Ättiksgurka

Introduktion och förberedelse

Gör din egen ättiksgurka av skivad Västeråsgurka och smaksätt med pepparrot, senapsfrön och dillkronor.

Serveringsförslag

Ättiksgurkan är god som pålägg till smörgås - speciellt med leverpastej och som tillbehör till söndagsstek, husmanskost, julbord, smörgåsbord, frukostbuffé med mera.

Val av gurka

  • Västeråsgurkor är goda att salta in. Du kan ta andra små gurkor också.
  • Använd fina gurkor eller var noga med att skära bort fula delar på gurkorna.
  • Västeråsgurkor kallas även frilandsgurka, druvgurka eller inläggningsgurka. De är i säsong mellan juli och september.

Varianter

  • Annat gott i är strimlad spetspaprika, några blad från svarta vinbär; några bitar skivad färsk ingefära, skivad eller strimlad gul lök, rödlök eller schalottenlök.
  • Ättiksgurka är en variant på smörgåsgurka - recept och resultat är rätt lika fast det är lite mer ättika i ättiksgurkan.

Tips

  • Det blir ca 1,5 liter gurka så du behöver glasburkar med lock till motsvarande mängd.
  • Receptet kan dubbleras och lagas med 2 kg gurka.

Hållbarhet

  • Se till att ha rena steriliserade burkar och lock om du ska spara gurkan länge.
  • Hållbarheten är 6 månader mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen. Stoppa aldrig ner fingrarna i en inläggning.
  • För att öka hållbarheten kan du tillsätta 1-2 krm natriumbensoat per liter lag.

1,5 liter ättiksgurka

  • Förberedelse: 1 dag 2 tim
  • Tillagning: 21 dagar 2 tim
  • Klart på: 22 dagar 4 tim

Ingredienser

  • 1 kg Västeråsgurkor, ca 20 stycken
  • 1,2 liter vatten
  • 0,75 dl hushållssalt, gärna utan jod
  • LAG: 2 dl ättiksprit (12 %)
  • 5 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk hel svart- eller vitpeppar
  • 1 msk gula eller bruna senapsfrön. Eller blanda.
  • 30 gram pepparrot
  • 2-5 dillkronor utan stjälk (valfritt)
  • 2 tsk salt utan jod

Tillagning

  1. Tvätta och borsta gurkorna rena i vatten.
  2. Rör ut 1,2 liter vatten med salt i en stor bunke eller kanna. Rör tills saltet löst sig.
  3. Skär gurkorna i ca 5 mm skivor.
  4. Lägg gurkorna i en skål eller bunke och slå saltlagen över. Låt stå övertäckta i ett dygn eller över natten i rumstemperatur.
  5. Häll av saltlagen och skölj gurkskivorna väl.
  6. Skala och skär pepparrot i skivor.
  7. Skölj dillkronor väl och klipp bort stjälkar.
  8. Blanda ättiksprit, socker, vatten, senapsfrön, peppar och salt i en bunke eller kanna tills sockret löst sig.
  9. Lagen kan också kokas upp och hällas varm över gurkan - se till att du har burkar som tål het vätska isåfall.
  10. Fördela gurkan och varva med dill i rena glasburkar med lock. Fördela lagen över så den täcker och tryck ner gurkbitarna. Lägg några bitar pepparrot i varje burk och trycker ner med gurkan.
  11. Sätt på lock och låt stå mörkt och svalt - gärna i kylen i minst en vecka och helst 3 veckor att mogna och få smak. Ta fram burkarna med gurka efter några dagar och tryck ner gurkan under lagen.
  12. Håller sig ca 6 månader mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen. Stick ej ner några fingrar i burken.
  13. Öppnad burk ättiksgurka förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 38 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-11

Tillbehör och liknande recept: