cocktailtomater, strimlad rödlök, tärnad gurka, riven morot, rivna rödbetor, kokta kikärtor, kokta linser svarta linser, kokta vita eller svarta bönor, kokt quinoa eller röd paprika.

Babyspenatsallad med rostade valnötter, olivolja och balsamvinäger på fat
Babyspenatsallad passar till det mesta. Kan lyxas till med finare balsamvinäger om man vill samt varieras med mer grönsaker som kokta svarta linser, röd paprika, småtomater osv.

4 portioner spenatsallad med valnötter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 65 gram babyspenat
  • 2 tsk balsamvinäger
  • 2 tsk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 dl valnötter

Tillagning

  1. Hacka valnötterna grovt. Rosta valnötterna i en stekpanna några minuter så att de får färg. Sätt åt sidan.
  2. Skölj spenat och lägg upp på fat.
  3. Blanda balsamvinäger, olivolja, salt och peppar i en skål till en dressing.
  4. Skeda dressingen över spenaten.
  5. Strö över valnötterna och servera direkt.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-10