Krusbärsmarmelad

Krusbärsmarmelad kan du koka av röda eller gröna krusbär. God och lätt att göra själv. Passar till scones, rostbröd, fika, frukost eller mackar. 

Har du mer än en liter krusbär så kan du dubbla detta recept - håll dock koll på att marmeladen klarar geleprovet och smaka på den så att den är lagom söt.

Tillsätt ev. natriumbensoat samt parafinera burkarna om du vill ha en hållbar marmelad som du kan förvara mer än någon månad. Du kan också använda syltsocker istället för vanligt socker och natriumbensoat. Syltsocker innehåller konserveringsmedel och pektin. 

Räkna 0,5 kg syltsocker till 1 kg krusbär.

Öppnad burk marmelad med krusbär förvaras i kylen. Förvara oöppnad burk mörkt och svalt.

800 gram krusbärsmarmelad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 1 liter fina krusbär, röda eller gröna
  • 0,3 dl vatten
  • 4,5 dl socker
  • 1 krm natriumbensoat (valfritt konserveringsmedel)

Tillagning

  1. Rensa krusbären. Lägg dem i en stor kastrull och koka i vattnet i fem minuter. Mosa ihop krusbären med en slev eller potatisstöt.
  2. Tillsätt sockret och låt småkoka i 45 minuter. Gör marmeladprovet genom att ta en tsk krusbärsmarmelad och lägga på en assiett och ställa i kylen. När krusbärsmarmeladen stelnat ska du dra kanten på skeden genom krusbärsmarmeladen och då ska den inte flyta ihop igen, gör den det så får du koka lite till.
  3. Rör ut natriumbensoat med lite av sylten i ett glas. Rör ut i resten av sylten.
  4. Häll upp krusbärsmarmeladen på rengjorda burkar och låt den kallna. Täck gärna med två lager smält paraffin och sätt på lock. Utan konserveringsmedel håller sig marmeladen minst 14 dagar i kylen.
E-mail
Medel: 3.4 (16 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer