Hermann surdegskaka med kedjesurdeg

Introduktion och förberedelse

Hermann surdegskaka bakad av kedjesurdeg - en surdeg som skickas vidare likt ett kedjebrev.

Egentligen en vanlig sockerkaka fast bakad med surdeg som kallas Herman.

Surdegen delar du sedan med dig av tillsammans med receptet och det blir då ett slags kedjebrev eller kedjekaka.

Lite om surdegen Herman

Surdegen är här döpt till Hermann men du kan såklart döpa den till vad du vill - speciellt om du startar en ny surdegskedja.

Om surdegen slutar bubbla är den död. Surdegen gillar 20-26 grader varmt och måste matas med då och då vetemjöl för att leva. Lite vätska behöver den också. Den gillar att bli omrörd. Den förvaras övertäckt med lufthål.

Lyckas du kan surdegen leva vidare då en liten burk surdeg med receptet kan skickas vidare likt ett kedjebrev till förslagsvis 4 nya vänner och de i sin tur delar vidare till 4 nya vänner osv.

Framförhållning

  • Receptet nedan är från Dag 1 för att starta egen surdeg till en ny Hermann. Räkna med att det tar ca en vecka från start med ny surdeg.
  • Alternativet är om du fått en bit färdig Hermann surdeg som du kan mata igång från Dag 3 nedan. Då kan du räkna ca 4 dagar.

Varianter

Du kan även baka andra varianter mjuka sockerkakor med surdegen - sockerkaka med äpplen och kanel, med päron, morotskaka, zucchinikaka, rödbetskaka osv. Baka enligt receptet men tillsätt 1,5-2 dl surdeg för en extra fyllig och saftig kaka.

1 surdegskaka sockerkaka med surdeg

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 4 dagar 3 tim
  • Klart på: 4 dagar 3 tim 30 min

Ingredienser

  • DAG 1: 2 dl mjölk
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl socker
  • DAG 3: 2 dl mjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • 2,5 dl socker
  • DAG 7 - SURDEGSKAKA: 3 ägg
  • 2,5 dl socker
  • 1,5 dl matolja
  • 3 tsk bakpulver
  • 3,5 dl mjöl
  • 1 tsk salt
  • 100 gram hackad mörk choklad (valfritt)
  • 1,5-2 dl av surdegen
  • 2 tsk kanel (valfritt)
  • 100 gram hackade nötter som hasselnötter, valnötter eller mandel (valfritt)
  • 2 rivna äpplen

Tillagning

  1. Dag 1 och 2: Du får en bit färdig Hermann surdeg: Rör i Hermann 2 gånger om dagen. Ställ den där det är någorlunda varmt ex. i skåpet över kylskåpet. Den ska vara övertäckt med lufthål. Surdegen ska börja bubbla och lukta fruktigt.
  2. Eller starta en egen Hermann surdeg genom att blanda 2 dl mjölk, 2 dl mjöl och 2,5 dl socker i en stor burk eller bytta. Häll upp 60 gradigt vatten i vasken och sätt ner degen i ca 2 timmar så att jäsningen kommer igång. Ställ sedan övertäckt (med lufthål) på ett varmt ställe som ex. ovanför kylen. Rör om och låt stå 2 dagar samt rör om 2 gånger per dag.
  3. Dag 3: Rör i 2 dl mjölk, 2 dl mjöl och 2,5 dl socker.
  4. Dag 4: Rör i Hermann två till fyra gånger under dagen.
  5. Dag 5: Rör i Hermann två till fyra gånger under dagen.
  6. Dag 6: Rör i Hermann två till fyra gånger under dagen.
  7. Dag 7: Rör i 2 dl mjölk, 2 dl mjöl och 2,5 dl socker. Dela Hermann i 5 lika stora delar - lägg i 4 plastbyttor och ge bort 4 delar Hermann till 4 vänner med detta recept bifogat. Det blir ca 1,5 - 2 dl surdeg till varje del.
  8. Den sista delen surdeg kan du nu själv baka kaka på. Du kan också spara i kylen till dig själv. Surdegen kan du sedan väcka till liv i rumstemperatur och mata med mjöl, mjölk och socker enligt ovan och baka på som i detta recept.
  9. SURDEGSKAKA: Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  10. Skala och riv äpplen. Hacka nötter och choklad. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp eller i matberedare.
  11. Tillsätt matoljan droppvis under kraftig vispning.
  12. Blanda i surdeg, mjöl, bakpulver, nötter, choklad och rivna äpplen till en smet.
  13. Häll smeten i en smord sockerkaksform ca 28 cm diameter och sätt in nederst i ugnen.
  14. Grädda kakan i ca 45-50 minuter. Kolla med sticka så att kakan är genombakt (torr sticka utan smet).
  15. Ta ut din kaka och låt den svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 4.2 (22 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 137 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-05-20