Rosenkvittensylt

Introduktion och förberedelse

Små fina rosenkvitten blir en god sylt eller mos kokt ihop med strösocker och en gnutta vanilj. 

Smaken och konsistens påminner om äppelmos fast med en touch av citrus. 

Serveringsförslag

Hållbar sylt

  • Tillsätt 1 krm natriumbensoat. Blanda natriumbensoat med strösockret innan du tillsätter det. Då får du en sylt som håller minst ett halvår mörkt och svalt. 
  • Ett annat alternativ är att byta vanligt socker mot syltsocker som innehåller konserveringsmedel. 
Små rosenkvitten från trädgården.
Små rosenkvitten från trädgården.
Till sylten behöver du rosenkvitten, socker, vatten samt vaniljsocker.
Till sylten behöver du rosenkvitten, socker, vatten samt vaniljsocker.
Skölj och hacka rosenkvitten i grova bitar. Skär bort ev. fula delar. Skal och kärnor kan vara kvar.
Skölj och hacka rosenkvitten i grova bitar. Skär bort ev. fula delar. Skal och kärnor kan vara kvar.
Lägg i en gryta med vatten, socker och vaniljsocker.
Lägg i en gryta med vatten, socker och vaniljsocker.
Koka mjuka i ca 8 minuter.
Koka mjuka i ca 8 minuter.
Mixa grovt med stavmixer.
Mixa grovt med stavmixer.
Sila sylten genom ett durkslag eller annan sil.
Sila sylten genom ett durkslag eller annan sil.
Fördela i rena burkar och sätt på lock. Låt svalna och stå i kylen.
Fördela i rena burkar och sätt på lock. Låt svalna och stå i kylen.
God som vanlig sylt på gröten eller till pannkakor med mera.
God som vanlig sylt på gröten eller till pannkakor med mera.
Jag serverade den med havregrynsgröt, mjölk, russin, banan, kanel och kardemumma.
Jag serverade den med havregrynsgröt, mjölk, russin, banan, kanel och kardemumma.

1,2 liter rosenkvittensylt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 18 min

Ingredienser

  • 1 kg rosenkvitten
  • 7 dl socker
  • 7 dl vatten
  • 1 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Skölj rosenkvitten. Skär bort ev. fula delar. De behövs ej skalas.
  2. Skär dem i grova bitar. Fröhus och skal kan vara kvar.
  3. Lägg i en tjockbottnad kastrull.
  4. Tillsätt vatten, socker samt vaniljsocker.
  5. Koka mjuka i 8 minuter.
  6. Mixa grovt med en stavmixer.
  7. Sila sylten genom en stålsil, chinoise eller durkslag.
  8. Fördela i rena burkar och sätt på lock direkt.
  9. Låt svalna helt och förvara i kylen. Håller någon månad oöppnad och några veckor öppnad.
  10. HÅLLBAR SYLT: Tillsätt 1 krm natriumbensoat du blandat ut med sockret i början. Då håller sylten något halvår minst mörkt och svalt.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-10-24

Tillbehör och liknande: