Laga till och njut av svenska lingon

Skogen kryllar av lingon - det röda guldet. Här hittar du lingonrecept som lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Lingonrecept Lingon är skogens röda guld. Lingon är fulla av vitaminer och antioxidanter samt allmänt nyttiga. Här hittar du massor av goda recept du kan laga med lingon.

En skandinavisk råvara som ger många extra tillskott och glädje både vid matbordet och i kassan. Plocka själv eller köp färska eller frysta lingon.

Bärplockning är skattefritt. Du får sälja egenhändigt plockade bär, svamp och kottar för upp till 12500 kr. Det visar hur viktig bärplockningens betydelse var för hushållskassan förr. Och idag finns alltså skattefriheten kvar.

Det speciella med lingon är att de innehåller bensoesyra vilket gör att de konserverar sig själva. Vanligast är att man kokar upp dem och tillsätter socker efter smak. Lingon och bär är också fulla av antioxidanter och vitaminer. Forskning på bla möss som fick äta lingon visade att de gick ner i vikt. Vi borde äta mer lingon och må bättre. 

Lingon Istället för att gå ut och plocka egna lingon kan du passa på att köpa ex. på torghandel när lingon när de är billiga och i säsong. Frys in dem hela med lite socker eller använd till det du önskar. Pektin finns i frukt och bär naturligt, speciellt lingon som inte behöver något tillskott, för att göra sylt eller marmelad fastare och mer lik gelé. Ämnet finns i det som är mellan fruktcellerna. När frukt eller bär mognar blir cellerna större och halten pektin minskar. Till bär kan du köpa pektin i affären. Säljs också under namnen Certo fruktpektin och Melatin. Recept och anvisningar står också på paket.
Natriumbensoat är ett konserveringsämne och finns i små påsar i affären. Säljs också under namnet Atamon. OBS lingonen innehåller redan naturligt konserveringsmedel så det behövs ej något extra konserveringsmedel. Om du inte vill vara helt säker på att ha en extremt hållbar lingonsylt. 
Citronsyra ger frisk smak och hjälper sylt eller marmelad att stelna. Recept med vinsyra kan ersättas av samma mängd citronsyra.

Hur länge håller sig lingonsylt?
Lingonsylt håller sig minst över vintern. Även utan tillsatt konserveringsmedel. Lingonen har naturligt konserveringsämne i sig - detta kombinerat med sockret så blir lingon mycket hållbara. Flera månader om inte år i skafferiet. Svalt och mörkt. Förvara ej i fönstret i direkt solljus osv. Sedan måste man lita på sina sinnen också. Har det bildats mögel eller den smakar konstigt så har den burken blivit dålig. Det kan hända den bästa att man missar någon bakterie vid sterilisering av burkar. Därför är det viktigt att sterilisera burkarna och ej röra sylten med fingrar, typ smaka på den med fingret och sen stänga locket. 

Rårörda lingon
Lingon blandade med socker syltar sig själva till en lingonsylt som håller fint i kylen.

lingonsylt Lingonsylt kokar du lätt själv. Lingonen syltar sig själv med socker.

Lingonsylt
Egen hemgjord sylt på lingon. Detta blir en god och hållbar hemkokt lingonsylt. Lingon konserverar sig själv med sockret naturligt. Lingon innehåller också pektin som ger fin geléaktig konsistens. Förvaras mörkt och svalt.

Lingonchutney
En hetare variant på lingonsylt smaksatt med chili och kryddor. God till ex. viltpaté eller på julbordet.

Lingonsaft eller lingondricka
En hållbar lingonsaft. Använd gärna en matberedare till att mosa lingonen. Späd sedan med vatten till önskad smak. Isbitar är också gott i.

Lingonsaft med saftkokare
Med saftkokar slipper du använda saftsil. Saftkokaren ångar istället bären blandade med socker, bären blir varma och avger sin saft ut genom en pip.

flaeskpannkaka Lingonsylt är ett självklart tillbehör till mycket svensk husmanskost som bl.a. fläskpannkaka och köttbullar.Rårörd lingondricka eller rårörd lingonsaft
Recept på 1 liter koncentrerad lingondricka lingonsaft. Rårörd lingondricka är inte så hållbar som om du först kokar upp lingonen men den är mycket god och antagligen lite nyttigare då vitaminer är känsliga för värme.

Lingonsmoothie
Smoothie med lingon och banan är gott och nyttigt. Det finns även forskning som visar att man går ner i vikt om man äter lingon regelbundet. Du kan variera och tillsätta andra bär

Lingonyoghurt
Blanda egen yoghurt till frukost eller mellanmål. Nyttigt och gott.

Lingonte
Ett enkelt och gott sätt att njuta av lingonens nyttiga egenskaper och smak. Socker kan tillsättas efter smak och tycke.

Huvudrätter med lingon:

Fläskpannkaka med lingonsylt
Enkel och god - en fläskpannkaka gör du lätt till många. Salt fläsk och knaprig pannkaka passar utmärkt med de söta syltade lingonen.

Äggakaka - skånsk ugnspannkaka med fläsk och lingon
Skånsk äggakaka är en slags ugnspannkaka som serveras med stekt fläsk och lingon. En av Skånes landskapsrätter. Äggakaka är för två personer och det är rätt lagom att laga en äggakaka för två.

Lingonparfait Parfait med lingon. Gott, nyttigt och billigt som dessert. Lingonparfait  är lätt att förbereda. Ta fram och låt tina i kylen lite innan servering samt servera med rårörda lingon samt en klick grädde och citronmeliss.Desserter med lingon:

Lingonparfait
Parfait med lingon är en god dessert. Parfait är likt glass fast man fryser vispad grädde med socker och bär. Servera parfaiten med färska bär, kolasås och sönderbrutna kakor som finska pinnar. Samt ett sött dessertvin.

Lingonpäron
Lingonpäron med knäckflarn och vaniljglass. Inkokta päron i lingon är en klassisk svensk efterrätt. Lingon har en konserverande verkan och förr kunde man koka in päron och andra frukter i lingon så höll de längre.

Enkaste desserten - frysta lingon med tjinuskisås (kolasås)
Frysta bär med Tjinuskisås är en god och enkel dessert med varm kolasås, så kallad Tjinuskisås, över frysta bär som vinbär, blåbär, lingon, björnbär eller hjortron. Det speciella med Tjinuskisås är att den smaksätts med ingefära.
Ett gott dessertvin till är ett måste frysta bär med Tjinuskisås. Mitt förslag är en ungersk tokaj eller trockenberenauslese från Österrike. Du kan fuska och ta köpt kolasås och smaksätta med en tumme riven ingefära och koka ihop någon minut. Men godast är att göra egen kolasås.

Lista med lingonrecept >>

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer