Ättiksgurka

Gör din egen ättiksgurka av skivad Västeråsgurka och smaksätt med pepparrot, senapsfrön och dillkronor.

1,5 liter ättiksgurka

  • Förberedelse: 1 dag 2 tim
  • Tillagning: 21 dagar 2 tim
  • Klart på: 22 dagar 4 tim

Ingredienser

  • 1 kg Västeråsgurkor, ca 20 stycken
  • 1,2 liter vatten
  • 0,75 dl hushållssalt, gärna utan jod
  • LAG: 2 dl ättiksprit (12 %)
  • 5 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk hel svart- eller vitpeppar
  • 1 msk gula eller bruna senapsfrön. Eller blanda.
  • 30 gram pepparrot
  • 2-5 dillkronor utan stjälk (valfritt)
  • 2 tsk salt utan jod

Tillagning

  1. Tvätta och borsta gurkorna rena i vatten.
  2. Rör ut 1,2 liter vatten med salt i en stor bunke eller kanna. Rör tills saltet löst sig.
  3. Skär gurkorna i ca 5 mm skivor.
  4. Lägg gurkorna i en skål eller bunke och slå saltlagen över. Låt stå övertäckta i ett dygn eller över natten i rumstemperatur.
  5. Häll av saltlagen och skölj gurkskivorna väl.
  6. Skala och skär pepparrot i skivor.
  7. Skölj dillkronor väl och klipp bort stjälkar.
  8. Blanda ättiksprit, socker, vatten, senapsfrön, peppar och salt i en bunke eller kanna tills sockret löst sig.
  9. Lagen kan också kokas upp och hällas varm över gurkan - se till att du har burkar som tål het vätska isåfall.
  10. Fördela gurkan och varva med dill i rena glasburkar med lock. Fördela lagen över så den täcker och tryck ner gurkbitarna. Lägg några bitar pepparrot i varje burk och trycker ner med gurkan.
  11. Sätt på lock och låt stå mörkt och svalt - gärna i kylen i minst en vecka och helst 3 veckor att mogna och få smak. Ta fram burkarna med gurka efter några dagar och tryck ner gurkan under lagen.
  12. Håller sig ca 6 månader mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen. Stick ej ner några fingrar i burken.
  13. Öppnad burk ättiksgurka förvaras i kylen.
Färsk svensk Västeråsgurka till salu på torget.
Färsk svensk Västeråsgurka till salu på torget.
Gurkorna skivas i ca 1/2 cm tjocka bitar.
Gurkorna skivas i ca 1/2 cm tjocka bitar eller så tunna du vill ha dem.
Gurkskivorna läggs med salt något dygn.
Gurkskivorna läggs med salt och vatten något dygn.
Lag med ättika, socker, hel vit- eller svartpeppar, senapsfrön samt pepparrot. Kan röras kall eller kokas upp och slås het över gurkorna.
Lag med ättika, socker, hel vit- eller svartpeppar, senapsfrön samt pepparrot. Kan röras kall eller kokas upp och slås het över gurkorna.
Saltlagen hälls av från gurkorna och de sköljs sedan varvas de i glasburkar med lagen och dillkronor som du klipper bort stjälken på.
Saltlagen hälls av från gurkorna och de sköljs sedan varvas de i glasburkar med lagen och dillkronor som du klipper bort stjälken på.
Nyinlagd ättiksgurka som ska mogna någon vecka och helst upp mot 3 veckor.
Nyinlagd ättiksgurka som ska mogna någon vecka och helst upp mot 3 veckor.
Efter en vecka är ättiksgurkan redo att ätas. God som pålägg på leverpastejsmörgås eller till husmanskost.
Efter en vecka är ättiksgurkan redo att ätas. God som pålägg på leverpastejsmörgås eller till husmanskost.

Serveringsförslag

Ättiksgurkan är god som pålägg till smörgås - speciellt med leverpastej och som tillbehör till söndagsstek, husmanskost, julbord, smörgåsbord, frukostbuffé med mera.

Val av gurka

  • Västeråsgurkor är goda att salta in. Du kan ta andra små gurkor också.
  • Använd fina gurkor eller var noga med att skära bort fula delar på gurkorna.
  • Västeråsgurkor kallas även frilandsgurka, druvgurka eller inläggningsgurka. De är i säsong mellan juli och september.

Varianter

  • Annat gott i är strimlad spetspaprika, några blad från svarta vinbär; några bitar skivad färsk ingefära, skivad eller strimlad gul lök, rödlök eller schalottenlök.
  • Ättiksgurka är en variant på smörgåsgurka - recept och resultat är rätt lika fast det är lite mer ättika i ättiksgurkan.

Tips

  • Det blir ca 1,5 liter gurka så du behöver glasburkar med lock till motsvarande mängd.
  • Receptet kan dubbleras och lagas med 2 kg gurka.

Hållbarhet

  • Se till att ha rena steriliserade burkar och lock om du ska spara gurkan länge.
  • Hållbarheten är 6 månader mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen. Stoppa aldrig ner fingrarna i en inläggning.
  • För att öka hållbarheten kan du tillsätta 1-2 krm natriumbensoat per liter lag.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 38 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-11

Tillbehör och liknande: