Persiljepesto
Persiljepesto med solrosfrön, gräslök och olivolja är gott att servera som sås och tillbehör till det mesta.
Passa på att göra pesto på persilja samt gräslök om du har i trädgården eller köper i större knippe.
Både bladpersilja samt kruspersilja fungerar bra.
Tillagning
- Rosta solrosfröna i en stekpanna ca fem minuter så att de får lite färg. Rör under tiden.
- Riv osten fint.
- Skölj och plocka bladen från persiljan. Hacka grovt. Skölj gräslöken och strimla den.
- Lägg persilja, gräslök, solrosfrön och vatten i en matberedare eller skål. Mixa med kniven i matberedaren eller med stavmixer till en grov röra.
- Rör i olivolja samt ost.
- Om du vill kan du smaka av med salt, citronsaft och vitpeppar.
- Persiljepeston är klar att servera.
Val av persilja
Laga persiljepesto om du har mycket persilja. Stora prisvärda knippen persilja kan du hitta på torghandel, i grönsaksdisken eller odla själv så blir det mycket billigare.
Köper du de små förpackningarna med persilja och gräslök - då blir denna pesto rätt dyr.
Djupfryst går att laga pesto på men färgen blir för tråkig och färska örter är överlägset godast, nyttigast och grönast.
Tips
- Om du vill kan du dubblera receptet och frysa in.
- Peston håller några dagar i kylen.
- Har du ingen mixer eller stavmixer så går det också att hacka allt riktigt fint för hand och blanda ihop.
Varianter
Istället för Västerbottenost kan du ta parmesan eller grana padano.
Tips att skölja persilja
Vill du får bort grus och sand från persilja - gäller främst kruspersilja - så fyller du en stor bunke eller kastrull med vatten, doppar i persiljan i knippe upp och ner, låt den ligga några minuter och skölj runt rejält, låt grus skunka, ta upp och skölj av under kranen.
Den mesta grus och sand har nu lossnat från persiljan och skunkit till botten.
Uppskattat näringsvärde per portion: 380 kcal