Persiljepesto

Persiljepesto med solrosfrön, gräslök och olivolja är gott att servera som sås och tillbehör till det mesta. Passa på att göra pesto på persilja samt gräslök om du har i trädgården eller köper i större knippe. Både bladpersilja samt kruspersilja fungerar bra. 

Tips: är att laga persiljepesto om du har mycket persilja. Stora prisvärda knippen persilja kan du hitta på torghandel, i grönsaksdisken eller odla själv så blir det mycket billigare. Köper du de små förpackningarna med persilja och gräslök - då blir denna pesto rätt dyr. Djupfryst går att laga pesto på men färgen blir för tråkig och färska örter är överlägset godast, nyttigast och grönast. Om du vill kan du dubblera receptet och frysa in. Peston håller några dagar i kylen. Istället för Västerbottenost kan du ta parmesan eller grana padano. Har du ingen mixer eller stavmixer så går det också att hacka allt riktigt fint för hand och blanda ihop.  

Enkelt sätt att skölja mycket persilja: Vill du får bort grus och sand från persilja - gäller främst kruspersilja - så fyller du en stor bunke eller kastrull med vatten, doppar i persiljan i knippe upp och ner, låt den ligga några minuter och skölj runt rejält, låt grus skunka, ta upp och skölj av under kranen. Den mesta grus och sand har nu lossnat från persiljan och skunkit till botten. Så kan man också skölja sallad annat gröt som annars är svårt att få helt fritt från knaster i tänderna. 

3 dl persiljepesto, ca 6 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 dl solrosfrön eller solroskärnor
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl hackad persilja, bladpersilja eller kruspersilja (en kruka eller knippe)
  • 1 dl hackad gräslök, en kruka eller knippe
  • 0,5 dl vatten
  • 1 dl riven Västerbottenost (eller parmesan)
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 0,5 tsk citronsaft (valfritt)

Tillagning

  1. Rosta solrosfröna i en stekpanna ca fem minuter så att de får lite färg. Rör under tiden.
  2. Riv osten fint.
  3. Skölj och plocka bladen från persiljan. Hacka grovt. Skölj gräslöken och strimla den.
  4. Lägg persilja, gräslök, solrosfrön och vatten i en matberedare eller skål. Mixa med kniven i matberedaren eller med stavmixer till en grov röra.
  5. Rör i olivolja samt ost.
  6. Om du vill kan du smaka av med salt, citronsaft och vitpeppar.
  7. Persiljepeston är klar att servera.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer