Aroniasylt med björnbär

Aroniasylt med björnbär är mycket gott ihop. En jättegod sylt med syrliga aroniabär och smakrika björnbär. Gott till pannkakor eller till det mesta som vanlig sylt passar till.

Aroniabär är små svarta bär som växer på låga buskar många har i trädgården. Sterilisera gärna burkar och lock så får du en sylt som blir hållbar i rumsvärme. Öppnad burk håller några veckor i kylen.

Om man vill kan man smaksätta sylten med en liten bit (1 cm) vaniljstång eller en bit stjärnanis, citronskal, ingefära eller en halv kanelstång.

2x5 dl glasburkar aroniasylt med björnbär

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 dl aroniabär
  • 4 dl björnbär
  • 4 dl syltsocker
  • 2,5 dl vatten
  • 1 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Mät upp aroniabär, björnbär och vatten i en kastrull. Koka under lock på låg värme i 25 minuter. Rör då och då.
  2. Tillsätt syltsocker och vaniljsocker samt koka i 10 minuter till. Skumma eventuellt.
  3. Häll upp i glasburkar och sätt på lock direkt. Låt sylten svalna med locket på.
  4. Förvara mörkt och svalt.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2017-11-02

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept