Hermann surdegskaka med kedjesurdeg

Hermann surdegskaka bakad av kedjesurdeg - en surdeg som skickas vidare likt ett kedjebrev. Egentligen en vanlig sockerkaka fast bakad med surdeg som kallas Herman. Surdegen (Herman) delar du sedan med dig av tillsammans med receptet och det blir då ett slags kedjebrev eller kedjekaka.

Surdegen är här döpt till Hermann. Om surdegen slutar bubbla är Hermann död. Hermann gillar 20-26 grader varmt och måste matas med då och då vetemjöl för att leva. Lite vätska behöver den också. Den gillar att bli omrörd. Den förvaras övertäckt med lufthål. Lyckas du kan Hermann leva vidare i det oändliga då varje recept skickas vidare till 4 nya vänner och de i sin tur delar vidare till 4 nya vänner osv likt ett kedjebrev.

Räkna med att det tar ca en vecka från start med ny grunddeg eller 4 dagar om du har grunddeg.

Dag 1 är för att göra grunddegen till Hermann vilket du får göra om du ej fått en bit färdig Hermann surdeg som du kan baka med direkt från Dag 3 nedan.

Du kan även baka andra varianter mjuka sockerkakor med Herman - sockerkaka med äpplen och kanel, med päron, morotskaka, zucchinikaka, rödbetskaka osv. Du använder surdegen som jäsmedel istället för bakpulver och tillsätter en del av den för att kakan ska resa sig och bli hög och fin när den bakas.

1 surdegskaka sockerkaka med surdeg

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 4 dagar 3 tim
  • Klart på: 4 dagar 3 tim 30 min

Ingredienser

  • Dag 1: 2 dl mjölk
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl socker
  • Dag 3: tillsätts: 2 dl mjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • 2,5 dl socker
  • Dag 7: 3 ägg
  • 2,5 dl socker
  • 1,5 dl matolja
  • 3 tsk bakpulver
  • 3,5 dl mjöl
  • 1 tsk salt
  • 100 gram hackad mörk choklad (valfritt)
  • 2 tsk kanel (valfritt)
  • 100 gram hackade nötter som hasselnötter, valnötter eller mandel (valfritt)
  • 2 rivna äpplen

Tillagning

  1. Dag 1 och 2: Du får en bit färdig Hermann surdeg: Rör i Hermann 2 gånger om dagen. Ställ den där det är någorlunda varmt ex. i skåpet över kylskåpet. Den ska vara övertäckt med lufthål. Surdegen ska börja bubbla och lukta fruktigt.
  2. Eller starta en egen Hermann surdeg genom att blanda 2 dl mjölk, 2 dl mjöl och 2,5 dl socker i en stor burk eller bytta. Häll upp 60 gradigt vatten i vasken och sätt ner degen i ca 2 timmar så att jäsningen kommer igång. Ställ sedan övertäckt (med lufthål) på ett varmt ställe som ex. ovanför kylen. Rör om och låt stå 2 dagar samt rör om 2 gånger per dag.
  3. Dag 3: Rör i 2 dl mjölk, 2 dl mjöl och 2,5 dl socker.
  4. Dag 4: Rör i Hermann två till fyra gånger under dagen.
  5. Dag 5: Rör i Hermann två till fyra gånger under dagen.
  6. Dag 6: Rör i Hermann två till fyra gånger under dagen.
  7. Dag 7: Rör i 2 dl mjölk, 2 dl mjöl och 2,5 dl socker. Dela Hermann i 5 lika stora delar - lägg i 4 plastbyttor och ge bort 4 delar Hermann till 4 vänner med detta recept bifogat (du kan också spara någon del i kylen till dig själv, väcka till liv i rumstemperatur och mata med mjöl, mjölk och socker och baka på igen sedan).
  8. Den sista delen Hermann ska du nu själv baka kaka på. Och den kommer att bli supergod.
  9. Sätt ugnen på 175 grader.
  10. Skala och riv äpplen. Hacka nötter och choklad. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp eller i matberedare.
  11. Tillsätt matoljan droppvis under kraftig vispning.
  12. Blanda i mjöl, bakpulver, nötter, choklad och rivna äpplen till en smet.
  13. Häll smeten i en smord sockerkaksform ca 28 cm diameter och sätt in nederst i ugnen.
  14. Grädda surdegskakan i ca 45-50 minuter. Kolla med sticka så att kakan är genombakt (torr sticka utan smet).
  15. Ta ut din surdegskaka och låt den svalna något innan det är dags att njuta av flera dagars hårt jobb.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer