Rabarbersaft med fläder

Introduktion och förberedelse

Rabarbersaft med fläder får en mycket god smak ihop med lite citron.

Här har jag slagit ihop två av mina mest populära safter - rabarbersaft och flädersaft - till en supersaft.

Spädning

Fläder- och rabarbersaften späs med vatten till önskad styrka - förslagsvis 3-4 gånger.

Serveringsförslag

  • En god och uppfriskande saft som serveras väl kyld eller med isbitar till fika, fest eller när som.
  • På bilden hade jag rabarberbullar till.
  • Blanda gärna i god tid och ställ i kylen att kallna eller servera saften med isbitar eller krossad is.
  • Saften blir också god till bål och drinkar som eller använd i en Hugo.

Plocka rätt fläder

Till saften är det viktigt att du plockar äkta fläder - se bild nedan. Plocka den helst när den är nyutslagen.

Sambucus Nigra, vanlig äkta fläder, ska inte förväxlas med druvfläder och sommarfläder som är giftiga. Kolla på wikipedia om du är osäker så att du plockar rätt sorts fläder.

Fläderblommor till flädersaft
Fläderblommor till flädersaft känner du bland annat igen på att de växer på en stor buske, är vita och ljust gula, doftar starkt av fläder, har platta klasar och fem blomblad.

Rabarber- och flädersaft serverad till fika med rabarberbullar.
Rabarber- och flädersaft serverad till fika med rabarberbullar.

Extra hållbar saft

Natriumbensoat är ett konserveringsämne och det kan du tillsätta enligt förpackningen om du vill ha extra hållbar saft. Då håller den i flera år annars i några veckor i kyl eller mörkt och svalt.

Du bör också sterilisera flaskor eller burkar noga om du vill spara saften längre tid.

Fryst saft

Saften kan frysas in i plastburkar och skrapas upp i kanna så blir det en kall god isig saft till servering.

3 liter rabarbersaft med fläder

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 3 dagar
  • Klart på: 3 dagar 30 min

Ingredienser

  • 40 rensade och sköljda stora blomklasar fläderblommor
  • 2 liter vatten
  • 1,5 kg strösocker
  • 1 citron, ekologisk
  • 3 msk citronsyra
  • 300 gram rabarber
  • 2 krm natriumbensoat, valfritt för hållbar saft

Tillagning

  1. Koka upp vatten och socker i en stor kastrull. Rör under tiden så att sockret löser sig.
  2. Skölj och strimla rabarber. Skala dem om de har grova stjälkar.
  3. Lägg rabarbern i en stor bunke, kruka, rostfri hink, plasthink eller kastrull. Använder du en plasthink eller plastbunke se till att den är godkänd för livsmedel. Kolla även hur hög temperatur plasten är godkänd för och låt sockerlagen svalna till högst denna temperatur - brukar vara 65 eller 90 grader. Se även till att du har ett lock eller en tallrik att lägga över. Eller så kan du använda plastfilm att täcka saften med.
  4. Rensa och skölj blomklasarna. Skaka av dem. Lägg med rabarbern.
  5. Skölj citronen i varmt vatten och skrubba den. Skär i skivor. Lägg dem med fläderblommorna och rabarbern.
  6. Tillsätt citronsyra.
  7. Häll det kokheta sockervattnet över rabarber, citron och fläder. Rör om.
  8. Låt svalna helt.
  9. Täck över saften med lock, tallrik eller plastfilm. Låt saften stå att dra i tre dygn - gärna svalt och mörkt ex. källare eller garderob. Rör om morgon och kväll.
  10. Sila av saften i silställning ex. Jonas. Eller gör en egen av silduk eller linnehandduk samt durkslag. Sila över saften i en ren stor bunke eller kastrull. Låt stå någon halvtimme att rinna av och tryck genom så mycket saft du kan.
  11. Sterilisera flaskor och korkar. Till detta recept behöver du förslagsvis 3 glasflaskor på 1 liter vardera.
  12. Ta upp ca en dl av saften i ett glas och rör ut natriumbensoaten. Tillsätt och rör ut den i saften. Detta är valfritt och mest om du vill ha en mycket hållbar saft. Förvarar du fläder- och raberbersaften i frysen eller kylen så behövs ej natriumbensoat - då håller den sig bra ändå.
  13. Dags att buteljera saften. Använd en tratt och fördela saften i rena glasflaskor med patentkork eller skruvkork; petflaskor eller glasburkar funkar också. Eller frys in saften i burkar.
E-mail
Medel: 4.1 (30 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 62 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-05-19