Persiljepesto

Persiljepesto med solrosfrön, gräslök och olivolja är gott att servera som sås och tillbehör till det mesta. Passa på att göra pesto på persilja samt gräslök om du har i trädgården eller köper i större knippe. Både bladpersilja samt kruspersilja fungerar bra. 

Tips: är att laga persiljepesto om du har mycket persilja. Stora prisvärda knippen persilja kan du hitta på torghandel, i grönsaksdisken eller odla själv så blir det mycket billigare. Köper du de små förpackningarna med persilja och gräslök - då blir denna pesto rätt dyr. Djupfryst går att laga pesto på men färgen blir för tråkig och färska örter är överlägset godast, nyttigast och grönast. Om du vill kan du dubblera receptet och frysa in. Peston håller några dagar i kylen. Istället för Västerbottenost kan du ta parmesan eller grana padano. Har du ingen mixer eller stavmixer så går det också att hacka allt riktigt fint för hand och blanda ihop.  

Enkelt sätt att skölja mycket persilja: Vill du får bort grus och sand från persilja - gäller främst kruspersilja - så fyller du en stor bunke eller kastrull med vatten, doppar i persiljan i knippe upp och ner, låt den ligga några minuter och skölj runt rejält, låt grus skunka, ta upp och skölj av under kranen. Den mesta grus och sand har nu lossnat från persiljan och skunkit till botten. Så kan man också skölja sallad annat gröt som annars är svårt att få helt fritt från knaster i tänderna. 

3 dl persiljepesto, ca 6 portioner

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 5 min
 • Klart på: 15 min

Ingredienser

 • 1 dl solrosfrön eller solroskärnor
 • 1 dl olivolja
 • 1 dl hackad persilja, bladpersilja eller kruspersilja (en kruka eller knippe)
 • 1 dl hackad gräslök, en kruka eller knippe
 • 0,5 dl vatten
 • 1 dl riven Västerbottenost (eller parmesan)
 • 1 krm salt
 • 0,5 krm vitpeppar
 • 0,5 tsk citronsaft (valfritt)

Tillagning

 1. Rosta solrosfröna i en stekpanna ca fem minuter så att de får lite färg. Rör under tiden.
 2. Riv osten fint.
 3. Skölj och plocka bladen från persiljan. Hacka grovt. Skölj gräslöken och strimla den.
 4. Lägg persilja, gräslök, solrosfrön och vatten i en matberedare eller skål. Mixa med kniven i matberedaren eller med stavmixer till en grov röra.
 5. Rör i olivolja samt ost.
 6. Om du vill kan du smaka av med salt, citronsaft och vitpeppar.
 7. Persiljepeston är klar att servera.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer