Krusbärsmarmelad

Krusbärsmarmelad kan du koka av röda eller gröna krusbär. God och lätt att göra själv. Passar till scones, rostbröd, fika, frukost eller mackar.

Har du mer än en liter krusbär så kan du dubbla detta recept - håll dock koll på att marmeladen klarar geleprovet och smaka på den så att den är lagom söt.

Tillsätt ev. natriumbensoat samt parafinera burkarna om du vill ha en hållbar marmelad som du kan förvara mer än någon månad. Du kan också använda syltsocker istället för vanligt socker och natriumbensoat. Syltsocker innehåller konserveringsmedel och pektin.

Räkna 0,5 kg syltsocker till 1 kg krusbär.

Öppnad burk marmelad med krusbär förvaras i kylen. Förvara oöppnad burk mörkt och svalt.

800 gram krusbärsmarmelad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 1 liter fina krusbär, röda eller gröna
  • 0,3 dl vatten
  • 4,5 dl socker
  • 1 krm natriumbensoat (valfritt konserveringsmedel)

Tillagning

  1. Rensa krusbären. Lägg dem i en stor kastrull och koka i vattnet i fem minuter. Mosa ihop krusbären med en slev eller potatisstöt.
  2. Tillsätt sockret och låt småkoka i 45 minuter. Gör marmeladprovet genom att ta en tsk krusbärsmarmelad och lägga på en assiett och ställa i kylen. När krusbärsmarmeladen stelnat ska du dra kanten på skeden genom krusbärsmarmeladen och då ska den inte flyta ihop igen, gör den det så får du koka lite till.
  3. Rör ut natriumbensoat med lite av sylten i ett glas. Rör ut i resten av sylten.
  4. Häll upp krusbärsmarmeladen på rengjorda burkar och låt den kallna. Täck gärna med två lager smält paraffin och sätt på lock. Utan konserveringsmedel håller sig marmeladen minst 14 dagar i kylen.
E-mail
Medel: 3.5 (19 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer