Snittar med skaldjurssallad eller räkröra

En lika klassisk som enkel succé. Snittar med skaldjurssallad eller räkröra kan du förbereda i god tid. Du kan köpa färdig ishavssallad, räksallad eller laga egen räkröra innan. Skär bröden och förbered garnering så går det jättefort att fixa till snittarna när jästerna skriker efter maten. 

Vill du göra dem riktigt lyxiga så skalar du en hel fin räka och garnerar varje snitt med. Vidare kan du göra riktigt fin räkröra för hela slanten med färska handpillade räkor. Garnera med lyxig löjrom eller vanlig ishavsrom. Du kan byta vit formfranska mot finare ljust surdegsbröd eller annat valfritt ljust bröd - skär då lagom små mumsbitar av brödet.  

Här har jag räknat en skiva bröd per person - då får man två trianglar eller två runda snittar per man. 

6 portioner räksnittar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 200 gram ishavssallad, räksallad eller hemgjord räkröra
  • 6 skivor formfranska
  • 50 gram smör
  • 0,5 citron
  • 20 gram dill (valfritt)

Tillagning

  1. Skär bort kanter på formfranska, dela i två små trianglar eller tryck ut två runda bröd från varje skiva.
  2. Smält smör och pensla bröden. Hit kan du förbereda och förvara i en påse i kylen eller lägg bröden på en långpanna med smörpapper och täck över.
  3. Laga egen räkröra eller använd köpt.
  4. Skiva citron och skär ut små citronklyftor. Skölj dill och plocka små kvistar. Hit kan du förbereda allt och ha det klart i kylen.
  5. Vid servering: Sätt ugnen på 200 grader. Bred ut bröd i långpanna. Rosta lätt bruna och vänd eventuellt. Lägg upp på bricka och toppa med en sked räksallad och garnera med citron och dill.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer