Ättiksgurka
Gör din egen ättiksgurka av skivad Västeråsgurka och smaksätt med pepparrot, senapsfrön och dillkronor.
Tillagning
- Tvätta och borsta gurkorna rena i vatten.
- Rör ut 1,2 liter vatten med salt i en stor bunke eller kanna. Rör tills saltet löst sig.
- Skär gurkorna i ca 5 mm skivor.
- Lägg gurkorna i en skål eller bunke och slå saltlagen över. Låt stå övertäckta i ett dygn eller över natten i rumstemperatur.
- Häll av saltlagen och skölj gurkskivorna väl.
- Skala och skär pepparrot i skivor.
- Skölj dillkronor väl och klipp bort stjälkar.
- Blanda ättiksprit, socker, vatten, senapsfrön, peppar och salt i en bunke eller kanna tills sockret löst sig.
- Lagen kan också kokas upp och hällas varm över gurkan - se till att du har burkar som tål het vätska isåfall.
- Fördela gurkan och varva med dill i rena glasburkar med lock. Fördela lagen över så den täcker och tryck ner gurkbitarna. Lägg några bitar pepparrot i varje burk och trycker ner med gurkan.
- Sätt på lock och låt stå mörkt och svalt - gärna i kylen i minst en vecka och helst 3 veckor att mogna och få smak. Ta fram burkarna med gurka efter några dagar och tryck ner gurkan under lagen.
- Håller sig ca 6 månader mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen. Stick ej ner några fingrar i burken.
- Öppnad burk ättiksgurka förvaras i kylen.
Serveringsförslag
Ättiksgurkan är god som pålägg till smörgås - speciellt med leverpastej och som tillbehör till söndagsstek, husmanskost, julbord, smörgåsbord, frukostbuffé med mera.
Val av gurka
- Västeråsgurkor är goda att salta in. Du kan ta andra små gurkor också.
- Använd fina gurkor eller var noga med att skära bort fula delar på gurkorna.
- Västeråsgurkor kallas även frilandsgurka, druvgurka eller inläggningsgurka. De är i säsong mellan juli och september.
Varianter
- Annat gott i är strimlad spetspaprika, några blad från svarta vinbär; några bitar skivad färsk ingefära, skivad eller strimlad gul lök, rödlök eller schalottenlök.
- Ättiksgurka är en variant på smörgåsgurka - recept och resultat är rätt lika fast det är lite mer ättika i ättiksgurkan.
Tips
- Det blir ca 1,5 liter gurka så du behöver glasburkar med lock till motsvarande mängd.
- Receptet kan dubbleras och lagas med 2 kg gurka.
Hållbarhet
- Se till att ha rena steriliserade burkar och lock om du ska spara gurkan länge.
- Hållbarheten är 6 månader mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen. Stoppa aldrig ner fingrarna i en inläggning.
- För att öka hållbarheten kan du tillsätta 1-2 krm natriumbensoat per liter lag.
Uppskattat näringsvärde per portion: 38 kcal