Rosenkvittensylt
Introduktion och förberedelse
Små fina rosenkvitten blir en god sylt eller mos kokt ihop med strösocker och en gnutta vanilj.
Smaken och konsistens påminner om äppelmos fast med en touch av citrus.
Serveringsförslag
- Rosenkvittensylten passar till frukost, kvarg, yoghurt, fil eller mjölk med frukostflingor, granola, musli eller gröt.
- Sylten passar också som mos till pannkakor, tjocka plättar, våfflor, ostkaka, citronrutor, pannacotta, cheesecake, vaniljglass med mera.
Hållbar sylt
- Tillsätt 1 krm natriumbensoat. Blanda natriumbensoat med strösockret innan du tillsätter det. Då får du en sylt som håller minst ett halvår mörkt och svalt.
- Ett annat alternativ är att byta vanligt socker mot syltsocker som innehåller konserveringsmedel.
Tillagning
- Skölj rosenkvitten. Skär bort ev. fula delar. De behövs ej skalas.
- Skär dem i grova bitar. Fröhus och skal kan vara kvar.
- Lägg i en tjockbottnad kastrull.
- Tillsätt vatten, socker samt vaniljsocker.
- Koka mjuka i 8 minuter.
- Mixa grovt med en stavmixer.
- Sila sylten genom en stålsil, chinoise eller durkslag.
- Fördela i rena burkar och sätt på lock direkt.
- Låt svalna helt och förvara i kylen. Håller någon månad oöppnad och några veckor öppnad.
- HÅLLBAR SYLT: Tillsätt 1 krm natriumbensoat du blandat ut med sockret i början. Då håller sylten något halvår minst mörkt och svalt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal