Semlor med surdeg
Semlor, fettisdagsbullar eller fastlagsbullar bakade med köpt färdig surdeg.
De släta kardemummabullarna fylls sedan som vanliga semlor med mandelmassa och vispad grädde.
Tillagning
- Ta fram smör så det blir mjukt.
- Stöt kardemumma i en mortel.
- Värm mjölken till fingervärme - 37 grader.
- Lägg surdegen och smula i jästen i en stor degbunke, häll över lite av den ljumma mjölken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt resten av mjölken och rör om.
- Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägg och hälften av vetemjölet. Kör i en degblandare eller rör för hand någon minut.
- Klicka i det mjuka smöret i degen under omrörning.
- Tillsätt resten av mjölet tills du har en lös deg som släpper från kanten.
- Knåda degen i ca 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand.
- Låt degen jäsa övertäckt i 1 timme.
- Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i fyra delar och sedan i förslagsvis varje del i 12 bitar till totalt 48 degbitar. Forma och rulla ut runda bullar.
- Lägg bullarna på bakplåtspapper på plåtar.
- Låt bullarna jäsa övertäckta i 1 timme.
- Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
- Vispa ihop ett ägg i ett glas. Pensla bullarna med ägget.
- Grädda en plåt bullar i taget i mitten av ugnen i ca 8 minuter tills de fått fin färg.
- Ta ut och låt svalna under en bakduk.
- FYLLNING: Tärna mandelmassan eller riv den grovt. Mosa ihop den med 0,75 dl mjölk eller grädde till en bredbar röra. Man kan röra ihop för hand, använda en elvisp, mixer eller matberedare med kniv.
- Vispa grädden och smaksätt den gärna med en tsk vaniljsocker och vanligt socker. Lägg i en spritspåse om du vill spritsa ut grädden senare.
- Skär med en tandad kniv av toppen på varje bulle ca 1 cm så det blir likt ett lock.
- Fyll och fördela fyllningen med mandelmassa i bullarna. En variant är att gröpa ur en del av inkråmet i bullarna så det blir ett hål där. Blanda inkråmet med mandelmassan till en röra.
- Spritsa eller klicka ut grädde på bullarna.
- Lägg på locken. Hit kan du förbereda och förvara semlorna i kylen någon dag.
- Innan servering så pudrar du florsocker över.
Val av surdeg
Det finns färdig surdeg att köpa som jag använde till receptet. Sedan hade jag i lite vanlig jäst med för att starta igång jäsningen lite snabbare.
Ett alternativ är att jäsa upp bullarna med en hemgjord vetesurdeg.
Forma bullarna
Fina bullar formar du enklast genom att ta en lagom bit deg och håll den med handflaten nedåt mot ett ej mjölat bakbord, tryck med handflatan och gör cirkulära rörelser så blir degen en boll eller rund bulle.
Portionsberäkning
Receptet blir 48 lite mindre bullar eller semlor. Du kan forma lite större bullar och då göra förslagsvis 32 bullar. Receptet kan även halveras.
Med hemgjord mandelmassa
Överkurs är att göra hemgjord mandelmassa fast den man köper färdig har hög kvalitét så den är bra.
Smaksätt grädden
Om du vill kan du ta i ett krm vaniljsocker för lite vaniljsmak i grädden. Vidare kan man ha i någon tsk socker för lite sötare grädde.
Smaksätt mandelmassan
- Blanda och mosa ut mandelmassan med lite av inkråmet till vetebullarna och en liten skvätt grädde, vatten eller mjölk.
- 2 droppar bittermandelolja;
- 2-3 tsk likör som amaretto, konjak eller calvados (serveras då endast till vuxna).
- 1 tsk stött kardemumma.
- 1 dl hackade oskalade eller skållade mandlar i din mandelmassa så blir det lite crunchy mandelfyllning.
Varianter
- Rosta mandelmassan i skivor samt 1 dl hela mandlar på bakplåtspapper i ugnen på 225 grader vanlig ugn i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna. Hacka mandlarna grovt. Smula mandelmassan. Rör ihop och späd med några msk vatten till en röra.
- Baka ut degen som en stor bulle i en långpanna som sedan skärs i semmelrutor.
- Servera som hetvägg. Då lägger du semlan i en djup tallrik och slår varm mjölk runt om. Äts med sked.
- Fyll semlorna med hälften vaniljkräm och grädde. Blir extra krämiga och goda med vaniljkrämen.
- Nutellasemlor - gillar du nutella så byt ut mandelmassan mot nötcrémen. Eller blanda.
Uppskattat näringsvärde per portion: 332 kcal